Kalousek lže, hlásil ve sněmovně Andrej Babiš kvůli daním. A narazil na Laudáta z TOPky

17.07.2014 13:30

Rodina s více dětmi se od příštího roku zřejmě dočká vyšších slev na dani, pracující důchodci zase opětovného zavedení slev na dani. Ministr financí Andrej Babiš odmítl kritiku svého předchůdce Miroslava Kalouska, že projednávaný balíček bude znamenat zvyšování danía označil to za neuvěřitelnou demagogii. Poslanec TOP 09 František Laudát si při diskusi o jednotném inkasním místu neodpustil rýpnutí, že chápe, že ve skutečnosti vládne ministr financí Babiš.

Kalousek lže, hlásil ve sněmovně Andrej Babiš kvůli daním. A narazil na Laudáta z TOPky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Na programu mimo jiného i služební zákon

Anketa

Kdo nese nejvíc viny za rozbouřenou situaci na Ukrajině?

6%
91%
hlasovalo: 17943 lidí

Na program jednání 12. schůze sněmovny se dostal vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, který předložil ministr financí Andrej Babiš. Daňový balíček počítá s vyššími slevami na dani na druhé a třetí dítě, s vrácením slevy na dani pro pracující důchodce i dvoumilionovým stropem u daňových paušálů pro živnostníky. Cílem předlohy je podle ministra financí kromě těchto opatření i vypořádání se s dosud neúčinnými částmi zákona o jednotném inkasním místě.

Jeho předchůdce v čele rezortu financí Miroslav Kalousek z TOP 09 prohlásil, že to přinese zvýšení daňové zátěže pro fyzické osoby od příštího roku o čtrnáct miliard korun a v roce 2016 o 26 miliard korun, a proto navrhl předlohu zamítnout. „Od pana Kalouska je to neuvěřitelná demagogie. Žádné daně se nebudou zvyšovat. Je to lež. Ani u právnických, ani u fyzických osob,“ konstatoval Andrej Babiš a připomněl, že hnutí ANO je i proti zavedení sektorové daně.

Neumíme daně vybírat a někteří je nechtějí odvádět

Vysvětlil, že o zvýšení daní se dá uvažovat teprve poté, co se přestane ze státního krást a naučíme se vybírat daně. „Naší prioritou je bojovat proti organizovaným skupinám, které ´zapomínají´ odvádět daně. Ale opakuji, že žádné daně se nebudou zvyšovat, u nikoho. Máme dva problémy, a sice že neumíme daně vybírat a někteří je odvádět nechtějí. Je to i tím, že Finanční správu nikdo neřídil. U OSVČ jsme udělali jen kosmetické změny. JIM považuji za skvělý nápad, tak ho zaveďme,“ zareagoval ministr financí na kritiku opozice a slíbil zavedení elektronického výkazu daní podle chorvatského vzoru.

„Vítám, že se panu Babišovi líbí JIM, tak udělejme něco pro lidi. Ale v neděli říkal pan premiér Sobotka, že JIM není prioritou koalice v tomto volebním období. Chápu však, že ve skutečnosti vládne pan ministr financí Babiš,“ rýpl si poslanec František Laudát s tím, že jakoukoli snahu se zavedením jednotného inkasního místa však bude TOP 09 podporovat. Podle něj ale novela lidem jasně ukazuje, jakou politiku chce koalice v nejbližším období zemi ordinovat, a zadoufal, že si na to voliči v příštích letech snad vzpomenou.

Co se hýbe, zdaníte, kritizoval Laudát přístup koalice

Poslanec Laudát je toho názoru, že voliči tak budou moci „poděkovat“ pánům Sobotkovi, Babišovi, Bělobrádkovi, že lidem nijak nepomáhají, zatímco předchozí koalice se to snažila změnit. „Zadusíte střední třídu pro několik příštích let. Je to v duchu vaší filosofie: Co se hýbe, zdaníme. Když se to přestane hýbat, tak to začneme dotovat,“ kritizoval František Laudát. Poslanec hnutí Úsvit Karel Fiedler se na něj obrátil s otázkou, proč tedy bývalá koalice pro lidi něco neudělala. „Do jednoho pytle jste strčili instalatéry a velké právní kanceláře,“ poukázal Karel Fiedler na jednotné paušály pro všechny OSVČ.

Podle poslanců KSČM představuje návrh jen kosmetické změny a vytkli mu, že nezavádí vyšší sazby daně z příjmu pro lidi, kteří více vydělávají. Do zákona by rádi dostali některou ze svých představ, ale k tomu nemají ve sněmovně potřebnou sílu. Ve stručnosti je načtrl stranický místopředseda Jiří Dolejš. „Lze zavést vyšší daňovou progresi, 18 procent místo 15 procent nad 50 tisíc příjmu není nic dramatického, stejně jako 21 procent z příjmu nad 100 tisíc,“ uvedl Jiří Dolejš, co by KSČM ráda v návrhu změnila.

Slevy na druhé a třetí dítě důkazem prorodinné politiky koalice

Návrh Miroslava Kalouska na zamítnutí zákona nebyl hlasováním přijat, a tak byl zákon přikázán rozpočtovému výboru a lhůta na jeho projednání byla zkrácena na 50 dnů. Definitivně ho tedy budou poslanci schvalovat v září. Pokud vládní daňový balíček projde, zvýší se v příštím roce sleva na dani o 200 korun měsíčně na druhé dítě a o 300 korun měsíčně na třetí dítě. Nyní si lze za rok z daní odečíst 1117 korun měsíčně za každé dítě. „Je to důkaz prorodinné politiky, kterou má v programu vládní koalice,“ okomentoval to předseda rozpočtového výboru Václav Votava z ČSSD.

Co se týká výdajových paušálů, tak ty budou moci živnostníci uplatňovat jen v případě, že jejich roční příjem nepřesahuje dva miliony korun. To bude strop pro všechny skupiny živnostníků, dosud platil jen pro některé skupiny. Polepší si pracující důchodci, kteří budou moci opět uplatnit slevu na dani na poplatníka 24 840 korun ročně. Tuto možnost zrušila Nečasova vláda, ale i sama ODS to vysvětluje tím, že šlo o dočasně zavedené opatření a podporuje vrácení této slevy na dani.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…