Gazdíkovi starostové ve velkém vůči Kalouskovi: Parkanová, vydejte se

03.07.2012 18:14

Pro veřejnost v rámci „vysoké politiky“ poněkud upadá v zapomnění fakt, že TOP 09 sedí ve vládě spolu s hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Více je tato dělba vnímána spíše na regionální úrovni. Poškozuje tak kauza Vlasty Parkanové a razantní obhajoba Miroslava Kalouska (oba TOP 09) politické partnery STAN?

Gazdíkovi starostové ve velkém vůči Kalouskovi: Parkanová, vydejte se
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík sleduje Miroslava Kalouska

Policie žádá Poslaneckou sněmovnu, aby vydala k trestnímu stíhání Vlastu Parkanovou, která podle ní jako ministryně obrany měla zavinit státní kase škodu více než 650 milionů korun, a to realizováním údajně předraženého nákupu letadel CASA pro českou armádu.

Na její obranu už řadu dní velmi razantně vystupuje 1. místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Sama Parkanová vinu též odmítá a argumentuje stejně jako její místopředseda. Oba odmítají, že by se dopustila pochybení a viní policii z manipulace.

Hodně členů z hnutí Starostové a nezávislí si myslí, že by měla být Vlasta Parkanová vydánaa ministr Kalousek by se měl zároveň ve svých prohlášeních mírnit. Jsou ale i tací, kteří se negativního dopadu kauzy na své hnutí neobávají.

Každá kauza poškozuje

Poškozuje jejich vystupování politické partnery, tedy hnutí Starostové a nezávislí, s nimiž jde TOP 09 na společné kandidátce i do podzimních krajských voleb?

„Každá kauza je špatná, to je jednoduchá odpověď, nevím, co jiného byste chtěli slyšet. Pan Kalousek má ostré výrazy ve své nátuře, takže to není nic nového pod sluncem. Byla bych samozřejmě ráda, kdyby takové výrazy nepadaly, ale on je svéprávná osoba a předpokládám, že ví, co dělá," reagovala pro ParlamentníListy.cz předsedkyně krajského výboru v Moravskoslezském kraji Ludmila Bubeníková.

Jsem v šoku, možná chtějí zakrýt Ratha

V podobném duch přichází odpověď i z kraje Olomouckého. „Já osobně jsem z politiky šokovaná, co se děje. Nicméně já si myslím, že konkrétně paní Parkanovou si někdo cíleně vzal – tuto kauzu, aby se umlčela kauza Rath. To je můj osobní dojem,“ míní předsedkyně krajského výboru Jana Němečková.

„Když to kdysi začalo s Vondrou, tak si média vzala Víta Bártu. Takže teď mám tokový pocit, že chtějí najít oběť v TOPce, protože ta žádný skandál neměla, takže to na mě dělá dojem politické objednávky,“ dodala redakci regionální politička.

„A pan Kalousek? Pokud on paní Parkanovou zná a zastane se jí, tak já to od něj beru. Přijde mi to lidské. Ale rozhodně si nemyslím, že by nás poškozoval Kalousek. Já nad tím bádám a nechápu, kde se to obvinění vzalo. Že je ta policie najednou tak aktivní a že nebyla aktivní v době, kdy se tak dělo,“ uzavřela představitelka STAN za Olomoucký kraj.

Parkanová, vydejte se

To Brno vidí věc zásadně jinak. „My si myslíme, že paní Parkanová by sama měla vystoupit a jasně říci, že nevyužije imunity a nechá se vydat, aby mohla vypovídat, když je tak přesvědčená o své nevině,“ kontroval pro ParlamentníListy.cz tajemník Jihomoravského kraje Jaroslav Žalkovský.

„Já osobně si nemyslím, že ona by byla typ, který by někde něco ukradl, míní o Parkanové, nicméně dodává: „Ale podle mě v jejím případě bylo trošku neštěstí, že ona nebyla ten správný člověk na svém místě.“

„A postup pana Kalouska? Já ho považuji za minimálně nešťastný. Já musím říci, a je nás spousta, co si to myslí, že nám to vadí, že jsou s tímto Starostové a nezávislí spojováni. Těch politických nešťastných kauz je na jedno volební období strašně moc," dodal Žalkovský.

To musí řešit vedení, ale nelíbí se nám to

„Je třeba, aby už něco bylo dotaženo do konce a jasně se řeklo: Může za to, nemůže za to. A zdůrazňuji, že nikdy bych si nedovolil říci třeba o paní Parkanové, že ona v tom jede natvrdo, ale myslím si, že se nechala někam vmanipulovat,“ uzavřel tajemník STAN v Jihomoravském kraji.

„Celková situace se nám samozřejmě nelíbí, ale necháme to na řešení vedení. Jestli nás ta situace kolem kauzy paní Parkanové poškozuje, to se dozvíme po krajských volbách. A můj osobní názor je, že se mi to zkrátka nelíbí,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz stručně předseda krajského výboru ve Zlínském kraji Josef Zicha.

Kalousek toho má nad hlavu, ale stará se dobře

Pochopení našel Miroslav Kalousek jednoznačně v Jihočeském kraji. „Pokud se týká Starostů a nezávislých, my pana Kalouska známe, jakej je nervák, to vlastně dokládá každé dva měsíce nějakým vystoupením, ale nedáváme tomu nějakou velkou váhu,“ řekl redakci předseda tamního krajského výboru Jaroslav Houba.

