Je to nechutný kašpar a primitiv, nakopat ho do ní. Exprimátor Svoboda trpí za odhalenou zadnici

15.10.2013 15:04

ANKETA, UVNITŘ VIDEO Exprimátor Bohuslav Svoboda, který je dvojkou na kandidátce ODS v Praze, natočil netradiční volební klip, v němž inspirován dějem filmu Statečné srdce, se svými spolubojovníky za „Svobodu“, vystrkuje holou zadnici. Podle politiků ostatních stran to demonstruje zoufalost ODS. Ani občanští demokraté Svobodu nepochválili.

Je to nechutný kašpar a primitiv, nakopat ho do ní. Exprimátor Svoboda trpí za odhalenou zadnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

Na dotaz Práva, co měl spot voličům sdělit, Svoboda včera odpověděl: „Toto video bylo vytvořeno pro festival mladého umění Český tučňák už asi před rokem. Nyní jsem ho aktualizoval na svých stránkách, abych upozornil na to, že politik není superstar.“

Holou zadnicí proti Bondovi. Co na to Bond?

„Kulturním věcem se věnuji nehledě na předvolební boj a neuznávám ad hoc vymyšlené stylizování PR agentur, do kterého vsadí politika, aby upoutal lidi v póze, která nic neříká o něm jako o člověku. Tedy ano, lze říci, že jsem touto maškarou postavil Williama Wallace proti Jamesi Bondovi,“ komentoval Svoboda s narážkou na video Karla Schwarzenberga, které si umístil na profilovou stránku Facebooku. Svoboda video později stáhl.

Svoboda u politiků sklidil jen výsměch a pohrdání. Samotného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga Svoboda nezaujal. „Nebudu se na něj dívat, nezajímá mě,“ uvedl Schwarzenberg pro ParlamentníListy.cz.

„Je to nechutné. Aspoň vulgárnosti by bylo nutno a možno se vystříhat,“ míní předseda KSČM Vojtěch Filip.

Naštěstí jsem nemusel běhat po městě nahý

„I mě specialisté na PR strašili tím, že chci-li ve volbách zaujmout, musím šokovat a pokud možno běhat po městě nahý. S úlevou konstatuji, že se mi doposud podařilo dostatečnou polemiku a pozornost zaujmout řešením odborných problémů v rezortu dopravy. A to aniž bych byl nucen se obnažovat,“ řekl redakci ministr dopravy a lídr SPOZ v Praze Zdeněk Žák.

„Humor a nadhled mám moc rád. Ale to chce přece jen trochu vkusu. Už druhý pán v letech v kampani pracně předstírá mladost ducha. Je rozdíl mezi klaunem a šaškem. To už říkal Werich,“ uvedl lídr ANO v Jihomoravském kraji Martin Stropnický.

„Pan bývalý primátor Svoboda kouzlem nechtěného ukázal nám všem, jak by dopadla pod další vládou ODS a TOP 09 většina lidí v našem státě. A poněkud jízlivě dodávám, že díky této pasáži dostává novou dimenzi též volební heslo TOP 09 – ´Víme, kam jdeme´,“ vysmál se Svobodovi první místopředseda ČSSD a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Nakopat do holé prďky

„Výborně! 5,7 procenta pro ODS. Zase o kousek níž k magickému prahu volitelnosti. ODS se za běhu transformuje v slušnou socialistickou stranu. Jen v mém kraji, pokud se o někom ví, že má holou prďku, není považován za nejlepší investici. Ale Praha je Praha, třeba tam to je všechno obráceně,“ říká lídr pravicového bloku Hlavu vzhůru! v Jihočeském kraji Michal Doktor.

„Klip jsem neviděl. Ale znám ten film. ODS už je fakt zoufalá. Ale chápu to jako výzvu do ukázané zadnice nakopat. Nejlépe ještě s rozběhem. Ale teď vážně. Jak asi je lidem, když vidí tyhle šaškárny, nemají práci, jsou nemocní a tak dále? Fakt tohle pomůže našim lidem?“ říká exposlanec TOP 09 František Laudát kandidující v Praze.

„A to Statečné srdce býval můj oblíbený film. Jinak mě klip pobavil. Ještě dnes ráno bych nehádal, že je to s ODS tak zlé. Že už jim zbyly jen holé zadky,“ smál se lídr ANO ve Zlínském kraji Radek Vondráček.

„Je to asi pokračování politiky pravice, kdy lidem zůstane už holý zadek,“ míní místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

„Pan docent Svoboda svým klipem nezapře svou původní profesi porodníka,“ smál se šéf Úřadu vlády a lídr SPOZ v Olomouckém kraji Radek Augustin.

ODS se stává nechutným odpadem

Ani v mateřské ODS nevyvolala Svobodova odvaha pochvalu. „Je to nevkusné,“ reagoval stručně senátor ODS Milan Pešák. „Bohužel jsem to neviděl. Prý to bylo staženo. Asi nic moc vkusného, že?“ reagoval Jaroslav Zvěřina kandidující za ODS v Jihočeském kraji. „Klip pana Svobody jsem neviděl a ani po tom netoužím,“ uvedl europoslanec ODS Hynek Fajmon.

