Expremiér účtuje s Klausem: Za jeho vlády se v bankách ztratilo 500 miliard

29.10.2012 21:15

Levicoví poslanci jsou značně rozhořčeni výrokem prezidenta o tom, že snížení životní úrovně způsobily vlády, které prý v době ekonomického růstu země nezodpovědně rozdávaly. Prezident to uvedl ve svém projevu k 94. výročí republiky na Pražském hradě.

Expremiér účtuje s Klausem: Za jeho vlády se v bankách ztratilo 500 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

„Současná hospodářská stagnace, provázená v principu správnou a chvályhodnou snahou vlády stabilizovat veřejné finance a brzdit nárůst státního dluhu, vede k tomu, že se životní úroveň některých našich spoluobčanů snižuje. Nezpůsobili to však ti, kteří jim nyní něco berou, ale ti, kteří jim předtím nezodpovědně dávali,“ uvedl mimo jiné ve svém projevu prezident Václav Klaus.

  • Projev prezidenta republiky ZDE

Pan prezident se hrubě mýlí. Byla to ODS, která tuto situaci vyprovokovala

„Pan prezident se hrubě mýlí a nemohu s ním souhlasit,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec za ČSSD Miroslav Váňa. Neví prý, koho má pan prezident na mysli, když mluví o nezodpovědném rozdávání. Sociální demokraté podle něj rozhodně nebyli těmi, kteří by občanům rozdávali nezodpovědně, jak se prý „letmo“ snaží podsunout pravice obecně.

„Naopak, s nástupem Mirka Topolánka - po vládě Jiřího Paroubka - došlo k tomu, že když byl přijat reformní balíček – lépe řečeno batoh, propadly se roční příjmy státního rozpočtu o 90 miliard, a tím jsme nastoupili cestu k poklesu životní úrovně občanů,“ tvrdí Miroslav Váňa. Následek tohoto gigantického poklesu na příjmové straně státního rozpočtu vyvolal podle něj následně vynucené škrty zejména v oblasti sociální. V oblasti, která, jak říká, má sloužit jako podpora pro sociálně slabší občany. „Tím také přistoupila pravice ke zvyšování nepřímých daní, čímž se zdražily služby a prakticky všechno,“ dodává poslanec.

„A pochopitelně na to zdražování každodenní spotřeby nejvíce doplatí nízkopříjmové a středněpříjmové skupiny,“ rozčiluje se Miroslav Váňa. „Tudíž naopak. Byla to ODS, která tuto situaci vyprovokovala a zavinila. Musím proto konstatovat, že pan prezident se opravdu hrubě mýlí,“ dodává rozhořčeně.

Stokrát hurá těm, co dávali, oproti těm, co to ukradli

„Pan prezident možná může mít v něčem i pravdu. Je v tom jen jeden drobný rozdíl,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. Ti, co to dávali, tak to podle něj dávali těm 8 až 10 milionům obyvatel, zatímco ti, co dnes berou, to dávají jen sami sobě.

„Když se podíváme na aféry ProMoPro a další miliardy úniků na Ministerstvu obrany, a také na dalších ministerstvech… Když se podíváme například na MPSV, na ta podezření, která se dnes objevují, tak musím říct stokrát hurá těm, co to dávali, oproti těm, co to ukradli,“ zlobí se Foldyna.

„Myslím, že pan prezident se nechtě přiblížil dramatikovi Václavu Havlovi v jeho absurdním pohledu na věc,“ konstatoval zamyšleně poslanec.

Že by měl pan prezident s rozdáváním na mysli kupónovou privatizaci?

"Tak já nevím, jestli měl pan prezident na mysli kupónovou privatizaci, anebo vládu předcházející této vládě,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz sociálnědemokratický poslanec Vítězslav Jandák.

„Vzpomenu-li si na kupónovku, kdy se opravdu strašně rozdávalo, tak nevím, jestli neměl pan prezident právě toto na mysli,“ vzpomíná poslanec Jandák. Ke slovům prezidenta, jak se ti, co se správně a chvályhodně snaží šetřit, by prý ještě dodal, že se snaží velmi necitlivě a netakticky.

Expremiér: Za Klause se poztrácelo v bankách 500 miliard

„Pan prezident si zvykl na paušální kritiku,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz šéf národních socialistů a expremiér za ČSSD Jiří Paroubek. Podle něho má prý Václav Klaus na mysli dobu, kdy sám byl premiérem. „Přečetl jsem si zrovna v novinách, že se v době jeho vlády poztrácelo v bankách kolem 500 miliard. Takže kdybychom ty peníze měli a nebyl o ně navýšen státní dluh, bylo by to určitě prima,“ poznamenal Paroubek.

„Jen bych rád připomněl, že jsem byl premiérem v letech 2005 a 2006. A když vezmu oba dva ty roky, byl růst hrubého domácího produktu (HDP) 6 – 7 procent, reálné mzdy rostly o 7 procent, reálné důchody o 4,5 procenta,“ vypočítává bývalý premiér. Ze 153 miliard, které tvořily tehdy schodky veřejných rozpočtů za ty dva roky souhrnně, podle jeho slov bylo vytvořeno 92 miliardy korun rozpočtových rezerv. „Ty byly ovšem zkonzumovány následujícími vládami,“ dodává Paroubek s tím, že si o ty jím vytvořené rezervy snížily následující vlády schodek státního rozpočtu.

„Takže se za mne vytvářely rozpočtové rezervy a 40 miliardami byly pokryty, řekl bych „toxická aktiva“ z dob Klausových vlád, tedy transformační náklady,“ připomíná Jiří Paroubek. Sečteno dohromady je to dle jeho propočtu 132 miliardy. „Faktický schodek tak byl za mé vlády 20 miliard korun,“ zakončil pro ParlamentníListy.cz reakci na výrok prezidenta bývalý premiér.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Pobyt v nejvyšších patrech politiky ho zbavil schopnosti reflektovat realitu

„Připadá mi, že pobyt Václava Klause v nejvyšších patrech politiky ho zbavil schopnosti reflektovat realitu,“ konstatoval suše komunistický poslanec a stínový ministr financí Jiří Dolejš. „Zřejmě netuší, že lidé, kteří jsou dnes na dně společnosti, se tam nedostali proto, že by je někdo hýčkal, ale že jim někdo nedal práci, anebo tu práci není schopen řádně zaplatit,“ dodal Jiří Dolejš. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…