Kalousek jde za „komunistického fízla" před disciplinárku. A svá slova teď ještě vyhrotil

26.06.2014 16:41

ANKETA ParlamentníListy.cz se tázaly poslanců z TOP 09, co říkají na stížnost jejich komunistického kolegy Zdeňka Ondráčka vůči výroku Miroslava Kalouska o „komunistickém fízlovi“. Kalousek tato slova řekl minulý týden na schůzi dolní komory a Ondráček ho teď žene před mandátový a imunitní výbor. Namísto odsouzení Kalouska ovšem překvapivě z úst topkařů padaly připomínky o Sobotkovi a o „jeho" debilech...

Kalousek jde za „komunistického fízla" před disciplinárku. A svá slova teď ještě vyhrotil
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Kalousek na besedě v Opavě

Anketa

Má být Kalousek potrestán za to, že řekl o poslanci, který byl příslušníkem SNB a zasahoval v roce '89 při Palachově týdnu, že je ,,komunistický fízl"?

81%
19%
hlasovalo: 13250 lidí

Co se někdy „urodí“ v Poslanecké sněmovně při horkokrevné debatě ohledně některých zákonů, je pro novináře leckdy výživnější nežli samotný zákon. Poslanci si totiž mnohdy neberou servítky a tu a tam to svému politickému soupeři hezky slovně nandají. Třeba minulý týden se stalo, že byl jeden z ministrů Sobotkova kabinetu nazván Miroslavem Kalouskem „pasáčkem vepřů".

Nyní ovšem začíná tanec kolem jiné slovní ekvilibristiky, které se rovněž dopustil Kalousek. Na adresu komunisty Zdeňka Ondráčka totiž minulé úterý v dolní komoře, jakožto šéf klubu poslanců TOP 09, pronesl, že je to komunistický fízl. Poslanci se právě dohadovali kolem Finančně - analytického útvaru a potřeby jeho kontroly a k tomu Ondráček vyslovil názor, že Finančně - analytický útvar funguje, tak ať mu nedávají politický náhubek.

„A následně je potřeba jim dát politickou svěrací kazajku, aby náhodou nemohli něco dělat. Tak to asi tak je. Protože já třeba je kontrolovat nechci, aspoň touto formou. Pro mě je důležitý výsledek jejich práce. A myslím si, že jsou i jiné formy, jak je můžeme kontrolovat, než zřizovat další komisi pro kontrolu Finančně - analytického útvaru,“ poznamenal Ondráček k novele zákona o opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

To prostě byl komunistický fízl...

Kalousek mu ale na to odvětil: „Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale také kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou, u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?“

Ondráček, o němž se ale sluší připomenout, že stál na straně represivních složek během demonstrací v listopadu 1989, to však neunesl a rozhodl se obrátit na mandátový a imunitní výbor se stížností na exministra Kalouska.

„To není stížnost, to je podnět pro to, aby zahájili řízení,“ vysvětlil nyní ParlamentnímListům.cz sám Ondráček.

Z reakce Kalouska měl prý již okamžitě roztrpčené pocity.

„On tam pan Kalousek kromě mne vystartoval ještě na jiné kolegy... Já jsem se jich pak ptal, jestli jim to nevadí a oni mi řekli, že vadí, ale že si prý Kalouska vzali stranou a rovnou mu údajně řekli, ať si najde stomatochirurga, že mu rozbijí ´hubu´. A bylo to vyřízeno. Nechtěli to tedy jako já řešit papírově. I mně řekli: ´Dej mu přes hubu!´ Já jsem ale na to odvětil, že nejsem násilnický typ,“ překvapil Ondráček.

Prý mu ve sněmovně ale takováto slovní kultura hodně vadí.

Ondráček: Na Hradě také neprdím a neplivu

„Já jsem před půl rokem vstupoval do této instituce, kterou jsem v uvozovkách obdivoval a vadí mi, jak se tam ti lidé chovají. V hospodě ať si to říkají, ale kdybych přišel na Pražský hrad a tam si prdnul, krknul, pozvracel se a odplivl si a ještě u toho říkal sprostá slova, tak to by bylo také moc. Jsou místa, kde se to nedělá,“ poznamenal komunista.

Podle něj mandátový a imunitní výbor sněmovny ale jeho podnět projednat musí.

„Musí posoudit, jestli to je vhodné nebo ne, a když řekne, že to vhodné je, tak alespoň budu vědět, jaký slovník mám příště používat já. Když mne napadne, tak mu také na to řeknu sprostá slova,“ pokračoval Ondráček v hodnocení svého politického oponenta.

