Hrušínský na to kápl. Zavolejte doktora! Génius Hřebejk. Poslanci se baví. Až na Schwarzenberga

11.03.2020 18:01

Ať si zajde k lékaři! Nemá tušení, o čem jsou ústavní principy. Koronavirus mu postihl nervovou soustavu. I takové komentáře z úst sněmovních politiků se snesly na hlavu šéfa Divadla Na Jezerce Jana Hrušínského za jeho výroky. Ten totiž opatření proti šíření koronaviru označil za cílenou likvidaci jeho divadla.

Hrušínský na to kápl. Zavolejte doktora! Génius Hřebejk. Poslanci se baví. Až na Schwarzenberga
Foto: Koláž PL
Popisek: Příznivec eura, herec a principál Jan Hrušínský

Opatření proti šíření koronaviru jsou ve skutečnosti mířena proti divadlu Jana Hrušínského, které prý vláda chce zlikvidovat. S takto pozoruhodným tvrzením přišel sám šéf divadla a syn legendy českého filmu Rudolfa Hrušínského.

Herec svým vyjádřením překvapil politickou scénu, média i sociální sítě. Prý má jít o likvidaci nepohodlných se „stanným právem“ k tomu, čímž narážel na to, že se například nemohou konat ani početnější demonstrace.

Co přesně Jan Hrušínský v reakci na vyhlášení preventivních opatření kvůli koronaviru na svém facebookovém profilu napsal? Podívejte se na doslovnou citaci:

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

„LIKVIDACE Divadla Na Jezerce, likvidace tisíce malých, fungujících firem. Likvidace všeho nepohodlného. Dnes premiér Bureš a kluk, který zastává funkci ministra zdravotnictví, ohlásili kvůli 38 nemocným lidem s příznaky lehké chřipky zákaz divadelních představení. I v tak malých divadlech, jako je Divadlo Na Jezerce, kam jsme zakoupili a kde používáme dezinfekci a dodržujeme všechny hygienické zásady. O kompenzaci milionových ztrát ani slovo. Evidentně kompenzovány nebudou. Možná někomu ANO. Jak jsme v kraji už celé roky zvyklí. Náklady na provoz divadla (cca dva miliony korun měsíčně) jedou dál. Do Agrofertu mohou lidé chodit pracovat? Tam nákaza nehrozí? Dvě stě poslanců může chodit pracovat? Budou se zavírat hranice? Banda z Hradu, co jezdí i přes virus do Číny a po návratu se prochází po Praze po hospodách a v centru města, to je v pořádku? Zákaz demonstrací? Stanné právo – pod hrozbou tří milonů korun pokuty jen kvůli tomu, aby se nemluvilo o problémech trestně stíhaného komunistického udavače?!!! ! S.O.S.!!!!!!! Kdo už konečně zakáže šíření smrtelného viru StB?!!!!! Kdo už konečně pošle do karantény všechny Bureše a Falmery, Zemany a Klause, všechny prodejné Marky Prchaly, schopné udělat pro prachy a pocit moci cokoli?!!!!!“ rozčílil se Hrušínský.

Jeho příspěvek se začal na sítích masově šířit, reagovaly na něj tisíce lidí. Mnozí diskutující odhadovali, že později svůj názor začne mírnit, principál divadla ovšem naopak poskytl řadu rozhovorů, kde původně vyřčený názor jen potvrdil.

Zajímavé je, že přímo do komentářů mu své nesouhlasné názory psaly i jemu jinak spříznění politici. Třeba poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Není to chřipka, opatření jsou důležitá s ohledem ke starším a nemocným lidem,“ vzkázala mu.

Na sociálních sítích a mezi osobnostmi z nejrůznější společenských kruhů i oborů k němu už tak shovívaví nebyli. Dočkal se mnoha expresivních reakcí.

ParlamentníListy.cz se teď zeptaly i několika politiků ve Sněmovně napříč spektrem, jak Hrušínského vyjádření o údajné snaze zlikvidovat mu jeho divadlo vnímají.

„Pan Hrušínský se chová jako paranoidní blb. Hnutí SPD obecně nepodporuje vládu Andreje Babiše, ale opatření, která vycházejí z návrhů odborníků, která vedou k ochraně zdraví našeho národa, podporujeme. Lidé v zahraničí umírají a je možná jen otázka, kdy začnou umírat i v naší zemi, a pan Hrušínský se hlavně stará o svá představení a své peníze. A koronavirus podle něho asi stvořili odpůrci pravdolásky… strašné, kam dokáže někdo klesnout…,“ rozčílil se předseda hnutí SPD Tomio Okamura.


"Je to sobec, který umí už jen nenávidět a to ho úplně zaslepuje. Lituji ho. Kdyby ještě žil otec Rudolf, styděl by se za svou krev," má jasno poslanec ČSSD Antonín Staněk.

„Cíl to zajisté není, ale výsledek může být takový, jak popisuje. Vláda by co nejdříve měla sdělit, jak postiženým pomůže,“ podpořil Hrušínského částečně poslanec a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Anketa

Poslankyně SPD Maříková srovnala migranty s cizími druhy zvířat a rostlin. Za to jí hrozí stíhání policií. Co vy na to?

hlasovalo: 31615 lidí

Na Facebooku se k věci vyjádřil i poslanec hnutí ANO Patrik Nacher, který se dotkl též vyjádření režiséra Jana Hřebejka. Ten na Twitteru uvedl, že koronavirus „je ideálním spojencem ANO, fašistů a komunistů při pokusu převzít ČT v situaci zákazu demonstrací“.

„Ukazuje se, že kromě respiračních potíží může tento virus u některých jedinců napadnout i jejich centrální nervovou soustavu. Překvapivé, ale jinak si to neumím vysvětlit, když jsem četl názory některých zřejmě již nakažených pacientů (najdete je níže). Génius Hřebejk na to ale přišel. Tak s pravdou ven. Koronavirus jsme vyvinuli u nás na klubu, a protože nejsme žádní blbci, nenápadně jsme jej poslali do Číny s tím, aby se včas, míněno před volbou do Rady ČT, vrátil zpátky. Trochu se to vymklo kontrole, ale pan režisér to, i přes celosvětové zmatky, odhalil... ale teď zpět do reality všedních dnů. Myslím, že se hezky ukazuje, že ten, kdo někdy nesl odpovědnost, oceňuje nebo minimálně chápe současná opatření, protože mudrovat a kritizovat zpoza rohu, že jsou kroky přepálené, a poté, co by se koronavirus rozjel, naopak chytře říkat, že se měla udělat už dávno, může jen nezodpovědný člověk, chytrolín nebo sobec. Oceňuji tedy reakci Miroslava Kalouska,“ napsal Nacher.

„Tihle ‚lepší lidé‘ jsou většinou neuvěřitelně egoističtí,“ uvedl poslanec a šéf Trikolóry Václav Klaus.

Podle šéfa KSČM a prvního místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa upírá Jan Hrušínský lidem jiného názoru podílet se na řízení státu. „Myslím, že pan principál žije příliš svými problémy. Nevidí mnohem větší problémy ve školství a zdravotnictví a zejména v ekonomice. To, že upírá právo lidem jiného názoru podílet se na správě státu, ukazuje jeho neznalost základních ústavních pravidel,“ konstatoval Filip.

„Myslím, že by měl naprosto vážně zajít k lékaři. Je to na diagnózu,“ poradila divadelníkovi Zuzana Majerová Zahradníková, poslankyně Trikolóry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…