Jandák: Lidé nemají chuť vyplácet pomlázkou. Chtějí mlátit. A začnou už brzy

09.04.2012 11:45

Herec, poslanec a exministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) tráví velikonoční svátky v Praze. Pro ParlamentniListy.cz se vyjádřil k současné situaci v zemi a nebyly to zrovna lichotivé názory. Nejvíc ho prý štve, že současná vláda Petra Nečase (ODS) tolik lpí na svých židlích, a to přesto, že podle něj může napáchat nevratné škody.

Jandák: Lidé nemají chuť vyplácet pomlázkou. Chtějí mlátit. A začnou už brzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák

Co se týče situace posledních dní, kdy Věci veřejné řeší, zda z vlády odejít nebo zůstat,  zda položit kabinet, nebo ho tiše tolerovat, jde podle Jandáka o zoufalou snahu udržet si koryta.

Politika není legrace

„Vévéčka dostala myslím poslední šanci udělat něco velkého. Ale mám pocit, že ukázala jediné – jak se historicky znemožnit.  Tato „strana“ není čistě pravicová strana, jak si mnozí myslí. Mohli se ale vzpamatovat a nějak se ukázat v lepším světle. Ale zase, abychom jim nekřivdili, mám pocit, že možná pan premiér použil nějaké formy nátlaku, jak je dostat zpět do lavic. Tím, co Věci veřejné udělaly, dosáhly jediného - definitivně všechny zklamaly a jen odradí lidi, aby v příštích volbách volili malé strany, alternativní strany. Možná je to škoda, nevím. Lidi se už ale předtím zklamali u Zelených,“ říká Vítězslav Jandák, který za mnoha problémy vidí to, že do politiky vstupuje kdekdo a mysli si, jak je to jednoduché.

„Každý si myslí, že politika je sranda. Vždyť politice a fotbalu rozumí v tomhle státě každej.  A když si to pak jde zkusit, zjistí, že to není žádná legrace, že je to o něčem jiném. Tak se o tom přesvědčil Radek John, který byl dobrý novinář, ale určitě není dobrý politik. Předtím to zase byla Helena Třeštíková, skvělá režisérka, která byla nejkratší dobu ministryní kultury. Taky si to představovala asi jinak. Politika, ač se to mnoha lidem nezdá, je poměrně těžká práce. Důležité je mít nějakou představu a stát si za svým, sebemenší bububu v politice není nikdy dobré,“ míní Jandák.

Vláda jako Titanic

To, jak se v současné době vládní koalice chová, svědčí prý jen o zoufalství a Jandák by situaci přirovnal k Titaniku. „Už je v té lodi moc vody na to, aby se ještě udržela nad hladinou. V Česku je hlavní problém ten, že zde není zvykem, že vláda odejde, když je neoblíbená, když má nějaký ministr průšvih. Tady každý lpí na té židli strašným způsobem. Na to, aby se to změnilo, se musíme ještě hodně učit. A co se různých reforem týče, to je úplně špatně. Tahle vláda vymýšlí něco, co je na světě vymyšlený a nejhůř na tom je ta vrstva lidí, kterým už není co brát. Ale to přeci nejde,“ říká poslanec Vítězslav Jandák.

Podle jeho názoru měla na to Nečasova a Kalouskova vláda jít jinak, takzvaně od lesa. Nejprve hledat úspory u sebe, ve státní sféře, pak až u lidí.

„Teď chtějí rušit či slučovat ministerstva a různé úřady? To je opravdu směšné a zoufalé, protože tohle měli řešit na začátku. Je vidět, že už nevědí kudy kam. Protože čím více osekávají a ožebračují lidi, tím méně pořád mají. Už jen nápad rušit ministerstva kultury, místního rozvoje a životního prostředí je hloupost,“ myslí si herec a politik.

Ministerstvo kultury není podle něj jen o tom, že rozhoduje o kultuře – jde o národní identitu. Kultura je to, co odlišuje. Proto rušit rezort kultury je prý stejný nesmysl, jako rušit další ministerstva. A už vůbec ne teď, v tomto čase. „Vždyť už dávno se z Ministerstva pro místní rozvoj mohla udělat Agentura pro evropské fondy a mohla řešit právě peníze z EU atd. A ne nyní, kdy je to všechno v běhu. Může to skončit fatálně. Podívejme se, jak už teď vypadá situace s evropskými fondy, co vše se okolo nich děje,“ podotýká jihočeský poslanec za ČSSD.

Ministerstvo životního prostředí je podle jeho názoru zase otázkou filosofie a ČSSD nehodlá toto ministerstvo rušit. Spíš transformovat a posadit do něj skutečné odborníky.

.„Tahle vláda na co sáhne, to je průšvih. Dělá všechno opačně, dělá to v nevhodných chvílích. Chová se arogantně k opozici, přitom si neuvědomuje, jakou chybu dělá. Chová se arogantně k lidem. Očesali ty nejpotřebnější. Přitom těch takzvaně obyčejných je nejvíc a ta „úžasná“ vláda si to až teď začíná postupně uvědomovat. Ale už je pozdě.