„Myslíme si, že na jeho psychiku je dáván velký nápor, když si vezmete, že mu chybí peníze z EU, všechno se mu to valí na hlavu... A teď je ještě jeho kolegyně obviněna z nějaké triviální věci, kde je jasné zanedbání státního zástupce, že buď nezná zákony, nebo je nechce znát. Tak se nedivíme, že to pan Kalousek takhle bere. A myslím, že si musíme vážit ministra Kalouska, že v jiných věcech státu pomohl moc a že se o resort stará docela dobře, to víme všichni, že nejsme v situaci jako je Řecko nebi Španělsko,“ dodal Houba.

Osobně se mi to nelíbí - partnerství trvá

„My se o tom nebavili oficiálně. A pokud se ptáte na můj názor, tak si myslím, že to, co se děje kolem kauzy paní Parkanové, by nás do budoucna poškodit mohlo. Nicméně partnerství s TOP 09 trvá a minimálně do nejbližších (krajských) voleb trvat bude. Ale oficiální stanovisko nemám," reagoval stručně předseda Karlovarského kraje Jiří Nešpor.

Liberec dává od kauzy ruce pryč. „Já musím říci, že po nějaké debatě s kolegy jsme se shodli, že se budeme věnovat regionálním tématům a že se nepovažujeme za celostátní politickou stranu, která by měla nějakým způsobem řešit situaci v Praze,“ konstatoval pak předseda v Libereckém kraji Martin Puta.

Parkanovou vydat a méně emocí

V Královéhradeckém kraji má předseda jasno. „Já jednoznačně mohu říci, že by se paní Parkanová měla nechat vydat spravedlnosti. Bylo by to i pro ní jednodušší. No a pan Kalousek díky tomu, že je teplo, reaguje poněkud emotivněji. A pokud se ptáte, jestli nás to jako partnery TOP 09 poškozuje, pak určitě ano. To není jen můj názor jako předsedy, dost jsme o tom diskutovali,“ řekl ParlamentnímListům.cz Miroslav Sazeček.

Že kauza bez následků pro starosty nebude, si myslí i v kraji Vysočina. „No pravděpodobně to poškozuje Starosty a nezávislé. Já tu kauzu znám jenom z médií, ale pokud tvrdí (Parkanová a Kalousek), že všechno je v pořádku, tak nevím, čemu se brání,“ naznačil redakci Vlastimil Bařinka, tamní krajský předseda STAN s odkazem na to, že by se Vlasta Parkanová měla nechat vydat k šetření.

A stejnou radu má i Petr Liška, který šéfuje krajskému výboru v Ústeckém kraji. „Já být paní Parkanovou, tak bych nabídl svoji funkci, dokud se to nevyřeší. Lidé, pokud vydána nebude, to budou vnímat jako snahu nějakých skrytých zájmů. A tak, jak to běží teď, tak to na naše hnutí může mít negativní vliv jako na partnery TOP 09,“ míní Liška.

Já Kalouskovi rozumím

Pochopení našla Vlasta Parkanová s Miroslavem Kalouskem v Plzeňském kraji. „Já rozumím tomu, že pan Kalousek má nějaký výklad zákona, který je třeba dlouhodobě používaný, to máme i v obcích a pokud by se ten způsob měl změnit, tak by to zpochybnilo stovky dalších rozhodnutí,“ vysvětlil své stanovisko předseda kraje Pavel Čížek.

„Takže této linii rozumím. Samozřejmě, že ta situace není nijak příznivá z hlediska Starostů a nezávislých. Z mého hlediska by tomu prospělo trošku racionálnějšího pohledu, kdy by pan Kalousek měl argumentovat věcně a ne tak emotivně,“ dodal ParlamentnímListům.cz Čížek.

Ten vnímá i to, že je-li pravda, co je v médiích, pak hlavním důvodem, který je v žádosti o vydání Parkanové údajně uveden, je právě ono zpochybnění dlouholetých pravidel, která přitom zřejmě nejsou nezákonná.

Nejsme TOP 09, proč by to poškozovalo?

Já si nejsem úplně jistá, že bychom byli veřejností vnímáni jako celek s TOP 09, byť kandidujeme společně. Osobně nevnímám, že by nás to mělo poškodit,“ říká ParlamentnímListům.cz předsedkyně krajského výboru STAN ve středních Čechách Věra Kovářová.

„My čekáme, jak dopadne jednání mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny. A myslím si, že pan Kalousek se v současnosti věnuje spíše těm odborným věcem a my nemáme pocit, že by nám to mělo ovlivnit třeba nějaké výsledky,“ dodala Kovářová.

Když něco udělá jiný, jsem já to pako?

A Hlavní město Praha? Tady neexistuje nějaké oficiální stanovisko. Za sebe pak ParlamentnímListům.cz místopředseda krajského výboru STAN Miloš Růžička poznamenal, že pro Prahu by spíše na velkofilm vydalo téma vládnutí někdejšího primátora Pavla Béma a jeho neortodoxní spolupráce s lobistou a podle mnohých kmotrem Romanem Janouškem.

Osobně věří na práci i na to, že tam, kde je něco třeba odpracovat, jsou poslanci STAN viditelní možná více, než ti z TOP 09. „Tam nahoře v politice je ten pohled možná trochu zkreslený,“ myslí si Růžička. „Ale když bych dal příklad z naší městské části Praha Ďáblice. My jsme tu poměrně slušně vyhráli a přesto jsme si řekli, že nemá cenu politikařit a každý, kdo má trochu v hlavě, ať se zapojí a to jsme taky skutečně udělali,“ dává příklad Růžička.

„A teď si neumím představit, že pokud se teď opije nějaký člen jiné místní strany, někde něco kolem výběrového řízení zamotá tak, že na něj padne podezření, tak že si to tady občané vyhodnotí, že starosta je to pako,“ dodal ParlamentnímListům.cz starosta pražských Ďáblic.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…