Drazí páni poslanci, zvednete ruku pro zvýšení svého platu? Čtěte odpovědi

18.07.2012 13:53

Právo informovalo, že ministerstvo práce navrhlo zvýšit platy ústavních činitelů a soudců. Ačkoli v roce 2010 krátce po nástupu vlády Petra Nečase politici slibovali, že jejich platy zůstanou zmrazeny minimálně do roku 2014, od ledna příštího roku by mělo přijetím tohoto návrhu zmrazení skončit, a navíc by měly platy poskočit i o desetitisíce korun měsíčně výš.

Drazí páni poslanci, zvednete ruku pro zvýšení svého platu? Čtěte odpovědi
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Ministři Jaromír Drábek a Martin Kuba neskrývají pocit ze zřejmě dobře odvedené práce

Zvýšení platů předpokládá návrh novely platového zákona, který na čtvrteční zasedání vlády odeslal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09.

O kolik si polepší

Poslanci, jejichž nynější základní hrubý plat je 55 900 korun, by dle návrhu měli brát 66 700 korun. Ministr by si z dnešních 106 600 polepšil na 127 200 korun a plat předsedy vlády by se navýšil z 150 100 na 179 tisíc korun. Prezident by místo 186 300 korun měl dostávat 222 200 korun.

Úměrně tomu mají vzrůst i zdaňované náhrady těchto činitelů. U zákonodárců se nyní pohybují mezi 29 000 a 39 400 korunami, zvednout se mají na 34 600 až 47 000 korun. Ministr má místo 15 600 dostávat 18 600 korun, premiér místo 19 200 korun 22 900 korun. Prezidentovi má mít již nikoli 173 300, ale 206 800 korun.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o plánovaném zvýšení platů myslí a zda pro něj budou hlasovat. Poslanci TOP 09 často reagovali tak, že za to může Ústavní soud a musí se mu podřídit. Řada zákonodárců se vyhnula odpovědi tím, že prý návrh neznají a nemohou to tedy komentovat. Někteří se ale nebáli návrh otevřeně podpořit.

Trapně nízký plat, nebo vezmou lidi vidle?

Poslanec ODS Tomáš Úlehla návrh hájí. „Naprosto souhlasím s jakýmkoli uvedením finančního ohodnocení zákonodárců zpět na důstojnou úroveň po trapném a nelogickém, a pouze populistickém snížení odměn, včetně zdanění náhrad, které nemá v evropských vyspělých státech obdoby. O návrhu ministra Drábka sice slyším poprvé, ale jeho snahu oceňuji,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec.

„Ten návrh neznám, ale u téhle vlády, která, jak říká premiér, se neohlíží na veřejné mínění, může přijít i krok, po kterém nás lidé definitivně vezmou vidlema,“ reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Pan Drábek je mimo realitu. Nevnímá, že většině občanů se daří stále hůř a bude ještě hůř a za této situace je bláznovství navrhovat navyšování odměn politikům. Hlasovat pro jeho návrh nebudu,“ vyslovil se jasně poslanec KSČM Josef Šenfeld.

Drábkův návrh odsuzuje i poslanec Vít Bárta: „Nebudu podporovat lumpárny, a proto nebudu pro tento návrh hlasovat. Stačí se podívat do ciziny, například do Francie, kde vědí, že pokud se občanům musí utahovat opasek, je třeba jít příkladem a začít u sebe.“

Bláboly o vysokých platech poslanců

Poslanec ODS Aleš Rádl má podobný názor jako jeho stranický kolega Úlehla. „Tento návrh určitě podporovat budu, protože je to správná reakce vlády na předchozí rozhodnutí Ústavního soudu i na faktický stav. To, co platí pro soudce, platí v neztenčené míře i pro všechny ústavní činitele a vyjmout z nějakých pevně nastavených pravidel jen skupinu ústavních činitelů je v rozporu s cílem a záměrem zákona. Navíc se jasně ukázalo, že ti, kteří prosazovali zmrazení a pak i snížení platů ústavních činitelů, to dělali především proto, že takto chtěli jen některé své kolegy dostat do vlastní korupční závislosti,“ řekl redakci Rádl.

