Chceme předčasné volby, ozvalo se z ODS. A nejen to...

17.06.2013 12:44

ANKETA Petr Nečas se rozhodl rezignovat v pondělí na funkci premiéra a předsedy ODS. ParlamentníListy.cz oslovily politiky, zda je podle nich dobře, že Nečas rezignuje a kdo by ho měl podle nich nahradit.

Chceme předčasné volby, ozvalo se z ODS. A nejen to...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sjezd ODS

Anketa

Co se má dít dál?

hlasovalo: 2837 lidí

Většina respondentů míní, že logicky by měl Nečasovy úkoly převzít první místopředseda ODS Martin Kuba. Ozvaly se ale i hlasy podporující předčasné volby.

Předčasné volby a opozice

Podle europoslance Ivo Strejčka je rezignace Nečase správná. „Pouze snad měla vzhledem k současným problémům uvnitř koalice přijít už před aférou Nagyová. Předsedou ODS by měl být ten, koho si vyberou regiony a posléze zvolí stranický kongres. Myslím, že pokračování vládní spolupráce 'pouze' s jiným premiérem není odrazem reality. Problémem ODS není Nečas a jeho odchod a není to tak, že jeho odchod takzvaně vše řeší. Naše problémy jsou rozsáhlejší. Dlouhodobě jsou řešitelné rychlým odchodem do opozice. Proto o možném budoucím premiérovi z ODS nepřemýšlím. Já vidím řešení v předčasných volbách, přestože je to pro ODS nevýhodné,“ řekl ParlamentnímListům.cz Strejček.

Také europoslanec Hynek Fajmon podporuje předčasné volby. Nic jiného než rezignovat podle něj Nečasovi ani nezbývalo: „V čele ODS je nyní podle stanov první místopředseda a tím je Martin Kuba. Osobně si myslím, že by ODS měla podpořit konání předčasných voleb.“

První místopředseda...

Nečasova demise je podle místopředsedy Senátu a předsedy ODS v Libereckém kraji Přemysla Sobotky správným rozhodnutím, jen měla přijít dříve. „Z našich stanov je nyní úřadujícím předsedou první místopředseda Kuba. Na podzim bude volební kongres. Nyní řešíme krizi Petra Nečase a nynější jednání o případné vládě v trojúhelníku ODS, koalice, prezident,“ dodal Sobotka.

„Pan Petr Nečas vyhodnotil aktuální situaci a dospěl k názoru, že rezignace je nejlepším řešením. Na jeho místě bych postupoval stejně. Na funkci premiéra vezu na základě usnesení oblastní rady Frýdek-Místek dvě jména, která sdělím kolegům dnes na Výkonné radě ODS,“ informoval poslanec, místopředseda moravskoslezské ODS a člen výkonné rady Igor Svoják.

Udržet vládu

Místopředseda středočeské ODS a člen výkonné rady Raduan Nwelati považuje Nečasův krok za správný. „Osobně mu děkuji. Nezklamal mě a udělal to, v co jsem doufal a to, že se opět tak, jako to měl vždy ve zvyku, zachová státnicky a upřednostní zájmy ČR před osobními zájmy. Na výkonnou radu jdu s tím, že chci, aby výkonná rada poděkovala Petru Nečasovi za jeho státnické rozhodnutí, za jeho přínos České republice a také za to, že jeho vláda je první vládou, která umožnila orgánům činným v trestním řízení nezávisle a bez vlivů politiků pracovat,“ sdělil Nwelati.

„Chci, aby Výkonná rada ODS pověřila prvního místopředsedu ODS řízením ODS a také ho pověřila vedením dalších jednání s koaličními partnery a s prezidentem ČR o budoucím složení vlády a o tom, kdo bude budoucím premiérem za ODS. Pro mě jsou přijatelná jména: Martin Kuba, Miroslava Němcová a možná i Bohuslav Svoboda či Petr Bendl. Chci, aby koaliční vláda pokračovala, pokud to bude možné, až do řádných voleb. Přenechání země socialistům by bylo nezodpovědné. Pokud nebude možné pokračovat v koaliční vládě, pak upřednostňuji rozpuštění sněmovny a předčasné volby před úřednickou vládou bez podpory sněmovny. Ohledně toho, kdo by měl být předsedou ODS, by měl rozhodnout kongres. Do té doby by měl tuto funkci vykonávat první místopředseda Martin Kuba,“ dodal Nwelati.

