Bok hájí Parkanovou: Je to sviňárna a policejní stát. Je čas na revoluci

13.06.2012 18:58

Podle občanského aktivisty Johna Boka je policejní žádost o vydání poslankyně Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání "sviňárna". Nastala doba, kdy se Česko stává policejním státem. Ohrožení demokracie prý může vyřešit další revoluce. Ovšem už ne ta sametová.

Bok hájí Parkanovou: Je to sviňárna a policejní stát. Je čas na revoluci
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Poté, co alespoň zdánlivě lehce utichla kauza kolem z korupce obviněného poslance Davida Ratha, je v hledáčku médií kauza nová. Protikorupční policie totiž ve středu požádala Poslaneckou sněmovnu, aby jí vydala k trestnímu stíhání poslankyni Vlastu Parkanovou  (TOP 09). Je podezřelá z toho, že kvůli nákupu letadel CASA český stát "obrala" o 658 milionů korun.

Smlouvu na nákup španělských letounů ale přitom schválila celá tehdejší vláda, jíž velel Mirek Topolánek. Seděli v ní i někteří současní ministři, třeba Alexandr Vondra (ODS), nebo Jiří Pospíšil (ODS).

Vše o letounech CASA ZDE

Nebezpečí: útok na demokracii

Podle disidenta a šéfa spolku Šalamoun Johna Boka jde v případě Davida Ratha i Vlasty Parkanové o nebezpečný precedens. "Je to nebezpečný útok na základy demokracie. Velké ryby, třeba Gross, zůstávají u ledu, ale jen tak se tu vybírají lidé, aby se předhodili. Jsou vyráběni obětní beránci," řekl ParlamentnímListům.cz občanský aktivista.

Anketa

Je Vlasta Parkanová vinná?

92%
8%
hlasovalo: 10278 lidí

Jestliže skutečně došlo k pochybení ohledně nákupu španělských letounů, měla by být postihnuta celá někdejší vláda. "Buď všichni, nebo nikdo," říká Bok s tím, že aby byla zkorumpovaná Parkanová, bylo by to velmi podivné. 

Jsme v čudu?

Pokud tak bude pykat za cizí vinu, například to, že byla obklopena neschopnými úředníky,  bude to do nebe volající. "Tady hrozí, že ti lidé budou skutečně odsouzeni. Parkanová za to pykat nemůže, pokud ano, tak jsme v čudu. Možná už nazrál čas na další sametovou revoluci, nebo spíše na smirkový papír," říká aktivista s tím, že fakt, že Parkanová nikdy neměla na ministerstvu co dělat, je zase druhým aspektem celé věci. Ten ale s jejím případným obviněním nesouvisí.

10 minut. I to bylo prý na Parkanovou moc

"Neměla tam být ani deset minut. Neměla na to a neměla být tak samolibá," říká šéf spolku Šalamoun s tím, že právě obvinění Parkanové bude pouze zástupným symbolem dalších podobných kauz.

Sviňárna. Rampula není výmluva

Ty podle něho nejsou nijak systematicky prošetřovány. "Je to sviňárna. Pokud by ke korupci došlo, proč to policii trvalo tak dlouho? Teď budou argumentovat Rampulou a podobně, ale to je blbost. Kde všichni do téhle doby byli, co dělala třeba BISka?" táže se Bok a dodává řečnický dotaz, zda snad žijeme v policejním státě. 

Parkanová navíc podle něho nebude z politiků poslední, kdo se bude s podobným obviněním potýkat. Na dotaz, zda budou následovat i další politici, třeba Alexandr Vondra, odpověděl: "Ano. Ale třeba takový Hušák, na toho nikdo nic nevytáhne, to je šílenství," připomněl exšéfa Sazky Aleše Hušáka.

Policie tvrdí, že bývalá ministryně obrany mohla způsobit škodu až 658 milionů korun. Parkanová prý nedoplnila návrh na nákup letadel CASA znaleckým posudkem o ceně. I přesto, že to byla její povinnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…