EXKLUZIVNĚ Poslanec ČSSD je prý věčně „v pr*eli“: Ve Sněmovně tvrdne 14 let, létá po celém světě a odmítá už tři týdny sdělit, co tam dělá, kolik to stojí a s kým tam jezdí

22.09.2017 14:04

Někdy lze s nadsázkou říci, že cesta je i cíl. Takový úvod si můžeme dovolit v případě poslance ČSSD Robina Böhnische, o kterém jsme de facto několik let vlastně vůbec nic neslyšeli. Naše zdroje ze sociální demokracie nás ovšem upozornily, že jeho práce ve Sněmovně úzce souvisí s touhou poznat svět. V tuto chvíli nemyslíme zájezdy od společností ČEDOK a CK Alexandrie, ale krásně placené volno prostřednictvím Poslanecké sněmovny. A tak jsme se začali ptát. Všech, všude, opakovaně.

EXKLUZIVNĚ Poslanec ČSSD je prý věčně „v pr*eli“: Ve Sněmovně tvrdne 14 let, létá po celém světě a odmítá už tři týdny sdělit, co tam dělá, kolik to stojí a s kým tam jezdí
Foto: archiv poslance, tan
Popisek: Poslanec ČSSD Robin Böhnisch

Böhnisch se narodil v roce 1976. Od 23. dubna 2003 je poslanec Poslanecké sněmovny za Českou stranu sociálně demokratickou. Až doposud. O své další volební období usiluje i v těchto dnech, kdy Facebook zaplavila jeho fotografie. Drží na ní fotoaparát a pyšní se heslem, že národní parky byly zachráněny. Anebo konstatuje, že je konec týrání norků a lišek. Dokonce i na svém zmatečném webu má hned několik těchto prohlášení. Problém je v tom, že se mění po vteřinách a nejde tudíž zachytit, pod čím vším je Böhnisch podepsaný. Webové stránky mu mimochodem delší dobu nefungovaly, na maily obvykle nereaguje a bližší informace o jeho osobě se hledají velmi špatně. I přesto jsme se o to pokusili.

Hybnou silou v tomto směru byli dva jeho kolegové. Ti mu skutečně nemohou přijít na jméno. Podle nich je často "v prdeli" nebo nabízí ke koupi víno. „Pravidelně tvrdil, že chce lítat po světě, proto tam je. A jeho asistenti? Děs a hrůza. Namachrovaný členové, kteří ho ubezpečují, jak je dokonalý." Tyto osobní výpady bychom přešli. Zajímala nás ovšem podstata. Je pravda, že Böhnisch létá po světě? Je pravda, že s sebou bere i své asistenty? A kdo to platí? Jaké tam Böhnisch dohodnul věci? Jaké projevy nebo úvodní řeči Böhnisch za ty roky pronesl a kde je můžeme najít? Vcelku triviální dotazy se ukázaly velmi složitými. Zejména pro poslance Böhnische, jeho ansámbl pěti asistentů, ale také pro drtivou většinu zástupců ČSSD po celých východních Čechách, respektive v celém Královéhradeckém kraji.

Oficiální web poslance:

Co přesně jsme museli absolvovat, abychom zjistili, za co je vlastně Böhnisch placen?

Pátrat jsme začali téměř před měsícem, kdy nás zajímalo, zda nějaký z Böhnischových asistentů je rovněž členem ČSSD. Odpověď ale nemáme ani zkraje září, ani z 14., 18. a ani z 21. září. A to jsme přes klasický formát emailové pošty Sněmovny oslovili i pět jeho souputníků: Jmenovitě to byl Josef Hübl, Marcela Molnárová, Petr Náhlovský, Jaroslav Špaček a Marek Šváb. Všechny dotazy se vrátily. „Pro komunikaci s asistenty si najděte kontakty na stránkách Sněmovny nebo konkrétních poslanců," vzkázala ParlamentnímListům.cz Martina Lustigová z tiskového odboru PSP. Co dělat, když poslanec, ani svým způsobem státem placení zaměstnanci - tedy asistenti, nereagují, neodpověděla.