„Klip jsem neviděl a podle vámi naznačenému obsahu si ho určitě ani nepustím. Mám jinou představu o politickém marketingu a tyto partie lidského těla mě u mužů nezajímají, stejně jako mě ani trochu nezajímají ani další partie mužského těla,“ uvedl kandidát ODS ve Středočeském kraji Jan Skopeček.

„Je to jedním slovem nechutné. ODS se stává odpadem,“ říká lídr Hlavu vzhůru! v Královéhradeckém kraji Miroslav Jeník.

„Tohle asi nelze komentovat. Napadá mě jen to, že pan Svoboda jako gynekolog je na holé zadnice zvyklý,“ reagoval místopředseda TOP 09 a lídr strany v Moravskoslezském kraji Pavol Lukša.

„Toto gesto je srovnatelné s Topolánkovým vztyčeným prostředníkem a hodně vypovídá o úrovni strany. Holou zadnici ukázal i herec Somr ve filmu Konec starých časů. Hrál tam odpudivou postavu majetkuchtivého primitiva. To mi přijde jako příznačnější v dané situaci. Jsem rád, že straně plně zodpovědné za naši současnou situaci, rozkradení, rozprodej a vytunelování státu, už kromě takových gest toho více nezbývá a víc ani ukázat nemůže. Jen zakladatel a guru se prozíravě a elegantně vykroutil,“ řekl redakci senátor Pavel Lebeda zvolený za ČSSD.

Vláda ODS vedla k holé řiti občanů

„Klip jsem neviděl, ale ODS by se měla především omluvit a zaplatit svoje zlodějny jako například, když si její premiér a předseda Petr Nečas ještě před pár měsíci platil statisíci z našich peněz svou milenku,“ říká lídr Úsvitu přímé demokracie a senátor Tomio Okamura.

„Oceňuji na tom odvahu. Ale to je asi všechno. To, že politik by neměl nic skrývat, nelze podle mě brát takto doslovně,“ myslí si lídr TOP 09 a Starostů ve Zlínském kraji Petr Gazdík.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše jde o snahu upoutat pozornost voličů za každou cenu. „Lze to ale také číst tak, že vláda ODS vedla k holé řiti občanů,“ dodal Dolejš.

„Klip se mi líbí. Připadá mi to jako upřímný vzkaz voličům,“ řekla ironicky lídryně ANO na Vysočině Věra Jourová.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Kam ta společnost spěje?

„Neviděla jsem to a ani vidět nechci. Kam ta česká společnost spěje?“ ptá se exposlankyně a lídryně TOP 09 v Olomouckém kraji Jitka Chalánková.

„Velmi povedené a svým způsobem charakteristické. Pan Svoboda de facto převedl do filmové řeči současné heslo ODS: Mám už holou zadnici, přesto volím pravici,“ smál se jihočeský hejtman a lídr ČSSD v Jihočeském kraji Jiří Zimola.

„Klip neznám, ale pokud tomu tak skutečně je, tak je opravdu šokující, kam až se propadá současná morálka,“ uvedla exposlankyně a lídryně KSČM v Praze Marta Semelová.

Třeba je to chytré

„Je to zoufalý projev toho, že ODS již neví, jak jinak zaujmout,“ míní exposlankyně TOP 09 Helena Langšádlová kandidující ve Středočeském kraji.

„Klip jsem neviděl a nemíním na tom nic měnit. Ale nepodceňujme jej. Možná je to chytré. Neukazuje-li jenom upřímně, kam Prahu s parťáky topáky přivedl. Volič totiž čeká od ODS nové tváře. A toto je zřejmě již jediné řešení,“ říká exposlanec ČSSD Jiří Koskuba kandidující v Praze.

Ani senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS klip neviděl. „Kampaň se dá hodnotit po volbách. Pokud kandidát uspěje, tak jeho kampaň byla dobrá. Stejně tak se dá říci, že dobrému kandidátovi neuškodí ani špatná kampaň. A naopak sebelepší kampaň nepomůže špatnému kandidátovi. Je lepší vtipná kampaň než ty zesměšňující antikampaně,“ míní Schwarz.

Paní Němcová, nenásledujte příklad Svobody!

„Na osobní kampaň kandidáta takzvané konzervativní a pravicové strany ODS, Bohuslava Svobody, se velice těžko reaguje. Je pravda, že informaci, kterou chce pan Svoboda předat svým klipem, bylo složité rozluštit. Možná nám chtěl naznačit, že mu máme políbit zadnici. Rozumím tomu, že pan Svoboda v souvislosti se svým obviněním v kauze Opencard bojuje za svou svobodu. Musí se nechat, že za kroužek před svým jménem jsou lidé z ODS schopni udělat neuvěřitelné věci. Pochopil jsem, že pan Bohuslav Svoboda nám podal zásadní informaci: Volím pravici, proto mám holou zadnici,“ řekl lídr Hlavu vzhůru v Praze Bohumil Zoufalík.

„Jako pražský lídr volebního bloku Hlavu vzhůru! vyzývám pražského lídra ODS, paní Němcovou, aby se k této výzvě pana Svobody nepřidávala, protože tento způsob sdělení v podání dnešního vedení ODS v čele s paní Němcovou by mohlo být posledním, co by konzervativní pravicový volič mohl ve svém životě vidět,“ dodal Zoufalík.  

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…