Do dění kolem Babiše a Faltýnka vstupuje známý advokát. A rovnou říká, co by následovalo, kdyby soud oba prohlásil za nevinné

08.09.2017 20:00

ROZHOVOR Právník a bývalý politik Jaroslav Ortman říká, že se stále diskutuje o tom, zda prezident po volbách jmenuje novým premiérem trestně stíhaného Andreje Babiše, ale on už nebude trestně stíhaný. „Volby trestní stíhání přeruší a až do nového rozhodnutí Sněmovny o jeho vydání nebude Andrej Babiš trestně stíhán, protože ho chrání imunita. Takže prezident může říci, že může Andreje Babiše jmenovat,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz známý advokát. Ale považuje za nepředstavitelné, kdyby byl Andrej Babiš trestně stíhán i po opakovaném hlasování v nové Poslanecké sněmovně, že by byl předsedou vlády.

Do dění kolem Babiše a Faltýnka vstupuje známý advokát. A rovnou říká, co by následovalo, kdyby soud oba prohlásil za nevinné
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš s Jaroslavem Faltýnkem

Očekával jste, že projednávání policejní žádosti o vydání poslanců za hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka skončí jejich vydáním?

Já jsem tento výsledek očekával, myslím, že by bylo chybné schovávat se za imunitu, když programem ANO bylo ji zrušit. Samozřejmě, že oni samotní řekli, že si přejí vydání. Jen mne spíš překvapilo, jakou to mělo neuvěřitelnou předehru, než poslanci k samotnému vydání došli. Více než šestihodinová diskuse na toto téma se stala úplně trapnou, kde se vzájemně napadali nejen koaliční a opoziční poslanci, ale i koaliční navzájem. To byl vrchol. Mě ta diskuse strašně zklamala a prokázala neústupnost. Kvůli tomu, že je před volbami, tam každý skákal a žvanil.

To byl důvod, který přiznávali i někteří poslanci, že přímý přenos České televize z jednání Poslanecké sněmovny využili mnozí k tomu, že se chtěli před volbami trochu zviditelnit.

Je to tak. Některým nešlo o Babiše, nešlo o Faltýnka, ale šlo o to, že jsou volby, tak tam někteří vyskakovali opakovaně. Vůbec jsem nepochopil Lubomíra Zaorálka, který se neustále vrhal k mikrofonu a něco blábolil o tom, že tam poslanci ANO brečí. Jestli se někdo chtěl zviditelnit, tak to byl on. Proč se lídr ČSSD zviditelňuje na takovém tématu? Místo aby byl zticha, jako byl lídr KDU-ČSL, on se vrhá do boje. To je směšné.

Zaorálek asi reagoval na Andreje Babiše, který mluvil dlouze o OKD, takže to dlouho vypadalo, jako kdyby Sněmovna rozhodovala o vydání Bohuslava Sobotky, a ne Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

O OKD mluvili nejen poslanci hnutí ANO, ale třeba i Grebeníček. Ale to lze očekávat, blíží se volby. Když jednomu padne hlava, proč nepadne druhému. Má to být jedna jedna. Myslím, že chytrý mlčí a hloupý žvaní.

Nepřipadá vám také v této souvislosti trochu absurdní, že hnutí ANO, hlavně právě Andrej Babiš, nazývali Sněmovnu žvanírnou, snažili se v minulosti omezovat diskusi, jednou ji dokonce vládní koalice úplně utnula, i když byli do ní ještě někteří poslanci přihlášení, a najednou, když se to ANO hodí, sami se ve žvanění předhánějí, nemluví k meritu věci, třeba poslanec Komárek dokonce vyprávěl o svém psu?

Anketa

Babiš byl vydán. Kolik dostane dle vás hnutí ANO v podzimních volbách?

2%
5%
1%
2%
4%
9%
77%
hlasovalo: 14170 lidí

Šlo o vydání dvou hlavních krků, dvou hlav hnutí ANO. Je to tedy pochopitelné, protože to hnutí by se zbortilo, kdyby o ně přišlo. Proto je ostatní brání zuby nehty. To bych jim ani nevyčítal, protože každá akce vyvolá reakci. Oni vystoupili a po nich následovaly repliky poslankyně ODS Jany Černochové, ale považuji pod úroveň, aby se mluvilo o volech. Já ji nechápu, každá dáma má mít svou úroveň. Ale to není úroveň dámy, když mluví o vykastrovaném býku. Jestli si někdo myslí, že tím vyhraje volby, tak se spletl, jen se zesměšní. Facky se prostě při jednání Sněmovny o vydání obou představitelů ANO rozdávaly na všechny strany. Bylo to trapné. Když to daňový poplatník vidí, řekne si, za co vyhazuje peníze, když místo schvalování zákonů se poslanci navzájem obviňují z kdečeho, a každý dostane vztek. Obávám se, že se to projeví na volební účasti.