Také jsme se snažili zjistit, kolik času poslanec Böhnisch trávil na svých zahraničních cestách a jaké jsou reálné závěry, zprávy, hodnocení nebo smlouvy, které díky těmto cestám zaznamenal. Ale odpověď se nám nepodařilo získat ani od poslance sociální demokracie, ani z Poslanecké sněmovny a ani od nikoho z celého tiskového týmu ČSSD. „Obecně lze říci, že Poslanecká sněmovna na zahraniční cesty vysílá poslance, nikoli jejich asistenty," doplnila Lustigová. Zdali například asistent Špaček s Böhnischem někam cestoval, nevíme.

Kontaktovali jsme samozřejmě i asistenta Jaroslava Špačka (přes jeho zaměstnanecký email u Home Creditu), zda je schopen nám dodat přesný počet dnů, které poslanec Böhnisch trávil na zahraničních cestách, jaké hmatatelné závěry z těchto cest přinesl, zda nás může odkázat na alespoň deset projevů, které v rámci zahraničních cest Böhnisch pronesl. Také nás zajímalo, jestli byl v současném volebním období někdy v doprovodu poslance Böhnische na jeho zahraničních cestách. Odpovědi jsme se ale bohužel nedočkali ani přes opakované dotazy 11., 12., 14., 18. a 21. září. Po celou dobu si nenašel čas ani na jednu odpověď. Špaček je nejen asistentem poslanec ČSSD, ale je zároveň zastupitel města Trutnov a s největší pravděpodobností pracuje i na půjčování peněz skrz Home Credit. „Špaček je na Viberu (komunikační aplikace) stokrát denně," sdělil nám jeden z jeho kolegů a jako důkaz ukázal náhled obrazovky mobilu. „Akorát uráží své okolí a chlubí se cizím peřím, proto se s vámi odmítá bavit," dodal s tím, že na městě Trutnově se chlubil, jak díky ČSSD procestoval svět. Zdali se "svým" poslancem Böhnischem, nevíme.

Profilová fotografie asistenta, zastupitele a zaměstnance Home Creditu Jaroslava Špačka na Facebooku

Se Špačkem se nejde spojit ani přes jeho vlastní web, ten totiž nefunguje.

Na pomoc o radu, koho kontaktovat a kdo by nám mohl dát relevantní odpovědi, jsme se zeptali i starosty Náchoda a kolegy poslance Böhnische Jana Birkeho (dle oficiální vizitky je místopředseda ČSSD, poslanec, starosta města Náchod, odborný mluvčí ČSSD pro oblast dopravy a předseda KVV Královéhradeckého kraje), jeho tajemnice Hany Mílové a rovněž celé královéhradecké ČSSD, ale ani ti nám s odpovědí nepomohli. Ani 14. září, ale ani 18. a 21. září. Je to zvláštní, když právě Birke a Böhnisch spolu vystavují obličeje na předvolebních poutačích na Facebooku.

Na názor, jak hodnotíte práci dvou zastupitelů, kteří jsou zároveň asistenty poslance Böhnische, a to zastupitele Špačka a Švába z ČSSD, jsme se také opakovaně ptali starosty Trutnova Ivana Adamce. Opět bez úspěchu. Maily starostovi odešly 12., 14., 18. a 21. září. Bez reakce. S odpovědí se neobtěžovala ani jeho PR divize. Adamec měl zřejmě moc práce na občanskodemokratické kampani v Trutnově, jejíž barvy hájí. Nevíme.

Sdílnější byla pouze místostarostka Trutnova Hana Horynová (Sdružení pro Trutnov). „Pan Špaček i pan Šváb se pravidelně zúčastňují jednání v komisích, jejichž jsou aktivními členy. Pan Špaček ještě oddává a vítá občánky našeho města, pan Šváb je v redakční radě Radničních listů. Při zasedání zastupitelstva se oba, ale především pan Špaček, aktivně zapojují do diskuzí k předloženým materiálům. Práci obou členů zastupitelstva našeho města hodnotím kladně," sdělila pro ParlamentníListy.cz Horynová. Chvályhodné a pozoruhodné, co vše Špaček se Švábem zvládnou

Volte nás...?

