Emmerová se čertí. Další chyby v zákoně o zdravotních službách

06.09.2011 13:58

Všeliké kvaltování toliko pro hov* dobré jest, tvrdí Komenský, koaliční poslanci to ignorují. Schválí paskvily, které se budou muset hned opravovat? ptá se opozice.

Emmerová se čertí. Další chyby v zákoně o zdravotních službách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka ve sněmovně

Smršť reformních zákonů, které by podle koalice měly ovlivnit tuto zemi na léta dopředu, má k dokonalosti podle právních odborníků i poslanců hodně daleko. ParlamentnimListům.cz to potvrdila i poslankyně a exministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD), která upozorňuje na značné nedostatky v pozměňovacích návrzích koaličních poslanců Jana Čechovského (ODS), Heleny Langšádlové (TOP09+S) a Dagmary Navrátilové (VV) k návrhu zákona o zdravotních službách.

Překlepy?

Kromě „drobností", kdy se poslanci „překlepli" v čísle paragrafu, což lze celkem bez problému ve třetím čtení odstranit jsou podle poslankyně podstatně závažnější jiné změny, které jsou chybné věcně. Nově navržené přechodné ustanovení obsažené v pozměňovacím návrhu koaličních poslanců odkazuje na „dětské domovy pro děti do 3 let podle § 129 tohoto zákona", mělo by tedy jít o zákon o zdravotních službách. Nově navržené znění § 129 však věcně žádnou úpravu dětských domovů pro děti do 3 let neobsahuje.

Věcná úprava, na níž by toto přechodné ustanovení mělo správně odkazovat, je sice nově navržený paragraf 47,ale Zákona o sociálně právní ochraně dětí, jehož znění skutečně obsahuje novelizační bod č. 2 v nově navrženém § 129 zákona o sociálně právní ochraně dětí. Správně by tedy mělo být nově navržené ustanovení § 130 odst. 1 zákona o zdravotních službách formulováno tak, aby šlo o „dětské domovy pro děti do 3 let podle § 47a zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, ve znění tohoto zákona".

Další nejasnosti

„Formulace obsažená v pozměňovacím návrhu v § 130 odst. 1 je tedy zavádějící a vyvolává nejasnosti, čímž odporuje požadavku srozumitelnosti zákona," uvádí legislativní poradce Milady Emmerové JUDr. Radek Suchánek. Novelu zákona proto bude nejspíš nutné hned po schválení novelizovat znovu.

Připomeňme, že legislativní smršť, kterou rozpoutala koalice, neumožnila poslancům nejen novely prostudovat, ale ani letmo přečíst. Přes kritiku opozice však poslanci vládní koalice veškeré novely „prohlasovali" do třetího čtení.

Sleduje téma: Vládní reformy

To je podle Emmerové také jeden z důvodů, proč opozice říká, že vše, co jen bude možné, vrátí zpět, aby bylo možné mimo věcných oprav provést také úpravy, zajišťující návaznost zákonů, kterou stávající pozměňovací návrhy zjevně postrádají.

Podle Milady Emmerové je si třeba uvědomit, že nejde o jeden zákon. „Těch takzvaně reformních zákonů je celá řada a bude-li v každém několik věcných chyb, může to vyvolat značné komplikace zejména při aplikaci tohoto zákona v praxi," říká poslankyně. „A to nemluvím o tom, kolik času stráví sněmovna tím, že bude tyto chyby postupně opravovat."

Poslanecká sněmovna přistoupí ke třetímu čtení reformních zákonů na pokračující 21. schůzi v úterý, 6. září ve 14 hodin.

Psali jsme:
Koalice brání smršť ve sněmovně. Legislativní zmetci, křičí opozice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rzk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…