Jsi zralej na smyčku kolem krku. Budete viset, váleční štváči, napsal „nasranej občan" poslanci kvůli Rusku. A zde je odpověď

22.09.2014 13:41

Poté, co poslanec Parlamentu České republiky Jiří Štětina z hnutí Úsvit hlasoval pro sankce proti Ruské federaci, došel mu výhrůžný mail, ve kterém autor uvádí, že by měl být za své postoje oběšený. Poslanec Štětina pro ParlamentníListy.cz uvedl, že mu tato situace silně připomíná padesátá léta minulého století. Popravou mu bylo ostatně vyhrožováno záhy po osmašedesátém roce, kdy mu soudruzi řekli, že půjde ke zdi. Smrti se ale nebojí, a kdyby zemřel, tak rozhodně nepůjde o sebevraždu.

Jsi zralej na smyčku kolem krku. Budete viset, váleční štváči, napsal „nasranej občan" poslanci kvůli Rusku. A zde je odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Štětina

Na dotaz, proč jako jediný poslanec Úsvitu hlasoval pro sankce proti Rusku, Štětina uvedl, že se při hlasování svým přístupem rozhodně neodlišoval od ostatních kolegů z Úsvitu. „Jsme demokratické seskupení, kde může každý z nás zastávat svobodně svůj názor,“ upozornil hned v úvodu Jiří Štětina. Dle jeho mínění má celá situace jiné pozadí. „Zásadně nesouhlasím s porušováním mezinárodního práva, a to teď nemyslím jen na Rusko, ale i na jiné státy, kdy jeden stát okupuje druhý stát. To prostě nejde,“ zdůvodnil své hlasování Štětina.

Kdo jak hlasoval o návrhu usnesení ve znění Poslanecká sněmovna odsuzuje pokračující agresivní chování Ruska ve vztahu k Ukrajině". Podívejte se jméno po jménu ZDE.

Obava z návratu padesátých let

Dále připustil, že sankce proti Rusku sice mohou Českou republiku poškodit, ale daleko více by naši zemi poškodilo, kdyby se vrátila padesátá léta. „Pokud bychom byli znovu vázaní nějakými smlouvami, které tady už v minulosti byly, bylo by vše mnohonásobně horší,“ varoval poslanec Štětina. Dále prozradil, že v poslední době stále více přemýšlí nad tím, jestli nebyl rok 1989 vyvolán záměrně, aby se změnila tehdejší ekonomika, která byla velmi špatná. „Lidé jsou dnes značně negativně ovlivňováni médii a vším kolem, že se máme špatně. My se ale vůbec nemáme špatně! Samozřejmě, že kdo chce dělat, tak se má dobře, nebo se může mít dobře. Komu se ale nechce dělat, tak se holt dobře nemá. Existují různé sociologické průzkumy, které říkají, že až deseti procentům obyvatel naší země se moc dělat nechce a chtějí mít tzv. sociální stát,“ připomněl Štětina.

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Byl členem KSČ

Agresivní mail, v němž mu autor, který se podepsal jako nasranej občan ČR Karel Kupka, vyhrožuje smrtí, nepřisuzuje pozůstatku totalitní doby. „Víte, já nikdy nic nesvádím na čtyřicet let totality. Samozřejmě jsem nebyl na výsluní, také jsem byl rok a tři čtvrtě v KSČ. Bylo to v době, kdy jsem dospěl k názoru, že se v naší zemi po Sjezdu spisovatelů v roce 1967 uvolnila politická situace a panovala relativní demokracie,“ prozradil současný poslanec Úsvitu. Vzápětí ale připomněl, že záhy po okupaci bývalého Československa v roce 1968 byl kvůli svým názorům soudruhy ze strany vyloučen.

Už jednou měl jít ke zdi

Už tehdy mu bylo vyhrožováno smrtí. Trval totiž na tom, že jde ze strany Sovětského svazu o okupaci naší vlasti. „Jeden soudruh ze stranické skupiny, ve které jsem byl na Krajské správě Ministerstva vnitra v Hradci Králové, mně tehdy řekl, že Škutina a Štětina půjdou stejně oba ke zdi. Současný mail mně to připomněl. Může jít o zastrašování. Pokud říkám svůj názor, tak poměrně srozumitelně a nebál jsem se ho říkat ani na stranických schůzích v roce 1968. Potom musím samozřejmě počítat s odezvou, že bude ale tak hnusná a brutální, tak to jsem nečekal. Samozřejmě, že podám trestní oznámení. To už není běžné chování,“ podělil se poslanec o to, co nyní prožívá. Zároveň ale rozhodně upozornil, že se smrti nebojí. Pokud by ovšem nyní nečekaně zemřel, tak rozhodně nepůjde o sebevraždu, o které v žádném případě neuvažuje. „Mám dojem, že je to vše zinscenované na zakázku, aby mě někdo zastrašil. Těžce mně to připomíná padesátá léta,“ řekl Štětina.

Úsvit je pro mírová jednání

Mailem napadený poslanec nedokáže pochopit, že někdo označuje za agresora Ameriku a ne Rusko. „Zatím je zcela prokazatelné, že tam byli ruští vojáci, kteří tvrdili, že byli na Ukrajině na dovolené. Nedovedu si představit, že by tam byla americká armáda,“ uvedl Štětina. Dle jeho mínění by se mezi sebou měla mírovou cestou dohodnout Ukrajina a Rusko. „Úsvit je od počátku pro mírová jednání. Nesouhlasíme s nějakou vojenskou agresí. Předkládali jsme různá usnesení, která ale bohužel nebyla v Parlamentu schválena,“ řekl na závěr Jiří Štětina.

Urážky kvůli svým kritickým postojům ke Kremlu pravidelně dostává i poslancův jmenovec, europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09). Ten je příležitostně přetiskuje na své facebookové zdi, přičemž je často s nadhledem uvádí jako „něco hezkého z pošty".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Filip Ferbie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…