ParlamentníListy.cz také oslovily padesátku zastupitelů a členů ČSSD ve městech v okolí Trutnova s tím, že již druhý týden se marně obracíme na poslance ČSSD Böhnische ze dvou důvodů: prokázání aktivit, které učinil v rámci svých opakovaných zahraničních cest a také kvůli jeho sněmovním asistentům. S dotazy, zda je běžné, aby sněmovní asistenti jezdili na zahraniční cesty, čím si vysvětlují, že s námi nekomunikují a čím konkrétně jim poslanec Böhnisch za uplynulá volební období jako jeden z královéhradeckých poslanců pomohl, jsme oslovili například Vladimíra Lesáka, Jiřího Štěpána z Hradce Králové. Josefa Dvořáka nebo Jaroslavu Komárkovou z Jičína. Mail dostali i zastupitelé Náchoda Birke, Kamil Bořek nebo Michal Brát. Moc konkrétních odpovědí jsme se nedočkali.

Anketa

Dělá Zeman dobře, když volá po bezpodmínečné podpoře Izraele?

90%
10%
hlasovalo: 5755 lidí
„Na Vaše dotazy odpovídat nebudu, neboť odpověď neznám. Myslím, že v kompetenci PS ČR je schvalování služebních cest poslanců, včetně spolucestujících,“ řekl nám zastupitel Hradce Králové Milan Jaroš. „Když jsme s odborem životního prostředí řešili problémovou situaci, poradil, upřesnil výklad zákona,“ dodal Jaroš. Dalším, kdo se nám ozval, byl Jan Birke. „Kolegy jsem na Vaši opakovanou žádost upozornil a informaci jim předal,“ sdělil. Bohužel, žádná odpověď nám do redakce do dnes nedorazila.

Nezbývá než shrnout fakta.

Sociální demokrat a poslanec Böhnisch nebyl schopen doložit, co na svých zahraničních cestách dělal. Poslanecká sněmovna nebyla schopna prokázat, kdo s ním jezdil a jaké byly náklady. Asistenti poslance ČSSD Böhnische nebyli schopní dodat ani deset výstupů, které tento zástupce lidu v dolní komoře Parlamentu pronesl. Občanský demokrat a starosta Trutnova Adamec, který je jakýmsi politickým "šéfem" radnice, nedokázal ani na četné urgence odpovědět, co asistenti Böhnische na jeho území dělají. Drtivá většina sociálních demokratů v celých východních Čechách nebyla schopná dát dohromady kloudnou větu o tom, s čím jim Böhnisch pomohl, kdo jsou jeho asistenti, co dělají a zdali je normální, aby sociálně orientovaná strana tajila takovéto informace.

A poznámka na závěr: Jaké jsou poslední výstupy Böhnische na jeho Facebooku? Fotografie muchomůrky, srnky a metál, který obdržel v Arménii, kde se právě nachází.

Zapomněli jsme totiž dodat, že Böhnisch je kromě funkce poslance, člena zahraničního výboru a postu předsedy výboru pro životní prostředí, také členem podvýborů pro ochranu přírody a krajiny, pro rozvojovou spolupráci, pro migraci a azylovou politiku, pro válečné veterány a konečně je rovněž členem meziparlamentní skupiny v rámci meziparlamentní unie, která čítá tyto země:

  • Arménie
  • Gruzie
  • Izrael
  • Mongolsko
  • Austrálie
  • Nový Zéland
  • Etiopie
  • Francie

Otázky, na které budeme vyžadovat odpověď, ačkoli je ČSSD sdělit nechce:

Dobrý den, vážený pane Špačku. V souvislosti s panem poslancem Böhnischem bychom se  Vás rádi zeptali:

a) jste Vy členem ČSSD?

b) jsou ostatní asistenti poslance Böhnische členové ČSSD?

c) z jakého důvodu nejsou u asistentů vedeny e-mailové adresy?

d) jste schopen nám dodat přesný počet dnů, které poslanec Böhnisch trávil na zahraničních cestách v současném volebním období?

e) můžeme vidět, jaké hmatatelné závěry z těchto cest přinesl?

f) můžete nás odkázat na alespoň deset projevů, které v rámci zahraničních cest poslanec Böhnisch pronesl?

g) z jakého důvodu na webu trutnovské organice socdem prodáváte obuv a podivně zlevněné brýle značky Ralph Lauren?

h) na jaké škole pan poslanec Böhnisch v minulosti vyučoval?

Velice děkuji za zodpovězení a odkazy na výše zmíněné projevy ze zahraničních cest, ty nás velmi zajímají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…