Generál Pavel prezidentem? Zeptali jsme se ve Sněmovně, co na to říkají. To zase bude infarktů a pohoršení

06.11.2019 19:58

ANKETA Do prezidentských voleb je daleko, víc než tři roky. Přesto se už ozval první možný kandidát, exšéf české armády i vojenského výboru NATO generál Petr Pavel. Co na jeho možnou kandidaturu říkají čeští politici? A kteří by ho podpořili? ParlamentníListy.cz se ptaly ve Sněmovně.

Generál Pavel prezidentem? Zeptali jsme se ve Sněmovně, co na to říkají. To zase bude infarktů a pohoršení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Generál Petr Pavel už odešel do civilu. Kariéru začal ještě v Československé lidové armádě, byl i členem KSČ. V ozbrojených silách České republiky sloužil 29 let, vypracoval se až na nejvyšší post, náčelníka Generálního štábu a hodnost čtyřhvězdičkového generála. Pak uspěl znovu, stal se předsedou vojenského výboru NATO, fakticky tedy první vojákem celé Aliance. 

Nyní už je Pavel v civilu, objíždí republiku a diskutuje s občany. Počátkem týdne generál rozjel pomyslnou mediální ofenzívu. Naráz poskytl rozhovor minimálně třem médiím a televizím. V nich se vymezil vůči Rusku, Číně, prezidentu Zemanovi, o kterém mluvil, že mu jeho spolupracovníci musí „utírat ústa“ a vyjádřil jasný názor, že naše země musí zůstat otočena směrem na Západ. Především začal pomalu připouštět to, o čem se diskutuje již měsíce, tedy že se možná bude ucházet o nejvyšší ústavní funkci v zemi.

Anketa

Chystáte se oslavovat 30. výročí ,,Sametové revoluce"?

6%
94%
hlasovalo: 27372 lidí

„Rozhodně bych nechtěl, aby se naše země po příští prezidentské volbě posunula směrem k oligarchizaci státní správy. Rozhodně bych nechtěl, aby se naše země posunula blíže směrem k Rusku nebo Číně. A ani bych nechtěl, aby se posunula někam, kde bude více populistickou než liberální demokracie,“ řekl mimo jiné Pavel pro Reflex.

Prezidentu Zemanovi vyčítá, že je kvůli jeho výrokům naše politika nečitelná. Zatímco se naši vojáci zapojují do operací NATO, prezident Zeman veřejně zpochybňuje práci našich tajných služeb, případně podporuje informace služeb čínských nebo ruských proti našim vlastním zpravodajcům. „U našich spojenců to potom vyvolává rozpaky, co vlastně teda si myslíme, jestli se teda dá na nás spolehnout, nebo ne,“ upozornil Pavel s tím, že v NATO se ho na výroky prezidenta a dalších českých politiků ptali, protože se tyto výroky mnohdy rozcházely s reálnými operacemi českých bezpečnostních složek.

ParlamentníListy.cz se v rámci ankety zeptaly politiků ze stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, co na případnou kandidaturu někdejšího šéfa české armády říkají a zda by ho v úsilí „obsadit“ po Miloši Zemanovi Hrad podpořili.

„Je to důstojný kandidát. Uvidíme, kdo bude ještě kandidovat,“ sdělil stručně doyen Sněmovny, čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Naproti tomu poslanec hnutí ANO Patrik Nacher konstatoval, že jakékoli hodnocení je předčasné. „Zatím o tom nesoudím vůbec nic. Stejně jako nepřemýšlím o tom, jaká bude Olympiáda v roce 2022,“ sdělil redakci.

„Pavlačová drbna a korouhvička, která nejprve souhlasila s okupací v roce 1968, přísahala věrnost Varšavské smlouvě, a která je dnes zapáleným bojovníkem s Ruskem, nemůže být volbou nikoho rozumného,“ má jasno místopředseda Sněmovny a šéf SPD Tomio Okamura.

Jednoznačný postoj má také poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. „Kdo jednou porušil svoji přísahu, poruší ji i podruhé. Proto by pan Pavel moji podporu určitě nezískal,“ sdělil nám ústecký poslanec.

„Mám pana generála lidsky velmi rád. Určitě bude patřit k favoritům prezidentských voleb. Do voleb je dlouhý čas a dobrých kandidátů vidím několik,“ prozradil europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Připomínky svého někdejšího členství v předlistopadové komunistické straně se generál Petr Pavel dočkal od funkcionáře současných komunistů.

„Samozřejmě, KSČ si vycvičila špičkového důstojníka lidové armády a podařilo se ho za vysokých materiálních i lidských nákladů protlačit do nejvyšších funkcí v NATO. Tento majstrštyk sice stál mnoho kýblů antikomunismu, ale cíle bylo dosaženo a správná ideologie byla naočkována. Bohužel se ještě nepodařilo docílit zrušení agresívní válečné politiky NATO, zde je jasný úkol pro KSČM, která cílevědomě odhaluje zločinné globální zájmy kapitalismu prosazované na hlavních pušek. Rád se každopádně s panem generálem setkám osobně, abych ho mohl více poznat a třeba mě přesvědčí,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

„Za mě dobrý kandidát. Leč o tom, koho Starostové podpoří, jsme ještě nediskutovali,“ napsal nám v SMS poslanec STANu a někdejší šéf tohoto hnutí Petr Gazdík.

Sociálnědemokratický poslanec a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek o tom podle svých slov zatím nepřemýšlel. “Ale z mého pohledu se mi jeví jednostranně zaměřeným,“ odpověděl.

„Na to je ještě příliš mnoho času,“ upozornil ve stručné reakci bývalý vicepremiér, poslanec a exšéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…