„Nelze si navíc nepovšimnout, že všechny tyto rádoby populistické návrhy, jak ústavním činitelům snížit celkové příjmy, fungují v praxi právě opačně a popularitu spíš snižují, než naopak a že zcela zřetelně platí, že čím menší odměna za práci, tím menší prestiž a respekt. Takže představa, že návrhem snížit či zmrazit si plat nějaký politik získá něco jako uznání, je zcela prokazatelně směšná. Takové naivitě totiž nakonec zatleská jen nějaký primitivní novinář, který žije z toho, že plive na ústavní činitele, protože má pocit, že takto se ta jeho práce lépe prodá,“ míní poslanec.

„Pokud vím, tak skutečnost je taková, že ´poslanci´ byla zatím jediná profesní skupina, která si příjem reálně a fakticky snížila, a to vlastním rozhodnutím, a to v situaci, kdy příjmy všech ostatních profesních skupin včetně důchodů navzdory ekonomické stagnaci trvale rostly, a to jak nominálně, tak reálně. Příjem ústavního činitele, je-li vztažen k době před úplným zastavením valorizace, je menší možná už o více než třicet procent, než odpovídá původnímu záměru zákona o platech soudců a ústavních soudců a ústavních činitelů. A přesto je někdo schopen stále blábolit o velkých platech poslanců. Není žádný důvod k pokračování této nedůstojné absurdity, a tak návrh ministra Drábka vnímám jako správnou snahu napravit hloupý populismus, kterému sněmovna zcela chybně v minulosti podlehla, což nyní konstatoval i Ústavní soud,“ uzavřel Rádl.

Výsměch lidem, kteří mají problém se uživit

Poslanec ČSSD Miroslav Váňa má opačný názor: „V této těžké době je to výsměch lidem. Vláda plýtvá a nezodpovědně vyhazuje miliardy z okna a po lidech chce, aby si utahovali opasky. Matky mají problémy uživit své děti, rodiče si sami sobě utrhují od úst, důchodci nemají na nájem, na léky či jiné služby. Pořád vláda říká, že na nic nejsou peníze, církvím převede přes sto miliard. Všem klesá reálná mzda, lidem klesá kupní síla, jsou nuceni omezovat spotřebu. Do toho tento návrh je nemorální.“

Člen poslaneckého klubu Věcí veřejných Josef Dobeš návrh nepodpoří: „Má se šetřit. Tak by měl šetřit parlament i vláda.“

„Je vidět, že začala okurková sezóna. Chápu to spíše jako snahu překrýt podstatnější témata jako církevní restituce, snížení valorizace důchodů nebo zvýšení DPH. Návrh zákona zatím neprošel ani vládou,“ uvedl místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Může za to Ústavní soud. Toho se ptejte

„Nejsem pro navyšování platů, avšak toto je stanovisko Ústavního soudu, které musíme respektovat,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová z TOP 09.

„Je to rozhodnutí Ústavního soudu, které musel pan ministr respektovat. O hlasování se rozhodnu po seznámení s návrhem,“ reagoval podobně poslanec TOP 09 Michal Janek.

„Váš dotaz míří špatným směrem. Zeptejte se na Ústavním soudu,“ reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte. Stejně argumentoval i poslanec Rudolf Chlad.

„Pokud vím, tak je to krok vynucený rozhodnutím Ústavního soudu a ministerstvo práce je pouze realizátorem rozhodnutí,“ uvedl poslanec TOP 09 Václav Kubata.

Návrh stejně inteligentní jako další Drábkovy vynálezy

„Nevím o tom nic bližšího, platy máme zmrazeny do roku 2014. Pochybuji, že to koalice bude chtít změnit,“ uvedl člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný.

„To je návrh, který se svou inteligencí vyrovná jinému návrhu z Drábkovy dílny, podle kterého se přehodnocuje stupeň zdravotního postižení u mnoha našich občanů s těžkým zdravotním postižením. Drábkův zázrak z Lurd už ´ozdravil´ mnohé, byť je ve skutečnosti vůbec neuzdravil a přivedl je do existenčních problémů. Budu pochopitelně hlasovat proti tomuto návrhu na zvýšení požitků činitelů státu. O mě je známo, že každoročně rozdávám 200 tisíc korun či podobnou částku. Letos to bude přes 200 tisíc. V příštím roce to bude moci být více, pokud se tento nepovedený návrh podaří Drábkovi prosadit,“ řekl předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava řekl, že návrh zná jen z médií. „Myslím, že za situace, kdy klesají většině občanů reálné platy, je takový návrh těžko obhajitelný,“ dodal Votava.

