John o vymazaných pamětích: Volby do sněmovny budou jako Vítězný únor

15.10.2012 18:20

Před dvěma lety dali voliči v parlamentních volbách najevo svou touhu po nových stranách a dvě z nich – TOP 09 a Věci veřejné – poslali s vysokým ziskem do sněmovny. Naopak nynější krajské a senátní volby podle předsedy VV Radka Johna vyzněly jako velký obrat doleva s čitelným vzkazem, že komunisté už nevadí a že příští parlamentní volby budou jako Vítězný únor.

John o vymazaných pamětích: Volby do sněmovny budou jako Vítězný únor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Čeští voliči už dokážou dát politikům najevo, ať si s nimi nezahrávají, nebo je náležitě ztrestají. Bylo tomu tak v květnu 2010, kdy v parlamentních volbách dali za uši tehdejším hegemonům ČSSD a ODS, kteří se nestačili divit, kolik stovek tisíc hlasů stihli za čtyři roky poztrácet. Ale nevyšla ani sázka na dvě nové strany TOP 09 a Věci veřejné, které za dva a čtvrt roku ve sněmovně zklamaly naděje do nich vkládané.

Právě tyto dvě strany přišly v krajských volbách o nejvíc voličů v porovnání s posledními parlamentními volbami, i když je nutno vzít v úvahu, že se nevolilo v Praze, kde byly TOP 09 a VV nejsilnější. TOP 09 spadla z 16,7 na 6,6 procenta, a to ji převážně zachraňovali starostové, Věci veřejné z 10,9 na 0,3 procenta. Když k tomu přidáme ODS (z 20,2 na 12,3 procenta), je zřejmé, že voliči tentokrát trestali strany původní vládní koalice vzniklé po volbách v roce 2010.

  • TÉMA: Krajské volby

Voliči nechtějí škrty a reformy, ale už neřeší ani korupci

„Voliči vzkázali, že už neřeší korupci, protože dali hlasy stranám, které mají skandály a byly u krádeží veřejných peněz, tedy jak vládním stranám, tak sociální demokracii. Zároveň ale dali najevo, že už nechtějí škrty, reformy a šetření, když mnohem více ztratily koaliční strany,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda Věcí veřejných Radek John.



Ani na chvilku neváhá s určením toho, kdo krajské volby fakticky vyhrál. „Bylo to vítězství komunistů. Je to ostrý obrat doleva a varianta, že příští parlamentní volby budou jako Vítězný únor. Nešlo jen o protestní hlasy proti stranám, jež tu byly léta u moci, ale vyjádření voličů vnímám i tak, že komunisté už nevadí a že historická paměť je vymazána,“ konstatuje Radek John.

Hlasy pro ODS ukazují, že kradení zřejmě stále nevadí

Naopak za největšího poraženého považuje ve shodě s obecným míněním ODS. „Přesto ale to, že ODS nějaké hlasy dostala, svědčí o tom, že někomu to kradení zřejmě stále nevadí,“ považuje šéf VV historický debakl občanských demokratů i tak za překvapivě vysoký výsledek vzhledem k tomu, v kolika korupčních skandálech byli členové ODS už namočeni.

„Samozřejmě to oslabuje pozici premiéra Nečase v situaci, kdy se snaží s panem Kalouskem prosadit nesmyslné zvýšení DPH, kdy i poslanci ODS říkají, že opakovat stejnou chybu může jenom hlupák. Když už zvýšení na 14 a 20 procent nepřineslo více peněz do rozpočtu a oni stejně chtějí zvýšit DPH na 15 a 21 procent, přestože je jasné, že to žádné peníze do státního rozpočtu nepřinese, tak jde v této situaci o oslabení buldozerů, kteří se snaží proti zdravému selskému rozumu válcovat sněmovnu,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Radek John.

Nečasova vláda přišla o zákonnost odvoláním Lessyho

Pokud by se Petru Nečasovi a jeho vyjednavačům nepodařilo přimět k poslušnosti rebely z řad ODS, hrozily by předčasné volby. Vzhledem k víkendovému debaklu je zřejmé, že ODS a TOP 09 by z nich nutně musely mít hrůzu. Možná by jim pak hlasy odvržených Věcí veřejných byly pro udržení pozic ve vládě či ve sněmovně dobré.

„My si myslíme, že vláda Petra Nečase ztratila legalitu odvoláním policejního prezidenta Lessyho, tedy hlavně způsobem, jak k tomu došlo. Pokud by to měla být vláda Petra Nečase, tak ji za žádných okolností nepodpoříme,“ odmítá předseda Věcí veřejných Radek John představu, že by Petra Nečase mohli v premiérském křesle případně udržet poslanci Věcí veřejných.

Podporu VV budou mít nestraníci Michálek i Okamura

Druhé kolo senátních voleb, které se uskuteční tento týden, se už Věcí veřejných netýká, přesto některé obvody budou nejmenší opoziční stranu zajímat. „Většinou jsou ve druhém kole kandidáti KSČM a sociální demokracie a já nevím o nikom z těchto stran, koho bychom podporovali. Ale rozhodně budeme podporovat kandidáty bez stranické příslušnosti - pana Michálka v Praze 2 a pana Okamuru ve Zlíně,“ prohlašuje Radek John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…