Foldyna se rozčílil: Dřív volali po přímé volbě, dnes stejní nadávají, že lidé neumí správně vybrat a konzumují fake news!

26.09.2019 18:14

V Poslanecké sněmovně se v rámci projednávání senátního návrhu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana přiostřilo. Poslanec Patrik Nacher (za ANO) vyzýval ostatní, ať přestanou kádrovat podle informací, které mají z wikipedie. Jaroslav Foldyna (ČSSD) označil členy opozice za ty, kteří chtějí odsoudit Zemana a zvrátit tak demokracii. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek mu vysvětlil, že poslanci neodsuzují, ale pouze zvažují, zda senátní návrh k ústavnímu soudu pustí.

Foldyna se rozčílil: Dřív volali po přímé volbě, dnes stejní nadávají, že lidé neumí správně vybrat a konzumují fake news!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhé čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní. Rozumějme, že se mění zvýšením. Přitom Babišova vláda tvrdila, že daně zvyšovat nebude

Patrik Nacher (za ANO) reagoval konkrétně na Jana Lipavského a členy strany Pirátů. „Jeho kolegové nás tady často moralizují, že máme jít po věcnosti a nemáme napadat nositele nějaké myšlenky. Přitom kolega Lipavský se tady pustil do prof. Gerlocha, jen protože má jiný názor,“ obořil se na nepřítomného poslance Nacher.

„Je nepřijatelné tady kádrovat, a přitom citovat wikipedii, pane kolego. Vám bylo 16 let, když se stal profesorem, tak s tímto přestaňte,“ přiostřil Nacher.

Dlouho hovořil také poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, podle kterého tato zbytečná kauza lidi jen zrazuje od toho, aby příště šli k volbám. „Veřejnost, která to dnes pozoruje, z velké části určitě nejsou ústavními právníky a dívají se na politiku selským rozumem, a říkají si, co se to tam v té Sněmovně děje. Lidi se akorát poklepají na hlavu a příště radši nepřijdou k volbám,“ řekl Foldyna.

Anketa

Pokud byste mohli zaslat televizní koncesionářský poplatek dle svého uvážení, kdo by ho dostal?

1%
14%
67%
hlasovalo: 25579 lidí
Opřel se také do některých poslanců, kteří podle něj kdysi volali po přímé volbě prezidenta a teď ji zase haní. „Velká část poslanců, kteří tady dnes sedí, před lety volala po přímé volbě prezidenta. Dnes tito stejní lidé nadávají, že veřejnost si neumí dobře vybrat, protože jen konzumuje fake news a podobně,“ hřímal Foldyna s tím, že se akorát snaží zvrátit demokracii cestou soudu.

Nakonec zopakoval, že prezidenta Zemana v přímé volbě zvolilo více než 2,8 milionu lidí, zatímco celých senátních voleb se zúčastnilo asi 114 tisíc obyvatel. „Vyzývám vás, neodsuzujte prezidenta Miloše Zemana,“ řekl na závěr výzvu ostatním poslancům.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ihned přispěchal s vysvětlením, že poslanci nikoho odsoudit nemohou. „Budu reagovat tady na pana Foldynu, který hlásal, ať neodsuzujeme prezidenta. To ale prosím není náš úkol, my tady rozhodujeme, zda má senátní žalobu posoudit ústavní soud,“ vysvětlil Foldynovi Kalousek.

„To máte tak malou důvěru v ústavní soud, že rozhodne správně? Nebo se právě bojíte, jak by rozhodl?“ přidal poté řečnickou otázku přítomným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…