I když někteří poslanci hnutí ANO dávali předem najevo, že budou hlasovat pro vydání svých dvou představitelů, jiní naopak zdůvodňovali, proč tentokrát zbavení imunity nepodpoří, nakonec se všichni kromě těch dvou aktérů, o které šlo, rozhodli vůbec se hlasování demonstrativně nezúčastnit. Co bylo podle vás skutečným důvodem jejich rozhodnutí?

Za rozhodnutím byl fakt, že hlasovat proti vydání bylo jít do prohrané bitvy. A teď už se bojuje jen o veřejné mínění. Šlo tedy jen o to, jak se zachovat před voliči. ANO zvolilo správný postup, že Babiš i Faltýnek požádali o vydání, řekli k tomu své námitky, a ostatní poslanci ANO se protestně hlasování neúčastnili.

Myslíte si, že vystupování poslanců hnutí ANO i samotného Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, jejich vydání k trestnímu stíhání a zřejmě dříve nebo později i obvinění ovlivní negativně volební výsledek hnutí ANO, nebo to naopak jejich voliče posílí?

Na to vám žádný politolog, natož právník neodpoví, protože i renomované agentury se brání takové odpovědi. Já bych řekl: to ví jen Bůh.

Souhlasím, že to nikdo dnes nemůže předpovědět, ale zajímal by mě váš názor, protože máte také zkušenost z politiky, byl jste poslancem, sám jste prošel volbami a politické dění stále sledujete.

Můj názor je, že to asi nějakou část volebních hlasů hnutí ANO ubere, ale nečekám, že by přišlo o volební vítězství. A nečekám, že by enormně narostly hlasy těm šílencům, kteří vystupovali proti hnutí ANO, jako paní Černochová. Nečekám, že by víc hlasů získala ODS nebo TOP 09. Čekám, že ten, kdo bude těžit z těchto šaškáren, je Okamura. A otázka je, jestli se to promítne ve prospěch Pirátů.

Víme, že i když v nejbližších dnech policie oba vydané poslance obviní, justice nestihne do sněmovních voleb vyřknout žádný definitivní rozsudek. Takže můžeme očekávat, že tohle všechno proběhne ve Sněmovně po volbách znovu. Co podle vás udělají noví poslanci ANO?

Myslím, že záleží na volebním výsledku. Pokud by byl volební výsledek hnutí ANO v příštích volbách kolem třiceti procent, očekávám, že se ANO zasekne a nebude Babiše a Faltýnka chtít vydat. Ale pokud by získali méně, těžko by vytvářeli nějakou vládu, pak by mohli hlasovat pro pokračování trestního stíhání. Čili všechno rozhodnou volby.

Dovedete si představit, že by trestně stíhaný Andrej Babiš, pokud hnutí ANO vyhraje volby, usiloval o post premiéra a že by se jím dokonce stal?

Pozor, tím, že by Andrej Babiš byl zvolen a získal by poslanecký mandát, ten se získává složením poslaneckého slibu, už by nebyl stíhán. Trestní stíhání by se volbami prostě přerušilo. Pak musí být zvoleno vedení Sněmovny a všechny sněmovní výbory, musí se sejít mandátový a imunitní výbor ke svému prvnímu zasedání. A my neznáme jeho složení. Nevíme, jestli bude paní Němcová jeho předsedkyní, já si myslím, že v žádném případě. A mandátový a imunitní výbor zaujme nějaké stanovisko. Ale v každém případě až do nového rozhodnutí Sněmovny o jeho vydání Andrej Babiš nebude trestně stíhán, protože ho chrání imunita. Takže prezident může říci, že může Andreje Babiše jmenovat, protože nebude trestně stíhán.

Ale všichni budou přece vědět, že Babišovo trestní stíhání jen přerušilo nebo zrušilo jeho zvolení ve volbách. To je formální věc, na podstatě, že je důvodně podezřelý z dotačního podvodu, to přece nic nemění. Vy se na to díváte jako právník. Ale když se na to podíváte jako bývalý politik nebo občan, jak by to podle vás na voliče působilo? Těm, kteří ho navzdory všemu budou volit, to vadit nebude, ale většině, která dá hlas jiným stranám, by asi vadilo, kdyby ho za těchto okolností prezident jmenoval premiérem.

