Blbost a blouznivé pindy, pane Schwarzenbergu. Babiš i Bělobrádek se ozvali kvůli Kalouskovi

29.11.2013 13:47

Kandidát TOP 09 na místopředsedu Poslanecké sněmovny Miroslav Kalousek nebyl zvolen místopředsedou sněmovny. Dostal méně hlasů než Tomio Okamura. Podle Karla Schwarzenberga stojí za jeho nezvolením předseda ANO Andrej Babiš. Ten to ale popřel, i když přiznal, že Kalousek je pro ANO symbolem korupce. S Petrem Gazdíkem mít ale Babiš problém nebude.

Blbost a blouznivé pindy, pane Schwarzenbergu. Babiš i Bělobrádek se ozvali kvůli Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO na tiskové konferenci v Lidovém domě

Předsedu TOP 09 a poslance Karla Schwarzenberga nezvolení Kalouska vůbec nepřekvapilo. „Vůbec mě to nepřekvapilo, poněvadž, jak známo, předseda ANO, pan Andrej Babiš, má srdečně nerad Miroslava Kalouska, a proto nejenom vlastní stranu, ale i budoucí koaliční strany zapřísahal, aby nevolily Kalouska. A dokonce se spojil s komunisty: Měli výměnný obchod. ANO slíbilo podporu Filipa a KSČM muselo slíbit, že nebude podporovat Kalouska,“ řekl Schwarzenberg ve čtvrtek v ČT.

Myslím, že naši poslanci s panem Gazdíkem problém mít nebudou

ParlamentníListy.cz se dotázaly Andreje Babiše i poslanců ANO, ČSSD, KDU-ČSL a KSČM, zda to, co řekl Schwarzenberg, je pravda. Babiš to popřel, i když nepřímo potvrdil, že poslanci ANO Kalouskovi zrovna nefandí.

Mezitím se TOP 09 rozhodla, že Kalousek bude předsedou poslaneckého klubu a na místopředsedu sněmovny nominuje Petra Gazdíka. Za nesmysl považují Schwarzenbergovo vyjádření i další poslanci potenciální budoucí koalice, Schwarzenberga poměrně ostře odpálkovali a někteří vyjádřili obavy o jeho duševní zdraví.

„To, co řekl, Karel Schwarzenberg je nesmysl a lež. Náš klub neměl žádnou dohodu o hlasování kromě podpory potencionálních koaličních partnerů, to jest ČSSD a KDU-ČSL. Kalousek je pro naše poslance symbol korupce! S KSČM žádné dohody nemáme. Naši poslanci hlasovali svobodně podle svého názoru na Kalouska, který je značně negativní. Myslím, že naši poslanci s panem Gazdíkem problém mít nebudou. Já osobně ho také považuji za slušného člověka,“ uvedl Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz.

Blbost. Schwarzenberg mluví z cesty

Podobně se vyjadřovali i další předáci budoucí koalice. „Blbost, naši poslanci nebyli z ANO přesvědčováni o nevolbě Miroslava Kalouska,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda KDU-ČSL a nový místopředseda sněmovny Pavel Bělobrádek.

„Pan Schwarzenberg obzvlášť poslední dobou mluví poněkud ´z cesty´. Pokud se týká KSČM, žádná taková dohoda nebyla ani s TOP 09, ani proti TOP 09,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

„Nevím o tom, že by pan poslanec Babiš přesvědčoval poslance ČSSD, aby nevolili pana poslance Kalouska místopředsedou sněmovny. Mě tedy v tomto smyslu nikdo neoslovil. Myslím, že se každý rozhodoval svým vlastním uvážením,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„To je totální nesmysl,“ reagovala na Schwarzenbergovo tvrzení nová místopředsedkyně sněmovny z ANO Jaroslava Jermanová.

