Další poslanec vyhrožuje odchodem ze sněmovny. Rath je prý jen střípek

16.06.2012 7:11

Poslanec z Ústeckého kraje se před časem dostal do médií především kvůli tomu, že podle sociálních demokratů je ve střetu zájmu jeho přítomnost na jednáních, která souvisejí s možným únikem nahrávek z BIS k agentuře, pro niž pracoval. Nyní David Kádner z Věcí veřejných tvrdí, že za Véčka se bude bít až za hrob. Nebo raději zvolí odchod ze sněmovny.

Další poslanec vyhrožuje odchodem ze sněmovny. Rath je prý jen střípek
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Bývalý velitel ostrahy, který je rovněž členem Stálé komisi pro kontrolu činnosti BIS, sám sobě nyní v době, kdy se o jeho regionálním kolegovi Milanu Štovíčkovi hovoří jako o možném přeběhlíkovi k nově etablovaným politickým subjektům, dává ultimátum, které může končit jeho odchodem ze sněmovní půdy.

Jako slepý k houslím

Komunálním politikem je David Kádner, dnes místostarosta Nové Vsi v Horách, již od roku 2002. Práci na regionální úrovni považuje za svou prioritu a nikdy prý nepočítal s tím, že se dostane až do vrcholové politiky. Přesto dnes politickou arénu plnou kontroverzních přehmatů svých kolegů vnímá více než intenzivně. Po řadě kauz, které se dotkly i jeho domovské strany Věci veřejné, není netečný k mediálnímu boomu kolem osoby Davida Ratha. „Kauzu vnímám jako první střípek toho, že policie má opět volné ruce a že se tudíž postihům za kriminální jednání nevyhnou ani lidé figurující ve vysoké politice,“ věří Kádner s tím, že spravedlnost i ve státě "plném mafiánských propletenců" a „kamarádšoftů“ na úrovni politiky a justice, nabírá prý konečně svou lepší podobu.

Doufá však, že vše neskončí pouze u Davida Ratha. Gró vidí ve finančních tocích větších politických hráčů. „Myslím, že všichni víme, že chyba je ve financování velkých politických stran,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Kádner.

Véčka nebo nic!

On sám hodlá na politickém bojišti stále zastupovat partaj, která ho vynesla k poslaneckému mandátu, a to i přesto, že o možném odchodu k některé z nově se etablujících politických subjektů se hovoří v případě jeho regionálního kolegy a litvínovského starosty Milana Šťovíčka. „S žádnou podobnou myšlenkou nekoketuji. Do parlamentu jsem byl zvolen za Věci veřejné. Pokud bych je chtěl opustit, opustím i půdu Poslanecké sněmovny,“ dává sám sobě nůž na krk. V tuto chvíli je jeho osobní postoj ovlivněn i tím, že v uskupeních jako PRO KRAJ, ANO 2011 Andreje Babiše nebo již „starší“ Severočeši.cz nevidí konkurenci. „Žádné obavy nemám, naopak všechny menší strany vnímám jako příležitost pro občany, kteří tak nemusí volit jen velké strany,“ sdělil ParlamentnímListům.cz David Kádner.

Politický rekord

V červnu, kdy se ve vládě projednávalo majetkové vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, si z Poslanecké sněmovny přednostně „odskočil“ místo hlasování do Mostu, kde předával ocenění dětským fotografům v rámci tamní akce Svět rekordů. „V politice bych za rekord považoval, pokud by se vrcholoví politici chovali stejně jako lidé v komunální politice, například na malých obcích,“ vyzdvihuje zkušenosti, které má z obecní samosprávy a považuje je za důležitější než vrcholovou politiku.

Jen pro připomenutí, kvůli kauze Davida Ratha a intenzitě nejen mediálního zájmu o jeho případ zvažuje odchod z dolní komory Parlamentu i další poslanec ČSSD, jak se ParlamentnímListům.cz nedávno přiznal Vítězslav Jandák. (více ZDE)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…