„Tu nekulturu ve sněmovně přitom tam zavedl on s Topolánkem a se vztyčeným prostředníčkem a dalšími věcmi,“ uvedl dále Ondráček, který si ale z toho, že by Kalousek nad tím vším možná jen zíval, nic moc nedělá.

Média mu dávají hodně prostoru

„Já nevím, jestli jeho inteligence dosahuje tak daleko, že bude brát tuto věc vážně. Já ale vnímám to, že média mu dávají tolik prostoru, aby on ty urážky mohl dělat. Včera napadal šéfredaktorku Slonkovou a pořád napadá Babiše... Já neříkám, že to, co říká, je snad trestný čin, ale říkám, že to je nevhodné chování, stejně jako urážky typu ´pasáčci vepřů´,“ zdůraznil Ondráček.

Podle něj je ale naše společnost nastavená tak, že ten, kdo je největší hulvát, tak dostává největší prostor.

„A ten, kdo je slušný, tak o něj zájem není. Já i své děti učím, že policista je opravdu policista a ne fízl, což je hanlivá urážka. Když si Dáša Havlová zapískala na Pražském hradě, tak z toho byl také fofr, že si dovolila zapískat...Jen proto, že mám jiný názor na věc, nežli někdo jiný, tak on řekne, že jsem komunistický fízl a že mne nebude brát vážně? Já mám stejný mandát jako on,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Ondráček s tím, že má lustrační osvědčení a může dokázat, že 23 let sloužil pro tuto společnost a demokratickou vlast a také má prý i nejvyšší policejní vyznamenání.

A jak reagují na akci Ondráčka vůči Kalouskovi poslanci z TOP 09?

Korte: Obecnou češtinou řečeno byl komunistický fízl

„Musím se pana Kalouska zastat. Zeptám se spisovným jazykem českým: Byl pan Ondráček policistou za komunistického režimu? Byl. Čili obecnou češtinou řečeno byl komunistický fízl,“ napsal v sms zprávě ParlamentnímListům.cz poslanec „topky“ Daniel Korte.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Člen mandátového a imunitního výboru sněmovny Stanislav Polčák (TOP 09) pro ParlamentníListy.cz zmínil, že je jasné, že ostrá rétorika v politickém zápase na kolbišti Poslanecké sněmovny bývá. Podle něj ale výraz ´fízl´ byl kdysi běžně používán pro kategorii lidí, kteří spolupracovali s bývalým režimem a není nějak přesmíru hanlivý.

„A je běžně používán i v běžné mluvě. Já jej proto nevnímám, jako nějaké hanebné oslovení. Bylo dokonce běžné, že i za první republiky se politici označovali hanlivými přezdívkami, dokonce někdy hanlivějšími, nežli dnes. Nemyslím si proto, že by to mělo být u Kalouska označeno jako disciplinární provinění. Bude to muset ale mandátový a imunitní výbor autenticky posoudit. Já mám ovšem tu výhodu, že nejsem v takovém velkém opozičním zápolení a boji jako kolega Kalousek, takže takových výrazů používat nemusím,“ řekl ParlamentnímListům.cz Polčák.

Vždyť Sobotka také nadával do idiotů

Uznal ale, že takový výraz z úst Kalouska je už za vyšší hranou, nežli jeho nedávné označení jednoho z ministrů pasáčkem vepřů. Podle něj ale není Kalousek zdaleka sám, kdo za sněmovním pultíkem nejde pro ostřejší slovo daleko.

„V rámci tření mezi opozicí a koalicí jsou to ale všechno ještě snesitelné výrazy. Nezapomeňme, že i z úst pana dnešního premiéra Sobotky jsme kdysi slyšeli výkřiky jako debilové a blbci a podobně....v minulém volební období něco z toho použil pan Sobotka minimálně dvakrát,“ překvapil Polčák.

„Kdybyste si vytáhli projevy Bohuslava Sobotky v nějakém vyhledávači, tak tam určitě blbci, idioti – a možná, že tam byl i jiný peprnější výraz – najdete. My jsme tehdy dokonce k tomu bušili do lavic, když to takto pan Sobotka přehnal. Ale nikdo z toho nedělal vyšší aféru, než že se jedná o zápal boje. Takto od telefonu se to ovšem komentuje a odsuzuje jednodušeji, ale kdo není přímo účasten téhle vřavy tam, tak to možná nepochopí. Tam, ve sněmovně, totiž někdy musíte tu větu ostřeji dokončit, aby to dávalo ucelený smysl,“ dodal Polčák.

Laudát: Na co že si stěžuje?

