Kalousek se pustil do premiéra kvůli večernímu hlasování. Pak si vzal oddychový čas

07.11.2014 12:40

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ve sněmovně rozzlobil kvůli tomu, že premiér Bohuslav Sobotka žádal, aby o pěti ekonomických normách dnes poslanci jednali i po 14. hodině a dokonce, aby rokovali až do 19:00 hodin. Navrhl to ve chvíli, kdy poslanci měli na stolech novelu zákona o DPH a poslanci se o ní začali dlouze dohadovat. Jenže návrh Sobotky pěkně rozpálil Kalouska, který se rozhovořil o neschopnosti vlády. Kalousek ale o něco později ohromil sdělením o tom, co napsal Babiš na Twitteru o Němečkovi.

Kalousek se pustil do premiéra kvůli večernímu hlasování. Pak si vzal oddychový čas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do lavic vládní ČSSD

„Pokud jste podal procedurální návrh, který lze vetovat, tak musím říci, že jestli tady někdo někoho dostává pod časový tlak, tak je to vláda,“ spustil spršku kritiky ve sněmovně dnes předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, když premiér Bohuslav Sobotka navrhnul, aby byl dnešní jednací den v komoře prodloužen po čtrnácté hodině tak, aby jednací den končil až v 19:00 hodin a o zákonech ve třetím čtení se tak mohlo hlasovat i po 14.00 hodině.

To ale Kalouska rozběsnilo a podal proti tomuto návrhu jménem dvou poslaneckých klubů veto. A následně vysvětlil proč. Návrh o DPH je totiž ve třetím čtení a může se projednávat v pátek jen do 14.00 hodin. Jenže to, že vláda body nestíhá projednat a žádá tedy po poslancích, aby dnes pracovali mimo dopředu schválený rámec, je podle Kalouska pouze a jen neschopnost kabinetu.

Prý rozhodně opozice nemůže za to, že vláda některé normy nedodala do sněmovny včas a aby pak skluz stihla, protlačila ve sněmovně hned tři schůze najednou.

„To jsou vaše nápady, ne naše! Přestávají se tady v tom orientovat poslanci, natož veřejnost. Také odmítáme to, že je jen opozice odpovědná za to, že nejsme ochotni jednat o zvýšení platů ústavních činitelů,“ hřímal k tomu Kalousek.

Udělali jste zmatky a teď to doháníte?

„Když to sem vláda dala 31. července, tak musím poznamenat, že s výjimkou dvou týdnů tady od té doby Poslanecká sněmovna zasedá kontinuálně. A to kvůli vašim zmatkům. Jestli chcete někoho přesvědčit, že když jsme tady od 31. července a v projednání těchto norem bránila opozice, tak to se nezesměšňujte. Nesvádějte vlastní neschopnost na opozici. Měli jste na to několik měsíců, abyste to tady odhlasovali,“ burcoval také Kalousek, který dal navíc najevo, že normy mají dnes být schváleny ve zkráceném řízení mezi druhým a třetím čtením, což prý také nechápe.

„Jestli se domníváte, že se vám podaří opozici dostat pod tlak, tak to se mýlíte,“ dodal Kalousek a podal následně proti návrhu Sobotky zmiňované veto, prý jménem dvou poslaneckých klubů, tedy jak TOP 09, tak i ODS.

Poslanci se ale i poté namísto hlasování opět jen hádali. Předseda klubu poslanců ODS Zbyněk Stanjura tak třeba opětovně zopakoval, že ve sněmovně dnes není ministr financí Andrej Babiš (ANO) a premiér Bohuslav Sobotka prý není schopen opozici některé dotazy kolem novely o DPH zodpovědět.

„Také se dnes chceme dostat domů,“ vyjádřil pak Stanjura nesouhlas s večerním jednáním dolní komory. Nakonec si poslanci z klubu TOP 09 vyžádali dvacet minut pro jednání klubu.

Babiš prý poslal Němečka do léčebny

Kalousek ale po pauze ohromil sdělením, že místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO), přestože prý nyní sedí na EKOFINu, tak stačil napsat na svém Twitteru o svém kolegovi ministrovi zdravotnictví Svatopluku Němečkovi, že „by měl Šnajdroid Němeček urychleně nastoupit na protialkoholní a psychiatrickou léčbu". Také prý uvedl, že Němeček zpronevěřil veřejné peníze. Následně na to se strhla ve sněmovně velká mela.

Novela zákona o DPH má bránit únikům například zavedením evidence údajů z daňových dokladů a úpravou přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží. Novela o spotřební dani zavede registr osob nakládajících se zvláštními minerálními oleji, například antikorozními nebo textilními oleji. Tyto látky nepodléhají zdanění, podvodníci je přimíchávají do pohonných hmot a stát kvůli tomu přichází o peníze.

Sněmovna by měla rozhodnout také o změně letošního rozpočtu a o dvou novelách rozpočtových pravidel. V úvodním kole projednávání by se také mohla dostat na program předloha, která by od příštího roku zvýšila ústavním činitelům platy zhruba o procento. Pokud by nebyla přijata, jejich platy by po několikaletém zmrazení vzrostly skokově asi o čtvrtinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…