Boj v TOP 09 prý nekončí. Svou roli má sehrát Kalousek i další známý lidovec v pozadí, šušká se

24.06.2014 14:09

V neděli proběhl krajský výbor pražské TOP 09, který potvrdil Tomáše Hudečka jako lídra strany v komunálních volbách na pražský magistrát a nejtěsnější většinou odsouhlasil jím navrženou kandidátku. Kandidátka prvního náměstka primátora a předsedy pražské TOP 09 Jiřího Vávry byla odmítnuta a Vávra na kandidátce vůbec není. Povídá se ale, že Vávra se pokusí kandidátku revokovat.

Boj v TOP 09 prý nekončí. Svou roli má sehrát Kalousek i další známý lidovec v pozadí, šušká se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vávra a Tomáš Hudeček

Podle Vávrou prosazované kandidátky měl Hudeček zůstat lídrem a Vávra měl být na kandidátce třetí. Na Vávrově i Hudečkově kandidátce byl na předním místě náměstek primátora Jiří Nouza.

Prý „to tak nenechá“

Vávra se měl údajně po skončeném zasedání výboru nechat slyšet, „že to tak nenechá“. Nyní se objevily zvěsti, že se Vávra s pomocí Miroslavu Kalouskovi blízkého generálního sekretáře TOP 09 Pavla Severy pokusí přesvědčit prvního místopředsedu TOP 09 Kalouska, aby přesvědčil celostátní vedení TOP 09, aby došlo ke změně pražské kandidátky a vrátil se na ni Vávra. Vávra navíc prý odmítl variantu, že by kandidoval do Senátu, jak o této variantě již ParlamentníListy.cz informovaly.

„Vávra se v neděli po skončení jednání nechal slyšet, že to tak nenechá. Prý se nyní pokusí s pomocí Severy a Kalouska prosadit revokaci nedělního výboru, aby se změnila kandidátka. Otázka je, jak by se to technicky provedlo, protože krajský výbor normálně proběhl. Je otázka, zda by celostátní vedení udělalo nějakým způsobem samo změny v kandidátce, nebo by se krajský výbor sešel znovu. Každopádně taková změna by způsobila rozvrat a někteří lidé by odešli z topky. Sám Hudeček mluvil o tom, že by se na to vykašlal, kdyby se to mělo měnit,“ řekl redakci zdroj z pražského vedení.

My do toho Pražákům nezasahujeme

Že by celostátní vedení změnilo kandidátku ale není vůbec jisté. Určitě se do toho nebude chtít předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi, který výrazně stojí za Hudečkem. A zpochybnění nedělního výboru by mohlo přinést i právní problémy.

„Že by se měla pražská kandidátka měnit, tak to nebude. My do toho Pražákům nezasahujeme,“ řekl redakci zdroj z celostátního vedení TOP 09. „O revokaci nedělního výboru nic nevím,“ řekl další zdroj z celostátního vedení.

Čili je možné, že zde na jedné straně snaha revokovat kandidátku existuje, na druhé straně to ještě neznamená, že takovou změnu celostátní vedení posvětí. Nicméně uvedená informace o pokusu revokovat kandidátku do komunálních voleb v pražské TOP 09 koluje.

Hudečkova kandidátka

Jak informovala ČTK, na druhém místě „Hudečkovy“ kandidátky je jeho náměstek Jiří Nouza a na třetím radní Martin Dlouhý. Čtvrté místo obsadila radní Eva Vorlíčková a na pátém je nestraník, bývalý hokejový brankář a pražský zastupitel Petr Bříza zvolený za ODS.

Do první desítky se dostali ještě další dva členové pražské městské rady - Lukáš Manhart, který je na devátém místě, a primátorův náměstek Václav Novotný na místě šestém. Sedmá pozice patří zastupiteli Albertu Kubištovi, osmá starostce Prahy 3 Vladislavě Hujové a desátá zastupitelce Monice Krobové Hášové. Vorlíčková, Manhart a Novotný jsou společně s Hudečkem obžalováni v kauze Opencard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…