„Myslím si, že pan Ondráček dělá fatální chybu. Je to navíc projev ve sněmovně, který je chráněn imunitou. A bylo by krajně odpudivé, kdyby to jeho podání mandátový a imunitní výbor nesmetl ze stolu okamžitě. Já ale nevím, jak je ona stížnost koncipována. Já bych si také mohl stěžovat na Babiše, když mi v projevu dělal výčet, co vše jsem na magistrátu ´prováděl´,“ řekl důrazně ParlamentnímListům.cz na akci komunisty poslanec František Laudát (z TOP 09).

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Faktem ale je, že byl pan Ondráček před listopadem 1989 u nějakých bezpečnostních sborů a zasahoval při Palachově týdnu proti demonstrantům a dokonce tehdy jako mladíček dával i rozhovor pro tehdejší Československou televizi...Já nevím, na co si ten pán tedy teď chce stěžovat?“ otázal se Laudát bezradně.

„My si to tam ve sněmovně občas nedarujeme, to je fakt, ale představa, že bych za projev politika byl popotahován? Vždyť i pan Babiš normálně říká - i za sněmovním mikrofonem - Kalouskovi, že je zloděj. Pan Ondráček by neměl být takto agresivní a měl by se zamyslet nad sebou,“ dodal Laudát a zdůraznil při tom, že teď do sněmovny nastoupila „kvalita“, takže ani on to nedávno nevydržel a na adresu kolegy z ČSSD Igora Jakubčíka poznamenal, že je od něj jeho slovní poznámka v rámci projednávání církevních restitucí „prasárna“.

Přehnané to od Kalouska není

„To jsem čtyři roky ve sněmovně neříkal, ale teď, ve světle toho, jaká tam nastoupila ´kvalita´ v případě některých poslanců, tak vám to nedá,“ doplnil Laudát.

„Nemyslím si, že je to ze strany Miroslava Kalouska přehnané, protože když si u otevřených zdrojů najdete informace o minulosti pana poslance z KSČM Ondráčka, tak tomu slova Kalouska plně odpovídají,“ odvětila na dotazy ParlamentníchListů.cz o možné přehnanosti ze strany obou pánů poslankyně a místopředsedkyně z TOP 09 Helena Langšádlová.

„Pan Ondráček se v roce 1989 prokazatelně podílel na zásazích proti demonstrantům, kteří se stavěli proti totalitnímu režimu. Takový člověk by dokonce neměl být vůbec zastoupen v Poslanecké sněmovně,“ dodala Langšádlová na dotaz, zda to podle ní nepřehnal Ondráček, když žene Kalouska až před imunitní výbor.

Když už bylo od poslanců několikrát připomenuto období roku 1989, tak se nelze nezeptat zpěvačky Marty Kubišové, která v době tzv. normalizace nesměla veřejně zpívat, na to, co si o počinu komunisty myslí.

Vždyť se to o něm ví, čemu se brání?

„Pan Kalousek to o panu Ondráčkovi asi dobře ví, že takto v roce 1989 působil u sboru a zasahoval na Václavském náměstí, stejně tak jako to vědí i ostatní lidé. Proto to řekl a navíc to řekl v Poslanecké sněmovně, kde je vše dovoleno, tam je ring volný,“ připomněla pro ParlamentníListy.cz Kubišová Kalouskovu imunitu.

„Ať si pan Ondráček stěžuje, ale myslím si, že to nijak nemůže ovlivnit veřejné mínění na Kalouska. Když měl tento pán rozkaz, tak hold musel jít i na ten Václavák. A když se ví, že tomu tak bylo, že v těchto zasahujících sborech byl, tak čemu se teď brání? Co ho na tom tak strašně pobuřuje?“ otázala se Kubišová.

„Když se něco někde provalí, tak je u nás zvykem to tak dlouho přežvykovat, až se nakonec znejasní sama podstata věci. Tady nikdo neumí pojmenovat věci pravým jménem,“ zastala se nakonec nenápadně Kubišová Kalouska.

Kalousek: Myslel jsem si, že jsou na toto oslovení pyšní

Nakonec se ParlamentnímListům.cz vyjádřil i sám Miroslav Kalousek.

„Pro mne je určitým překvapením, že bývalí komunističtí fízlové oslovení ´komunistický fízl´ vnímají jako urážlivé. Já jsem se domníval, že už zase nastaly časy, kdy už jsou na to opět pyšní. Ale je pochopitelné, že je právo každého podat stížnost na mandátový a imunitní výbor a já se s pokorou podrobím disciplinárnímu řízení,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…