Nemám rád spekulace, co by bylo, kdyby bylo. K závěru, že byl spáchán trestný čin, došel jeden jediný orgán, jeden jediný komisař, který se jmenuje Nevtípil. Jestli to potvrdí státní zástupce, nevíme, protože odkráčel z jednání mandátového a imunitního výboru bez jediné odpovědi, odmítl odpovídat na otázky. Nevíme, jak se zachová dohledová státní zástupkyně, protože zatím jsme jen slyšeli, že se vyšetřování zdržovalo zbytečně. Ani nevíme, jestli nakonec Sněmovna neřekne, že Babiše k trestnímu stíhání nevydá, potom může policie zavřít desky, položit je na stůl a čekat čtyři roky, až budou nové volby. Jen mohu říci, pokud by bylo pravdou, že by byl Andrej Babiš trestně stíhán po opakovaném hlasování v nové Poslanecké sněmovně, je nepředstavitelné, aby byl předsedou vlády. Ale to je všechno ve hvězdách. Bavíme se o něčem, co se stane někdy v listopadu, a teď je září.

Ale poslanci sněmovního mandátového a imunitního výboru potvrdili, že dozorový státní zástupce i na jednání s poslanci potvrdil, že s ním policejní komisař všechno konzultoval. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová potvrdila, že vykonali dohled nad postupem vyšetřování a že tím, kdo dělal obstrukce, nebyla policie, ale vyšetřovaní. V tisku se pak objevily informace, že Andrej Babiš obviňoval vyšetřovatele, že ani nevyslechl jeho manželku, přitom se ukázalo, že jeho žena byla předvolána, ale omluvila se. Takže státní zástupci neshledali žádné pochybení, natož účelové, politicky motivované jednání ze strany policie, jak se snažili a snaží všem namluvit poslanci za hnutí ANO.

Je rozdíl mezi postupem před zahájením trestního stíhání a mezi tím, když je trestní stíhání zahájeno. To jsou úplně odlišné kategorie. Počkal bych na to, jak se rozhodne státní zástupce. Andrej Babiš určitě uplatní stížnost, podá ji do tří dnů od převzetí usnesení o zahájení trestního stíhání. Pak bude rozhodovat státní zástupce, jak s tím naloží. Pokud by ale došlo k tomu, že by bylo trestní stíhání vráceno nebo zrušeno, nebo kdyby soud v budoucnu rozhodl, že jsou nevinní, nedovedu si představit, co by se stalo. Pak by trestní řízení bylo označeno za zneužitelné, musely by být stanoveny nové mantinely, to znamená nové právní úpravy, musela by být stanovena osobní odpovědnost policistů za to, že něco sdělí, a musely by padat hlavy. Pokud by to mělo vést k ovlivňování voleb, byl by to Bangladéš. Ale to teď není, to říkám v případě „kdyby“.

Když jste označil několikahodinovou diskusi o vydání poslanců k trestnímu stíhání za trapnou, nebylo by tedy lepší zrušit úplně poslaneckou imunitu?

Já jsem v každém případě pro to, aby se poslanecká imunita zrušila, protože vede k takovému tyjátru. Kdyby poslanecká imunita nebyla, tak by mnohahodinová naprosto nesmyslná diskuse o krávách a volech k bodu o vydání Andreje Babiše vůbec nebyla. To je nedůstojné parlamentu. Kdyby takhle pracovali lidé v továrnách, restauracích a jídelnách, tak by nedostali mzdu. A poslanci ji za tohle divadlo dostanou. Mně je z nich špatně.

Kdyby poslanci neměli imunitu, ušetřili bychom si sice to předvolební divadlo, ale stejně jako dneska by přece mohli obviňovat policii z politicky motivovaného jednání, prostě že je trestně stíhá účelově před volbami.

Samozřejmě. Ale já bych rád viděl osobní odpovědnost policistů a státních zástupců za jejich činy. Nejdřív na někoho nakydají kýbly špíny, a když soud obviněné po letech obvinění zprostí, orgány činné v trestním řízení jim řeknou, buďte rádi, že jste se očistili. A přitom jim zkazí život, mnozí lidé kvůli zdlouhavému vyšetřování vážně onemocněli. Podívejte se na bývalou ministryni Parkanovou, odkdy je stíhaná, a dodnes není rozsudek. Oni jí vlastně zničili život. Zahnali ji do bytu, aby ani nevycházela. Podívejte se na pád Nečasovy vlády před čtyřmi lety. A kde je výsledek?

Prezident Miloš Zeman už se Petru Nečasovi omluvil za to, že uvěřil obviněním olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Ale nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman všechnu kritiku odmítá, Ištvana se zastává a říká, že nevidí důvod, proč dávat návrh na jeho odvolání.

Každá z těch hlav vrchního státního zastupitelství, ať v Praze nebo v Olomouci, bojuje o svou pozici. Až tam Zeman jednou nebude, jde o to, kdo přijde za něj. Ale od nejvyššího státního zástupce jsem čekal daleko větší dynamičnost a lepší řízení, než jsem nyní svědkem. Sedí v Brně, vyjadřuje se jen ke svým podřízeným a nějaké aktivity jsem od něj neviděl. Na to, aby byl nějakým ochráncem, tam nemusí být.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…