Kalousek řádil ve sněmovně a přede všemi ztrapnil Jurečku. Podívejte se

19.06.2014 15:42

Místo ústních interpelací na premiéra Bohuslava Sobotku došlo ve čtvrtek ve sněmovně na slovní bitku právě mezi premiérem a předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Vše odstartoval Kalousek, jenž prozradil, že na své osobní webové stránce ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) o něm lže. Kalousek následně Jurečku dokonce nazval „pasáčkem vepřů“.

Kalousek řádil ve sněmovně a přede všemi ztrapnil Jurečku. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Miroslavou Němcová

V Poslanecké sněmovně se měly ve čtvrtek od půl třetí konat ústní interpelace na premiéra Bohuslava Sobotku. Jenže namísto toho se poslanci hádali. Důvodem bylo vystoupení předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska.

„Omlouvám se panu premiérovi, ale některé informace jsou skandální,“ začal napřed velmi naléhavě Kalousek a vzápětí se kolegům omluvil ještě za to, že nemá dnes na sobě tričko s nápisem, že za všechno může právě on.

Podle Kalouska prý totiž ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na své osobní webové stránce napsal, že Kalousek může za zvýšení daně na pivo.

„Neříkám to proto, abych dementoval každou pitomost, co řekl Jurečka, ale říkám to proto, jak je smutný pohled na tuto vládu. Naivní pasáček vepřů ve funkci ministra zemědělství, plete se do daní, které jsou v kompetenci ministra financí. Ministr financí se zase plete do situace na Ministerstvu spravedlnosti a neřeší - zdá se - nic jiného. Pan premiér, který za to odpovídá, nemyslí na nic jiného než na to, jak ještě zítra ráno být panem premiérem. Je to věru velmi smutný pohled na tuto vládu,“ práskal dále Kalousek. Podle něj je tato vláda pokrytecká a její členové často lžou.

Jurečka totiž na svém profilu na Twitteru napsal: „Vážně zvažuji, ze navrhnu vládě snížení spotřební daně na pivo. Kalouskovo zvýšeni snížilo výběr této daně a celkovou produkci piva v ČR.“ A dodal ještě toto: „Jen dodám, že výše spotřební daně nemá až tak zásadní vliv na spotřebu v ČR, ta je stále dlouhodobě vysoká, ale především na výběr daně." A právě tato informace neušla Kalouskovi.

Babiš prý řeší i zdravotnictví

„Pan ministr financí ještě zásadním způsobem řeší Ministerstvo zdravotnictví,“ dodal na to konto i předseda klubu poslanců z ODS Zbyněk Stanjura. Navíc připomněl fakt, že na řadě jsou především dnes interpelace na Sobotku ze strany ČSSD, což ale i minulý týden opozice socialistům vyčítala.

Premiér na to vše sice reagoval klidně, ovšem naopak on kritizoval Kalouska za to, že v době interpelací bere čas právě na ony interpelace.

„Toto je zajímavý precedent, že zde vystupují předsedové opozičních klubů a zabírají tak čas pro své členy. Když tady pan Stanjura poukazuje na to, že jsou zde interpelace převážně od ČSSD, tak bych rád upozornil na to, že se přihlášky na interpelace losují,“ zmínil Sobotka kromě jiného.

„Pokud máte pocit, že se tím prolamují nějaké precedenty, tak je možné se dohodnout na změně jednacího řádu. Chtěl jsem jen reagovat na lež, kdy ministr na svých osobních stránkách něco napsal... Je to jen hloupá lež. Kdyby tomu tak nebylo, tak bych pravděpodobně nevystupoval,“ reagoval ale na to Kalousek. Poté zopakoval sousloví o „naivním pasáčkovi vepřů“.

„Naivní pasáček vepřů božím řízením ve funkci ministra zemědělství se plete do daní,“ dodal Kalousek.

Ministr zemědělství Marian Jurečka v té době ve sněmovně nebyl přítomen. Nemohl tak ani nijak reagovat na výpady bývalého ministra financí Kalouska.

Slovní pošťuchovance mezi poslanci končily pak připomínkami na slavné výroky. Třeba předseda KSČM a místopředseda komory Vojtěch Filip připomněl slavný výrok Jana Wericha.

„Jan Werich řekl takovou moudrou větu: Klaunů, klaunů, těch je málo, ale šašků, šašků, těch je. A rozdíl mezi politikem a státníkem je v tom, že vystupuje ve chvíli, kdy má, a ne kvůli tomu, že má bolístku,“ zmínil do sněmovního mikrofonu Filip.

Jurečka: Jsem člověk z vesnice a nestydím se za to

Server iDnes.cz dodal k tématu i vyjádření samotného ministra Jurečky. Z urážky od Kalouska si prý mnoho nedělá. „Jsem člověk z vesnice a zemědělství, nestydím se za to, naopak,“ řekl Jurečka pro iDnes.cz.

„Vnímám to tak, že kdyby ministr Kalousek užíval zdravý selský rozum, tak by naše ekonomika na tom byla podstatně lépe. On je jako někdejší ministr a předseda rozpočtového výboru zodpovědný za deficitní rozpočty za více než jeden bilion korun. Na jeho místě bych opravdu hovořil velice opatrně. Pokud jde o jeho způsob vyjadřování, kdy mne před dvěma měsíci například v České televizi označil za cituji - kokota - to snad není ani nutné komentovat,“ dodal ještě lidovecký ministr zemědělství, který prý byl před tím, než se stal ministrem, soukromým zemědělcem na svém statku v Rokytnici na Přerovsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…