Bleskové hlasování ve Sněmovně: Komise pro hybridní hrozby dostala zelenou

16.06.2020 17:25

Zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro hybridní hrozby neprovázelo žádné drama. Bez rozpravy došlo ke zřízení komise podle návrhu poslance za hnutí ANO Roberta Králíčka, a to hned hlasy 136 poslanců.

Bleskové hlasování ve Sněmovně: Komise pro hybridní hrozby dostala zelenou
Foto: Archiv VÚA - VHA Praha
Popisek: Poslanec ANO Robert Králíček

„Současná mocenská mezinárodní politika využívá k dosažení svých cílů řady otevřených i skrytých aktivit celého spektra nástrojů a operací, které jsou známy pod pojmem hybridní hrozby. Tyto střety se odehrávají v oblasti diplomatické, informační, ekonomické, finanční a legislativní. Rizika přicházejí v podobě působení cizí moci, kybernetických útoků, energetického a surovinového ohrožení, průmyslové bezpečnosti, terorismu a nelegální migrace. Páteří tohoto působení jsou cílené dezinformace, jejichž cílem je ovlivnit, dezorientovat a v cílených segmentech společnosti ovlivňovat, měnit, vytvářet názory, postoje, a dokonce aktivizovat cílené skupiny osob,“ představil návrh poslanec za hnutí ANO Robert Králíček.

„Dezinformace není lež. Stačí pracovat jen selektivně s informacemi, nastolovat veřejnou agendu, kreativně pracovat s distribučními kanály, posouvat kontexty a podobně, aby v důsledku tyto aktivity zásadním způsobem ovlivnily veřejné mínění, vychýlily demokratickou debatu, demokratické procesy a v neposlední řadě ohrozily bezpečnost a suverenitu České republiky. Náš bezpečnostní systém tyto hrozby reflektuje, nicméně s turbulentním technologickým rozvojem akcelerují i způsoby modifikace dosud poznaných způsobů, a to se děje daleko rychleji, než je schopnost jakéhokoliv státu na tento proces adekvátně reagovat,“ dodal.

Anketa

Měl by být Xaver Veselý ODVOLÁN z Rady ČT?

3%
97%
hlasovalo: 12314 lidí
„Stálá komise pro hybridní hrozby může být politickou parlamentní podporou, která v případě potřeby dokáže okamžitě přijímat a iniciovat legislativní rozhodnutí, tak aby se nebezpečí z prodlení a reaktivní doba zkrátily na nejmenší možnou míru,“ zdůvodnil, proč by měla komise vzniknout, Králíček.

Do všeobecné rozpravy se následně nikdo nepřihlásil, do podrobné rozpravy se přihlásil jen Králíček, jenž zopakoval návrh usnesení ohledně zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro hybridní hrozby. Následně řídící schůze Petr Fiala (ODS) zahájil hlasování. Pro se následně vyslovilo 136 poslanců, proti bylo devět poslanců. Návrh tak byl ve velmi krátkém čase přijat, komise zřízena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…