Že tím, co udělala, rozhodně nevzroste HDP, že tím nezabrzdí nezaměstnanost, že tím už vůbec nedostane peníze do státní kasy. Ale mají tam všichni pocit, že jsou geniální a nenechají si to vymluvit. To je jejich obrovská chyba,“ myslí si Jandák.

Co se odborů týče, nejsou podle něj v České republice tak silné, jako v některých dalších státech EU. Kdyby prý měly takovou moc, jako ve Francii, Rakousku nebo v jiných zemích, už dávno by zde Nečas v křesle premiéra neseděl. Lidé se prý ale bojí. V mnoha firmách jsou dokonce zaměstnanci strašeni tím, že pokud majitel či ředitel zjistí, že je někdo v odborech, dostane okamžitý vyhazov. Proto i podle Jandáka zde není taková odborová síla, jako je tomu jinde.

Volby budou

Předčasné volby letos prý budou. Sám poslanec by ale byl pro to, aby se uskutečnily spolu se senátními a krajskými. Hlavně kvůli úsporám. Lze tak prý ušetřit i několik miliard korun.

„Jenže vláda „rozpočtové odpovědnosti“ myslí opět jen na svá koryta a chce mermomocí stihnout volby do letních prázdnin. Přitom jí musí být jisté, že nemá šanci vyhrát. Bude to stejné, jako na Slovensku. Tam neobjektivní média taky informovala o tom, jak to bude vyrovnané a přitom všichni věděli, že vyhraje Fico. A taky vyhrál,“ říká poslanec za Jihočeský kraj.

Podle něj je pryč doba tisíců billboardů u silnic. Přesvědčovat přesvědčené je také nesmysl. Lidé prý dobře vědí, koho mají volit a mají už dost líbivých hesel a usmívajících se tváří, které jim ve výsledku stejně nic dobrého nepřinesou. I takový je názor Vítězslava Jandáka.

ČSSD je silná a stabilní, bát se KSČM je nesmysl,

Jandák míní, že situace v jeho straně, tedy ČSSD, je stabilizovaná. I když v začátku po sjezdu byly uvnitř nějaké třenice, vše se usadilo. Tým je prý v dobré kondici, je tam spousta kvalitních lidí. „Spousta našich lidí se hodně naučilo, především hejtmani, které máme všude kromě Prahy. I když si myslím, že to taky nebude mít dlouhého trvání. Lidi totiž mnohé pochopili, věřím, že ano. Mluvím i s pravicovými voliči a možná by se pánové Nečasové, Kalouskové, Schwarzenbergové divili, jaké je jejich mínění o nich a o celé české pravici,“ prozrazuje Jandák.

Bát se komunistů prý rozhodně není třeba. Jde podle analýz ministerstva vnitra o skutečně demokratickou a legálně zvolenou stranu. A to, že by KSČM vyhrála volby na plné čáře, je podle Jandáka i jeho stranických kolegů nereálné. Může prý posílit, ale rozhodně zcela nevyhraje.

„I když tato strana je jinou, než jakou byla ta stará, komunistická, přesto zůstává stabilní pro své příznivce. Nějaká obrovská převaha tam nebude. Lidi nemají rádi extrémy. Podívejte se, jaké snahy jsou třeba na straně DSSS na severu Čech. Kdyby měli tolik příznivců, jak říkají, měli by na tamních radnicích dávno své lidi. Ale je to extrém a to Češi nemají rádi. A pak, strašit 22 let po revoluci komunismem je trapné, schizofrenní až paranoidní. Vždyť právě lidé z tehdejší garnitury zastávají poměrně vysoké posty v některých „nejmenovaných“ stranách, na ministerstvech a důležitých úřadech. A to lidem nevadí? Oni se samozřejmě tváří strašně demokraticky, ale je to jen póza.“

Velikonoce bez pomlázky

Letošní Velikonoce nejsou pro Jandáka a jeho rodinu dvakrát veselé. Politikova manželka leží v nemocnici po operaci totální endoprotézy. Proto ani nemohla rodina odjet na milovaný srub do jižních Čech. A tak Jandák letos nikoho pomlázkou z vrbového proutí ještě nevyplatil.

„Jezdím mezi Prahou a Benešovem, kde žena leží. Teď ji budou převážet do Prahy, kde bude několik týdnů rehabilitovat. Velikonoce jako takové mám moc rád. Jen ty letošní jsou nějaké podivné. Už jen to divné počasí... A ani koledníky jsem nikde nezahlédl. Asi není moc nálada v tomhle státě vyplácet. Spíš mlátit. Trochu se bojím, že to může přijít velmi brzo,“ dodal s úsměvem Vítězslav Jandák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…