Filip udeřil: My jsme se za svou minulost omluvili, církev za upálení Husa ne

11.06.2012 18:25

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák vyzval poslance KSČM, aby se zdrželi hlasování k zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, protože jsou podle Jana Husáka podjatí. To je irelevantní tvrzení a pan poslanec Husák to jistě dobře ví, vystupuje rozzlobeně šéf komunistů Vojtěch Filip.

Filip udeřil: My jsme se za svou minulost omluvili, církev za upálení Husa ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Poslanec Husák tímto návrhem reaguje na možnou podjatost, kterou by podle něj při hlasování o „církevních restitucích“, mohli mít poslanci KSČM. „KSČM se nikdy nedistancovala od činů své předchůdkyně spáchaných na obyvatelstvu Československa, nikdy neodsoudila nesmyslné popravy nevinných osob, nikdy nepožádala občany o prominutí napáchaných chyb,“ konstatoval nedávno pro média Husák. Proto je prý evidentní, že s odnětím majetku církvím v 50. letech plně souhlasí a může ty činy i nadále krýt, shrnul důvody možné podjatosti Jan Husák.

Zloděj chce podle Husáka rozhodovat o tom, co se vrátí okradené oběti

Podle Jana Husáka to potvrzují slova během vystoupení poslance Miroslava Grebeníčka v rozpravě k restitučnímu zákonu. „Byla to jen snůška demagogických lží. Je to podobné, jako by zloděj chtěl rozhodovat o tom, co se vrátí oběti, kterou sám předtím okradl,“ shrnul Husák a dodal: „Vyzývám poslance KSČM, aby se celému národu omluvili a vzdali se práva hlasovat o zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.“

Filip kontruje upáleným Husem

S tím ale naprosto nesouhlasí předseda českých komunistů Vojtěch Filip. „Za prvé je to neústavní výzva,“ oponuje Janu Husákovi. Upozornil, že mandát poslance vzniká zvolením, takže to zastoupení je podle programu.

„Je hlavně s podivem, že to říká člověk, který může být snadno označen za podjatého, a já mu nevyčítám, že pro to bude hlasovat. Jak řekl pro ParlamentníListy.cz, ani by mu prý na mysl nepřišlo vyzývat poslance k tomu, aby nevykonával svůj mandát, což je vůči občanům jeho povinnost.

„No, a pokud jde o omluvu, tak si nějak nepamatuji, že by se katolická církev omluvila například za upálení mistra Jana Husa, za vyhnání Jana Ámose Komenského, a podobné skutky,“ kontruje pro ParlamentníListy.cz Filip. „Vždyť to jsou argumenty, promiňte mi ten výraz, zcela mimo mísu,“ dodává předseda komunistů.

My jsme se omluvili, to jen vy to nechcete slyšet, říká předseda KSČM

Zároveň připomněl, že se KSČM distancovala od podobných kroků a ta omluva tam je, ale když ji někdo slyšet nechce, tak ji slyšet nebude, i kdybychom mu ji dávali doporučeně,“ říká Vojtěch Filip.

Argumenty, které podle Filipa předkládá Jan Husák, jsou vadné a právně irelevantní. „To abych nějak vyjádřil diplomatickou cestou to, že si o tom myslím, že je to blbost,“ říká dále pro ParlamentníListy.cz Filip.

Důvod, proč jsou útoky v tomto směru na KSČM stále razantnější, až agresivnější, spočívá v tom, že těm, kdo se v této věci tolik angažují, jde hlavně o peníze a chtějí stát okrást. „Podle mne zde jde o kroky, které vedou k rozložení a likvidaci českého státu. A to si myslím, že je za hranicí ústavnosti,“ konstatuje Filip.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…