I člen poslaneckého klubu VV Jiří Štětina přitakal, že se jedná o reakci na rozhodnutí Ústavního soudu. „Ještě jsem text nečetl. Já osobně jsem nešel do parlamentu kvůli prachům a je mi úplně jedno, kolik beru. Je však nedobré, když občanům bereme peníze a nám je přidáváno,“ dodal poslanec.

Podle poslance Lidem Jiřího Rusnoka se primárně nejedná o návrh, který zvyšuje primárně platy poslanců. „Poslanecké platy jsou spojeny s odměnami ústavních činitelů. Počkám na to, jak se s návrhem vypořádá vláda,“ dodal poslanec.

Jánošík naruby

„No, hlavně že zmrazí valorizaci důchodů,“ povzdychla si poslankyně KSČM Marie Nedvědová.

„Myslím, že pan ministr zapomněl na občany a stává se z něj Jánošík naruby,“ míní poslankyně ČSSD Hana Orgoníková.

"Pokud vím, jedná se o proces, který si vynutilo rozhodnutí Ústavního soudu. To je nutné respektovat. S úspěchem lze pochybovat, že by pan ministr konal bez rozhodnutí Ústavního soudu. Až bude návrh ´na stole´, pak lze řešit otázku hlasování," říká poslanec TOP 09 Jiří Skalický.

„Vzhledem k panujícím názorům, že by poslanci měli peníze do sněmovny spíš nosit, tak nepředpokládám, že by to fungovalo,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Člen poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Huml uvedl, že lze o návrhu hovořit, až bude ve sněmovně. „Současný systém, kdy je zdaňován paušál náhrad a je to součást platu, stojí stát víc než před zdaněním. Sněmovna platí odvody za cestovné,“ dodal poslanec.

Za to, s kým sedíme, si zasloužíme víc

„Četl jsem to v novinách a v mém případě řadového podposlance by se rozhodně nejednalo o desítky tisíc. Zase účelová nepravda. A i tak, za to sedět právě v této sněmovně s pány Stanjury, Skokany, Bárty a Kalousky a s touhle vládou, před volbami neexistujícími straničkami a kariéristickými dámičkami, by to i tak bylo málo. Kdo nevěří, ať kandiduje. Populismu, zlodějen, intrik a lží mám už plné zuby,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Návrh ministra Drábka neodráží realitu hospodářské krize. Nebudu pro něj hlasovat,“ informoval poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl uvedl, že v Právu píší různé věci a napsaly tam prý i úplné bláboly, kdy si ho spletli s poslancem Šidlem. „Takže až to do sněmovny doputuje a pořádně si to prostuduji, tak pak uvidím,“ dodal poslanec.

Nevím, neznám, neviděl jsem

Mnoho poslanců reagovalo, že návrh nezná. „Návrh neznám, tak nevím, jak o něm budu hlasovat,“ uvedl místopředseda ODS a poslanec Pavel Drobil.

„Neznám ten návrh,“ reagoval podobně ministr zemědělství Petr Bendl z ODS, který reagoval jako jediný z ministrů.

„Zatím neříkám nic, protože jsem návrh neviděl. Dle informací návrh vychází z rozhodnutí Ústavního soudu. Je otázkou, zda přichází ve správnou dobu. To si nemyslím,“ uvedl poslanec ČSSD Antonín Seďa.

S tím, že návrh neznají a nemohou se k němu vyjádřit, uvedli dále poslanec VV Otto Chaloupka, poslanec VV Miroslav Petráň, místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa, poslanec ČSSD Václav Zemek.

Jak rozhodl Ústavní soud

Také soudci mají dostat přidáno. Po případném schválení návrhu ministra Drábka by se platy soudců, které se nyní pohybují od 51 900 do 88 600 korun, zvýšily na rozpětí od 54 400 po 113 400 korun.

Právo v článku upozornilo, že platy ústavních činitelů a soudců se již 17 let vypočítávají jako trojnásobek mzdy v nepodnikatelské sféře. Od loňska je to již jen 2,5násobek. Právě toto snížení ale soudci napadli u Ústavního soudu.

Ten jim dal za pravdu a snížení, které bylo přijato v rámci úsporných opatření vlády a mělo platit až do konce roku 2014, zrušil. Ponechal na vládě, aby navrhla jiný poměr, a odložil účinnost svého rozhodnutí až do konce letošního roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…