Škody může minimalizovat Martin Kuba

Podle místopředsedy jihočeské ODS Jaroslava Zvěřiny Nečas jinou volbu neměl. „Pro ODS je to těžká rána. Zejména, pokud v tom zůstane sama. Z toho žádnou dobrou cestu nevidím. Martin Kuba má asi nejlepší předpoklady minimalizovat ztráty. Je-li to tedy vůbec možné,“ dodal Zvěřina.

Podle místopředsedy ODS v Olomouckém kraji Petra Sokola je logickým kandidátem na premiéra fakticky již první místopředseda strany Martin Kuba. „Na řešení, kdo bude předsedou, je podle mě dost času. Počká to do vyřešení budoucnosti vlády,“ dodal Sokol.

Senátor Jaroslav Zeman ocenil, že se Nečas postavil k problému rychle. Podle něho má ODS řadu kvalitních jmen, jako jsou Martin Kuba, Tomáš Chalupa, Jaroslav Kubera, Jiří Pospíšil. „Zajímavý premiér by byl Miroslav Kalousek. Je to nejzkušenější politik, přežil téměř vše a všechny,“ vtipkoval senátor.

Kuba má tah na branku

Poslanec Jan Florián si myslí, že ODS nutně potřebuje lídra, který má tah na branku. „Dlouhodobě jsem přesvědčen, že takovou osobností je ministr průmyslu Martin Kuba. Oceňuji jeho profesionalitu, líbí se mi jeho styl práce, srozumitelná prezentace témat navenek a v neposlední řadě používání selského rozumu,“ svěřil se poslanec.

Poslankyně Ivana Weberová říká, že rozhodnutí Nečase bylo dobré a že jiné řešení patrně neexistovalo. Vyjádřila se i k tomu, kdo by mohl být předsedou a premiérem za ODS: "Formulovala bych to spíš negativně v tom smyslu, že ODS si již nemůže dovolit žádné další skandály, proto by na post premiéra a následně předsedy ODS měla být nominovaná silná a schopná osobnost, která nebude mít za sebou žádné zpochybnitelné pozadí a vazby, a to jak ve věcné, tak personální rovině."

Podle místopředsedy středočeské ODS Karla Šebka je dobře, že Nečas rezignoval. „Bohužel nedokázal jako předseda vlády naplnit očekávání veřejnosti ani mnoha členů ODS. Zůstává osobností s mnoha klady a bohužel i s velmi uzavřenou nevyzpytatelnou povahou, která přispěla k jeho pádu. Zda ho vystřídá Jiří Pospíšil, Martin Kuba či někdo jiný, je nyní na úvaze výkonné rady,“ vysvětil Šebek.

Poslankyně Jaroslava Wenigerová si myslí, že Nečas neměl jinou volbu než odejít. „Novým premiérem za ODS má být ten, který vedle profesionality a manažerských schopností není spojován s žádným problematickým jménem. V zájmu ODS by se o tuto funkci neměl ani ucházet,“ dodala.

Nečas měl odejít už dřív

„Čekal jsem takový vývoj a není pro mě překvapením. Přirození kandidáti na předsedu by se měli rekrutovat mezi místopředsedy. Uvidíme, kdo má také chuť se o funkce ucházet,“ reagoval poslanec a člen výkonné rady David Šeich.

„Já Nečasův odchod navrhoval už dávno. Nemuselo to takhle dopadnout. Pozdě, ale přece. A co teď? Uvidíme, jak navržená cesta dopadne. Já bych uvítal zcela novou tvář,“ uvedl člen senátorského klubu ODS Zdeněk Schwarz.

Výkonná rada se má dnes sejít v 13 hodin a uvidí se, zda rozhodne, kdo převezme ODS a bude pretendentem na post premiéra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…