Jsme tady v přátelském kruhu, takže budu otevřený, řekl profesor Keller. A odhalil největší zlo a hrozbu dneška

20.05.2014 10:11

REPORTÁŽ Také apelováním na občany chce premiér Sobotka zajistit co nejlepší volební výsledek pro kandidátku ČSSD. Lídr Jan Keller na mítinku strany ve Vsetíně také hovořil o vlivu rasistických a šovinistických stran v Evropě, které mají tendenci dělat i z Čechů lidi druhé kategorie.

Jsme tady v přátelském kruhu, takže budu otevřený, řekl profesor Keller. A odhalil největší zlo a hrozbu dneška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller


Sobotka na setkání s občany před místní radnicí zdůraznil, že právě Keller je člověk, který má rozhled a o Evropě přemýšlí. Je potřeba udržovat sociální stát a v tom může právě Evropská unie pomoct. Stejně jako na předchozím mítinku ve Zlíně pak zopakoval, že stát přebrala ČSSD v neutěšeném stavu: „Musíme se soustředit na to, abychom obnovili základní věci, které by měly v každém státě fungovat, aby se vybíraly daně, aby se přestaly rozkrádat veřejné prostředky, fungovaly úřady práce. Měníme reformy, které prosadila Nečasova vláda a Kalousek.“ Hovořil i o zaměstnávání mladých: „Rozvíjíme program, jenž podporuje zaměstnavatele, kteří dají mladým lidem praxi, protože nejhorší je, když člověk vystuduje školu, zůstane doma, nezíská žádné pracovní návyky a pak z něj máme dlouhodobě nezaměstnaného.“

Premiér věří, že ČSSD může porazit TOP 09 i ANO

Pro ParlamentníListy.cz se Sobotka vyjádřil také k aktuálním volebním průzkumům. „Strategii, kterou sociální demokracie volí, je důsledné dodržování našeho programu, za který jsme dostali důvěru. Věřím, že voliči v evropských volbách nás podpoří a nepochybně porazíme TOP 09 a Jan Keller má na to, aby porazil i Teličku. Nerozhodují průzkumy, ale lidé, kteří k volbám skutečně přijdou.V příštích dnech budeme apelovat na občany,“ reagoval Sobotka. „Neděláme politiku na základě průzkumů veřejného mínění,“ dodal.

Keller hrozí vlivem ultrapravicových stran

Jako druhý v pořadí se ve Vsetíně dostal k mikrofonu před občany lídr kandidátky, sociolog Jan Keller. „Když jsme tu tak v úzkém přátelském kroužku, tak mohu mluvit naprosto otevřeně. Volby budou docela důležité. Víte, že Evropská unie má 28 členských zemí a ve 13 z nich mají k volbám dobře našlápnuto ultranacionalistické, rasistické, šovinistické a ultrapravicové strany. Nemám nic proti vlastenectví ani proti vyhraněnému vlastenectví, ale rasismus a ultrapravice, to je trošku jiná věc. V některých zemích kandidují strany, které rozlišují Evropany na dva typy. Na jedné straně jsou Němci a na druhé Rumuni. Mezi Rumuny počítají i Čechy. Je třeba, aby v Evropském parlamentu většinu získaly strany, které nebudou národy takto dělit. ČSSD má ve svém hesle solidaritu a ta se musí týkat všech zemí,“ vysvětloval Keller. „Jsem skeptik a mám rád katastrofické scénáře. ČSSD může zůstat až na druhém místě. Je ale podstatné, aby se sociální demokracie stala nejsilnější evropskou stranou a odmítla nástup ultrapravicových hnutí, která mají tendenci dělat i z Čechů lidi druhé kategorie,“ vysvětlil Keller.

ČSSD prý zachránila valašskou slivovici

Předvolební kampaně ve Vsetíně se účastnili i další kandidáti do Evropského parlamentu. Do města se přijela představit Olga Sehnalová, z Mariánských Lázní dorazil Pavel Poc. „Evropský projekt nebyl o okurkách nebo o semínkách. Unie je o míru,“ řekl Poc mimo jiné s tím, že s různými kontroverzními nařízeními se lze vyrovnat. Hlavním problémem podle Poce je to, že Unii vedla pravice - a to je potřeba změnit. Pak řekl pár slov další ze současných evropských poslanců za ČSSD Richard Falbr. „Výsledek voleb nejvíce ovlivní ti, kteří zůstanou doma. Neseďte doma a dejte nám hlas,“ vyjádřil se stručně. Mezi členy oranžového týmu nechyběla ani místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

„Věřte tomu, že evropské volby jsou stejně důležité jako národní. Pokud se nedomluvíme a nedokážeme spojit síly, tak je velmi těžké prosazovat to, co si přejeme. Ale funguje to. Pavel Poc mi připomněl, že jsme tenkrát proti europoslancům ODS, kteří klidně nechali projít návrh, že bychom nemohli pálit naši valašskou slivovici, spojili síly a upozornili na to sociálnědemokratickou frakci Evropského parlamentu. Díky tomu, že nás podpořili, tak jsme naši slivovici zachránili a můžeme ji pálit tak, jak jsme ji pálili do teď. To byl zcela konkrétní příběh, který ukázal, jak je důležité, abychom v Evropském parlamentu byli,“ vyjádřila se Gajdůšková. Na mítinku nechybělo rozdávání oranžových růží nebo propagačních materiálů. Po proslovech se pak kandidáti na poslance věnovali kontaktní kampani. Včetně premiéra tak čelili i častým dotazům na zpřísnění daňových podmínek pro živnostníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…