Představitelé TOP 09 zřejmě začínají trpět stihomamem

„Ne, Schwarzenberg nemá pravdu,“ uvedl podobně místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

„To jsou pindy,“ odpálkoval Schwarzenberga poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Nevím o tom nic. Pouze za sebe musím říct, že mě nikdo neovlivňoval. Představitelé TOP 09 zřejmě začínají trpět stihomamem,“ řekl redakci místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Pan Schwarzenberg má zcela mylné informace,“ uvedl poslanec ANO Martin Komárek.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba uvedl, že není Babišovým zaměstnancem, a tak mu nemůže dávat žádné pokyny. „Ostatně bylo by to stejně zbytečné. Navíc hlasování bylo tajné. Dokonce bez jakéhokoli doporučení ze strany vedení ČSSD. Nemá cenu plácat nesmysly. Prostě to nevyšlo, to se stává. Možná měla Jeho jasnost kandidovat sama,“ dodal Koskuba.

„Nikdo členy poslaneckého klubu v tomto směru neovlivňoval, ani neinstruoval. To pan Schwarzenberg poněkud podceňuje inteligenci pana Babiše. Pan Babiš pana Kalouska sice asi rád nemá, ale to není ve sněmovně a této republice zdaleka jediný,“ řekla poslankyně ANO Jana Lorencová.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Je to stářím?

„Já jsem otevřená duše, tak řeknu, jak to bylo. Na klubu Babiš vůbec nemluvil. Hovořil tam předseda klubu Faltýnek, který řekl, že doporučuje při volbě místopředsedů volit naše potencionální budoucí koaliční partnery a ostatní máme rozhodnout dle svého vědomí a svědomí. Tedy na ostatní místopředsedy bylo volné hlasování. V žádném případě mi osobně nikdo neříkal, zda mám volit Kalouska, nebo nemám, nebo zda mám volit Okamuru, nebo nemám. To v žádném případě,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec za ANO Bronislav Schwarz.

Podle poslance ANO Vlastimila Vozky tajné volby nejdemokratičtějším způsobem vyjadřují názor zástupců lidu. „Proto nelze výsledek interpretovat jinak, než že se projevila svobodná vůle poslanců,“ dodal.

„Cobych říkal. Senectus ipsa morbus est,“ uvedl poslanec ANO Miroslav Janulík latinský citát, který říká, že stáří je chorobou.

„Mám vlastní rozum a podle toho i hlasuji,“ reagoval poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

Poslanci to Kalouskovi sečetli za dřívější arogantní a cynické chování

Poslanec ČSSD Richard Dolejš vysvětlil, proč poslanci ČSSD nemají Kalouska v oblibě. „Mám pocit, že na pana Schwarzenberga je toho poslední dobou moc, a tak trochu blouzní. Zrovna tak bych mohl tvrdit, že se pan Babiš domluvil s panem Gazdíkem. Například na tom, že když poslanci STAN potopí pana Kalouska a domluví se s ODS, tak pan Gazdík dostane podporu a sám se stane místopředsedou sněmovny. Uvidíme, zda to nastane. Ale já to netvrdím a tvrdit nebudu, protože volba byla tajná a těchto spekulací bych mohl jmenovat další desítky,“ řekl Dolejš.

„Problém nezvolení pana Kalouska nevidím v tom, že někdo zorganizoval komplot vůči jeho osobě. A to se týká i údajného angažmá pana Babiše v této věci. To je čirý nesmysl. Problém pana Kalouska spočívá v tom, že ho dostihly jeho vlastní činy a chování. Stal se prostě nepřijatelným a nevolitelným pro svou aroganci a bezbřehý lidovecký a klerikální cynismus, který se projevoval v asociální politice minulé pravicové vlády. Stal se symbolem bezohledné vládní politiky, která se neohlíží na lidi a hájí zájmy jen úzké skupiny zbohatlíků. Neustálé zdražování, snižování mezd a reálných důchodů, hospodářský pokles, necitlivé účetní škrty v sociální a zdravotní oblasti, nespravedlivé církevní restituce pro hamižnou římskokatolickou církev, ale také celková devastace společnosti jsou připisovány působení exministra financí Kalouska. To jsou skutečné důvody, proč nebyl zvolen a proč mu to poslanci spočítali. Na toto nemohl mít zásadní vliv ani pan Babiš, ani nikdo jiný. Poslanci se jen řídili vůlí lidu. To je zřejmě pro předsedu TOP 09 nepředstavitelné. Je mi ho líto,“ dodal Richard Dolejš.  

Zatím byl předsedou sněmovny zvolen Jan Hamáček z ČSSD a místopředsedy Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL, Vojtěch Filip z KSČM a Jaroslava Jermanová z ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…