Děti z Norska opět létaly mezi ministry. Všichni se ale odpovědnosti zbavovali

19.06.2014 10:23

Poslankyně z TOP 09 Jitka Chalánková dnes ve sněmovně opět interpelovala ve věci zadržovaných dětí v Norsku. Minulý týden k tomuto případu vystoupil dokonce sám premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který slíbil, že v kauze nechá udělat jakýsi audit počínaje rokem 2011 a speciálně k tomuto případu na příští schůzi vystoupí s informací, co tady jeho vláda může učinit. Dnes se Chalánková obrátila na ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera.

Děti z Norska opět létaly mezi ministry. Všichni se ale odpovědnosti zbavovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Hitem dnešních dopoledních interpelací se opět stala otázka zadržovaných dětí v Norsku, což je již známým tématem poslankyně Jitky Chalánkové z TOP 09. Kvůli zadržovaným dětem si přišla minulý týden poslechnout poslance a ministry dokonce sama matka dětí Eva Michaláková, která před lety odjela za dnes již svým bývalým manželem do Norska, ale na základě rozhodnutí tamního soudu jí byly odebrány děti ve věku šest a dva a půl roku. Norské úřady totiž měly podezření, že je s manželem zneužívali.

„Pohlavní zneužívání nebylo nikdy prokázáno, naopak vše nasvědčuje tomu, že šlo o vykonstruované udání zaměstnanců mateřské školky s jasným cílem rodiče poškodit. Přestože možné zneužití vyloučila sama norská policie, děti zůstávají odebrány již třetím rokem a vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by se norské orgány chystaly svůj přehmat napravit. Sourozenci jsou nadto rozděleni, protože se nenašla žádná pěstounská rodina, která by je chtěla vychovávat společně,“ uvedla poslankyně před více jak měsícem a minulý týden a dnes poslancům a ministrům v podstatě zopakovala totéž.

Ministerstvo zahraničních věcí prý Chalánkové před časem odpovědělo, že s případem nemůže nic dělat a odkázalo ji posléze na Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí.

„Pokud vznášíte tuto interpelaci na mne, že jsem ministr pro lidská práva a rovné příležitosti, není to alibistická odpověď, když řeknu, že to není dotaz na mne,“ uvedl ale dnes kromě jiného na dotazy Chalánkové ministr Jiří Dienstbier (ČSSD).

To ovšem rozzlobilo poslance ODS Petra Bendla, který už minulý týden apeloval na ministry, ať v tomto případu konečně něco udělají.

Kdyby se to stalo německému nebo americkému občanovi, to by byl tanec!

„Nikdo z ministrů nám zatím neřekl, co v této věci udělá. Hlavně ministr pro lidská práva by měl být aktivní minimálně v tom, že osloví příslušné ministry, aby to nebylo jako od čerta k ďáblu. Mezitím jsou tady tři roky děti a sourozenci odděleni od sebe. Kdyby se něco takového stalo německému nebo americkému občanovi, tak to byste viděli ten tanec tady!“ zaburácel Bendl za sněmovním pultíkem.

"Já bych chtěl alespoň slyšet od pana ministra Dienstbiera kolik jednání už kvůli této kauze měl. S kým se potkal? Jestli jednal s velvyslancem Norska v České republice? Případně koho všeho oslovil? Co konkrétního jste udělal od té doby, co jste se o té kauze dozvěděl, pro to, aby se děti dostaly do České republiky?" tázal se Bendl.

„Asi nechcete říci, co konkrétního uděláte. Je to už trapné, pokolikáté zde už k tomuto případu vystupuji,“ poznamenal pak Bendl ve své již čtvrté poznámce k tomuto bodu.

„K čemu je tady ministerstvo pro lidská práva? Začínám si myslet, že k ničemu,“ kritizoval i místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/STAN).

„My ministerstvo nemáme, já jsem spíše koordinátor,“ odvětil ale na to Dienstbier, přitom později se dušoval, že udělá k případu vše, co bude možné. Česká vláda podle něj není nečinná, je v kontaktu s norskou stranou a snaží se poskytnout maximální možný rozsah pomoci.

„Děláte z toho politickou přestřelku,“ uvedle ještě Dienstbier, což rozlítilo naopak předsedu klubu TOP 09 Miroslava Kalouska.

„Já se o tento případ zajímám od roku 2012 a nedám pokoj, dokud nedosáhnu svého,“ sdělila dnes k apelům na ministry Chalánková.

Kalousek: Ona mluví vážně

„Kdo zná Jitku Chalánkovou, tak ví, že si paní poslankyně nedělá srandu,“ reagoval na to Kalousek.

Na ministry apeloval také poslanec Karel Fiedler (Úsvit). „Snažme se pro ty děti něco udělat,“ řekl.

„Protože tady tuto věc již poněkolikáté probíráme, tak chci sdělit, že já osobně budu informovat předsedu norského parlamentu, to znamená pana kolegu Thommessena, o tom, že toto téma je tady tak závažně vnímáno,“ sdělil nakonec předseda sněmovny Jan Hamáček poslancům, za což se mu dostalo výrazného potlesku.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před týdnem poslancům k tomuto případu sdělil: „Je to kauza, která se týká tří vlád během doby, kdy tato věc probíhá v Norsku, a to Jiřího Rusnoka, Petra Nečase i Bohuslava Sobotky. Já bych byl rád, aby v té věci byl udělán audit počínaje rokem 2011. Speciálně v tomto případu bych na příští schůzi vystoupil s informací, co již tady vláda učinila a co ještě v této věci učiní.“

Před měsícem ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) navíc sdělil, že když se postupně seznamoval s případem, tak zjistil, že naše velvyslanectví požádalo nótou norské ministerstvo zahraničních věcí o vysvětlení tohoto případu a od té doby je tomuto případu věnována maximální pozornost a náš český velvyslanec v Norsku se údajně kauze osobně věnuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…