I kdybychom ty lidi měli zabít! Slávek Jandák řádil ve sněmovně, která nakonec radši odešla na oběd

04.05.2016 13:47

Poslanci dnes rozhodovali o takzvaném protikuřáckém zákonu, který by mimo jiné zavedl úplný zákaz kouření v restauracích, barech a dalších podobných zařízeních a počítá i s omezeními pro prodej a podávání alkoholu. A to je možná důvod, proč se k normě sešlo více než 200 pozměňovacích návrhů, a proč se poslanci předlouze dohadovali. „My přece chceme lidi chránit a my je uchráníme, i kdybychom je chtěli zabít!“ zesměšňoval předlohu kupříkladu poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. Nejen on ovšem přispěl do debaty štiplavou poznámkou. Konečné hlasování ale poslanci nakonec odsunuli až na pátek.

I kdybychom ty lidi měli zabít! Slávek Jandák řádil ve sněmovně, která nakonec radši odešla na oběd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nekuřácká zóna

Anketa

Vadí vám Noční vlci?

7%
93%
hlasovalo: 29151 lidí

„K jednotlivým věcným okruhům pozměňovacích návrhů bych rád zmínil následující: Úplný zákaz kouření v restauracích, kavárnách, barech je jedním z nosných opatření předloženého návrhu. Hlavním motivem návrhu – jak již bylo několikrát zmíněno – je ochrana zdraví nejen hostů, ale i zaměstnanců těchto zařízení, neboť všichni zaměstnanci mají právo dýchat v práci čistý vzduch,“ uvedl ve svém proslovu vůči poslancům napřed ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Zdůraznil, že prioritní je v tomto ohledu zvýšení ochrany veřejného zdraví, zejména, pokud jde o děti a mladistvé, a zároveň zaměření na snížení dopadů škod působených návykovými látkami. „Chtěl bych vás proto požádat, abyste při hlasování o pozměňovacích návrzích podpořili pouze ty, které mohou k dosažení těchto cílů přispět,“ lobboval za normu Němeček.

A pak začali přistupovat k mikrofonu v dolní komoře poslanci se svými připomínkami a faktickými poznámkami. A stálo to za to, kdykoliv se posluchač během dopoledne zaposlouchal do jejich debaty. Hlasování o podobě normy ale dnes přesto poslanci nedokončili, protože se rozešli na obědy.

„My přece chceme lidi chránit a my je uchráníme, i kdybychom je chtěli zabít! Uvědomte si, že je tady 250 pozměnovacích návrhů a to tady ještě nebylo! Já mám takový pocit, že když tam vyleze 120 návrhů, tak už to přestává být vládním návrhem,“ namítal k normě Vítězslav Jandák z ČSSD a předtím také pohovořil o tom, zda snad chtějí poslanci uchránit lidi i před jedlíky vepřového. Jandák také zdůraznil, že návrh by měla vláda stáhnout, a to vzhledem k hromadě „pozměňovaků“.

Jako Morava proti Česku...

„Tady to je jako Morava proti Česku... Jsou tady názory od Šumavy k Tatrám a diskutovali jsme tady o tom hodiny a hodiny... podívejte se ale, jak to nyní vypadá třeba v Rakousku, kde museli tento zákaz opravovat,“ poznamenal Rostislav Vyzula z hnutí ANO.

„Ochrana mluví o ochraně pasivního kuřáka a nemáme žádné pasivní jedlíky vepřového, nebo snad ano?“ vyťal pak vůči Jandákovi Vyzula „políček“ a nadto řekl, že až 78 procent občanů České republiky si přeje přijetí této novely.

„Podívejte se do zahraničí včetně Velké Británie, Irska, Německa, Itálie, ba i do Turecka! ... Chci ty dědky šedesátileté tady poučit o tom, že normální je nekouřit,“ ohradil se vůči slovům Jandáka i Martin Kolovratník (ANO).

„Pana poslance Jandáka chci poučit o tom, že jako zodpovědný ministr bych neměl ten zákon stahovat, protože bychom si nic neušetřili ani poté,“ poznamenal do mikrofonu ministr Němeček vůči výtkám Jandáka a k tomu ještě utrousil, že i tak by se k „nové normě“ sešlo mnoho pozměnovacích návrhů, takže by se tím ani nic nevyřešilo.

„Ve Velké Británii je nepředstavitelné, aby nechodil ministr financí do Parlamentu... Až vychováte vy vašeho předsedu, tak já přestanu kouřit,“ zaútočil později k poznámce poslance Vyzuly Pavel Blažek z ODS.

Další občanský demokrat Petr Bendl (ODS) naopak tvrdí, že zákon vlastníkovi restaurace vnutí, co se v jeho zařízení smí, nebo nesmí dělat.

Jana Lorencová (ANO) poukazovala na to, že už nyní existují kuřácká a nekuřácká zařízení, a zákon je tedy nadbytečný. „Co mi tady vadí je militantnost,“ poznamenala.

Lidovec Ondřej Benešík nesouhlasícím poslancům řekl, že jim třeba k normě namaluje obrázky, aby jim bylo jasné, že kuřáci ohrožují i nekuřáky, když v restauracích kouří, ovšem alkoholik ohrožuje jen svá vlastní játra. „To ale neplatí na kuřáky,“ řekl důrazně Benešík.

Mnoho poslanců se totiž normě brání z důvodu, že se v ní také hovoří o zákazu pití alkoholu na veřejných prostranstvích, a také zdůrazňují, že jim někdo teď chce nařizovat, zda smějí kouřit, což se má podle nich ponechat pouze na jejich vůli.

Další poslanci také vypočítávali, ve kterých zemích Evropy platí úplný zákaz kouření v restauracích. To ale nadzvedlo ze židle kupříkladu šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjuru.

„Když se chce páchat dobro, tak to nikdy nedopadne dobře, ale vždy se řekne, že se to v Evropě dělá jinak. Když ale jde třeba o míru alkoholu při řízení vozidla, tak se vám pak tady srovnání s Evropou nehodí,“ nadhodil k tomu jízlivě Stanjura.

„Mám také faktickou poznámku. Musím se totiž ohradit proti tomu, že je pan ministr Němeček rekordman ohledně pozměňovacích návrhů. U energetického zákona jsme jich měli přes tisíc a zvládli jsme to také,“ poznamenal později v předlouhé šnůře faktických poznámek ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Ministr zdravotnictví Němeček dnes kromě jiného uvedl, že k normě navrhoval co nejbližší termín její účinnosti, ale prý uznává, že je třeba, aby provozovatelé a prodejci získali více času na přizpůsobení se novým podmínkám. Na druhou stranu je ale prý limitujícím faktorem fakt, že vládní návrh je zároveň jedním z transpozičních předpisů pro novou tabákovou směrnici, kdy transpoziční lhůta je stanovena na konec května 2016.

„Přesto podporuji pozměňovací návrh s účinností od 1. ledna 2017, což považuji za rozumný termín reflektující očekávanou délku legislativního procesu,“ zdůraznil nakonec ministr.

Poslanci debatu o normě kvůli polední přestávce dnes nedokončili a budou pokračovat v pátek, kdy se rozhodne o proceduře hlasování a také o návrhu poslance Martina Lanka (Úsvit) na vrácení normy do druhého čtení.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…