Chce se mi zvracet, utrousil prý odborář ve sněmovně. Vidím ho napomenul a Korte řekl: Drzý spratku

13.07.2012 6:30

Zklamání ze čtvrtečního jednání bezpečnostního výboru sněmovny je podle Zdenka Buřiče, předsedy sedmitisícové Unie bezpečnostních složek (UBS) slabé slovo. Na výbor byl pozván, aby promluvil ke stavu policie ve světle rozpočtu, a mimoto podal vysvětlení i k policejní akci „Upír“.

Chce se mi zvracet, utrousil prý odborář ve sněmovně. Vidím ho napomenul a Korte řekl: Drzý spratku
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Policejní odborář Zdeněk Buřič v pořadu Hyde park

„Když jsem, spíš pod vousy, pronesl, že se mi z toho všeho chce zvracet, dostalo se mi od pana poslance Jana Vidíma (ODS) přednášky o slušném chování,“ říká pro ParlamentníListy.cz Buřič.

Jak Buřič dodává, z akce „Upír“, kterou připravila právě UBS shodou okolností na den voleb, poslance zajímala jediná věc, a to je politická rovina. Problémy policie podle něj zákonodárce vůbec nezajímaly.

Akce „Upír“ má skutečně souvislost s krví, kterou se ovšem policisté rozhodli nikoli sát, ale hromadně darovat během jednoho dne, 12. října letošního roku. Rozhodli se tím upozornit na kritický stav policie, která už v současné době trpí nedostatkem lidí v regionech i vybaveností nezbytnou k její činnosti. Shodou okolností byl na tento den později stanoven termín krajských a senátních voleb.

Buřič odmítl, že by akce „Upír“ sledovala politický cíl. Konstatoval, že vedení UBS se pro datum konání této akce rozhodlo už 14. května, tedy ještě dřív, než prezident vyhlásil termín voleb. „Rozhodl o tom sjezd předsedů našich organizací, a jestli mi nevěříte, můžete si ověřit, že prezident republiky vyhlásil termín až po našem sjezdu,“ prohlásil poslancům. Jak řekl redakci, policistům nejde o politiku, ale aby bylo zajištěno fungování bezpečnostních složek ve prospěch občanů ČR.

Někteří poslanci se snažili přesvědčit Buřiče, že na takovou akci nemají nárok už v rámci služebního zákona, který je prý donutí, aby si nebrali volno na odběr hromadně. „Od akce neustoupíme,“ řekl Buřič redakci. Je to prý pouze snaha, aby si lidé i politici uvědomili tristní stav, který v bezpečnostních složkách panuje.

Problémy policie některé politiky nezajímají, policie na oplátku politikům nevěří

Chystanými škrty se situace podle Buřiče ještě zhorší. „Nejde o to, že policie „nebude“ fungovat, ono to už dnes nefunguje,“ říká předseda UBS pro ParlamentníListy.cz. V některých služebnách v regionech je podle něj už dlouhou dobu podstav. „Nejsou vozidla?,“ směje se, „ale pod vnitrem přece zarůstá travou přes 400 vozů, které nikdy nevyjely,“ dodává. Ty vozy, jak říká, zakoupil v balíku ještě ministr vnitra Ivan Langer a od té doby prý stojí a hnijí. Jsou úplně nové. Některé jsou v Praze na Veleslavíně, jiné na parkovištích v regionech“, dodává.

Další snížení počtu policistů v důsledku chystaných škrtů, dostane podle Buřiče policii do stavu, kdy už naprosto nebude schopná sloužit občanům, jak by měla. I výhledový rozpočet na roky 2014 – 2015 hodnotí podle Buřiče policisté velmi kriticky a s nedůvěrou. „Pochopte, prosím, že policisté nevěří ani tomu, co bude zítra, natož tomu, co říkáte, že bude za několik let,“ řekl poslancům

Na výboru nechyběly ani slovní přestřelky.

Některé poslance akce policistů konaná v den voleb viditelně pobouřila. „Považuji to za odporné zneužití dárcovství krve,“ řekl Buřičovi poslanec Jan Vidím (ODS). Jak dodal, jemu osob ně chybí jen jeden odběr do Janského plakety, což prý říká jen proto, aby nebyl napadán, že si neváží dárcovství krve.

Buřič ale zjevně nehodlal ustoupit. Já se za svou činnost zodpovídám našim členům. Jestli vy to neděláte, je to vaše věc,“ řekl poslancům. Těmito slovy ovšem rozčílil poslance Daniela Korte (TOP09) do té míry, že mimo jiné nazval předsedu UBS „drzým spratkem“.

"Od člověka jako je pan poslanec Korte to považuji za poctu,“ kontroval pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Buřič.

Měl byste se zastřelit, vyzval Korte Lessyho. Do parlamentu zbraň nenosím, kontroval Lessy

Daniel Korte mimoto vyzval přítomného policejního prezidenta Petra Lessyho, že jestliže je policie skutečně v tak žalostném stavu, jak to popsal Zdeněk Buřič, že by se měl, z důvodu cti, jako důstojník zastřelit. „Do parlamentu zásadně zbraň nenosím, takže to nemám čím uplatnit,“ reagoval Lessy. Podle něj sice není stav policie tak zoufalý, jak popsoval Buřič, ale jak řekl „v dobré kondici rozhodně není“.

„To je těžké, říká Buřič. Žádný vedoucí prý nesdělí svému nadřízenému, že to pod ním nefunguje, protože by vypadal jako špatný manažer. „No a tímto způsobem to dojde až k vrchnímu vedení,“ dodává. Jak říká, jsou oddělení, kde jsou už dlouhou dobu hluboko pod stav. „Místo 45 policistů funguje třeba jen 9,“ vysvětluje Buřič.

Neméně tristní je podle Buřiče stav ve vězeňství. „Chápete, že na 1000 vězňů je pouze 8 strážných?,“ upozorňuje. “O tom, že by policie mohla vykonávat preventivní činnost, prý není ani řeči. „Za těchto podmínek je pro policii opravdu těžké sloužit našim občanům,“ dodává.

Z výboru si Zdeněk Buřič prý odnesl otřesný dojem. „Po této zkušenosti se opravdu nedivím našim občanům, že nálada je těsně před výbuchem. Takový nezájem o problematiku a hledání slepých uliček jsem opravdu nezažil,“ zlobí se odborový předseda policistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…