Kalousek vládě: Jste pokrytci. Jen utrácíte. Komplikujete lidem život

24.09.2014 11:37

Poslanci schválili zavedení snížené desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty, která má platit od příštího roku pro knihy, léky, kojeneckou výživu a veterinární léčiva. Předseda klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ale žádal, aby se norma vrátila do výboru k novému projednání, to mu ovšem poslanci zamítli. Kalousek poté měl k normě ještě jiné připomínky....

Kalousek vládě: Jste pokrytci. Jen utrácíte. Komplikujete lidem život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Sněmovna dala zelenou na vznik třetí, desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Platit má od příštího roku a vztahovat se bude na knihy, kojeneckou výživu a léky. Proti původnímu vládnímu návrhu poslanci do této sazby zařadili i veterinární léčiva. V současné době platí základní sazba 21 procent a snížená 15 procent. Součástí schválené předlohy je i zrušení sjednocené daně z přidané hodnoty na 17,5 procenta od roku 2016. Důvodem je podle vlády snaha zabránit zvýšení daně na potraviny a další sociálně citlivé položky, u kterých by DPH musela vzrůst o 2,5 procentního bodu. Zákon musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Vláda si od nové sazby slibuje snížení cen těchto výrobků, stát ale přijde o 2,9 miliardy korun.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale před schvalováním poslance informoval o tom, že mají zmatek v argumentaci k normě a žádá proto vrácení tisku do příslušného výboru k novému projednání. Pro to ovšem hlasovalo jen 32 poslanců, proti bylo 112, takže Kalouskův návrh nakonec neprošel.

K návrhu Kalouska ovšem protestoval poslanec z ČSSD Jeroným Tejc. Připomněl, jak vláda Petra Nečase s DPH kdysi hýbala tak, že nebylo jasné ani těsně před koncem roku, jaká sazba daně bude nakonec od ledna dalšího roku platit.

"Miroslav Kalousek tuto vládní koalici, která velmi dobře ví, co chce, chce napravit chyby předchozí koalice v oblasti daní, například zvýšení DPH, nás tady moralizovat a bude říkat: ujasněte si, co chcete, vy sami nevíte, co chcete, nejste si jisti. A připomenu mu, že to byla právě jeho vláda, kde on byl ministrem financí, kdy se tady s daněmi experimentovalo, kdy podnikatelé nevěděli, jaké budou daně od 1. ledna ještě v prosinci a DPH se plánovala tu na 19 procent, tu na 17 a půl procent," řekl Tejc.

Jen utrácíte! Jste pokrytci...

"Vyjdeme-li z premisy, kterou jste tady slavnostně oznámil, že jste tady proto, abyste napravili naše chyby, tak to já se nedomnívám. Já jsem přesvědčen, že to byl jeden z klíčových kroků ke stabilizaci veřejných rozpočtů," ohradil se ale na to Kalousek.

"Respektuji názor, že jsme udělali chybu. Vy jste jenom pokrytci, vy neděláte nic, kromě utrácení,“ reagoval dále vznětlivě Kalousek a zdůraznil, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) k zavedení této desetiprocentní daně přece veřejně říká, že s ní ani tak moc nesouhlasí. Kalousek ale přitom nyní navrhoval převést do nové sazby všechny položky ze současné patnáctiprocentní sazby.

„Zkomplikujeme život všem, když zavedete jen kosmetickou třetí sazbu pro tři položky, které nic neřeší,“ dodal.

S tím ale mnozí nesouhlasili. „Ten návrh se vrací tam, kde to bylo před vládami Mirka Kalouska a Petra Nečase,“ reagoval na to třeba poslanec z ČSSD Milan Urban s tím, že je důležité, že změnu chce koaliční partner hnutí ANO, tedy ČSSD. „To, že se snižuje DPH, je vítězstvím ČSSD,“ uvedl Urban.

„Dvě vládní strany spolu uzavřely obchod, že minimální mzda bude zvýšena za to, že paní ministryně Jourová se stane evropskou komisařkou a tak jsme rázem všichni byli účastni tohoto úžasného obchodu, kde nikdo nevyhrál a ani neprohrál,“ komentoval nakonec další slovní přestřelky poslanců Kalousek.

Co do sazby bude spadat?

Do nové sazby budou spadat tři položky. První je kojenecká výživa a potraviny pro malé děti. Jejím nižším zdaněním chce vláda podpořit rodiny s dětmi. Druhou položkou jsou radiofarmaka, očkovací látky, léky, kontrastní prostředky pro rentgenová vyšetření, diagnostické reagencie určené k podávání pacientům, chemické antikoncepční přípravky na hormonálním základě - určené pro zdravotní služby, prevenci nemocí a léčbu pro humánní lékařské účely.

Poslanci přistoupili na návrh svého kolegy Josefa Uhlíka (KDU-ČSL) a skupinu léčiv v nové sazbě rozšířili i o veterinární léčiva, jež byla dosud zatížena sazbou 21 procent.

Třetí položkou jsou tištěné knihy, obrázkové knihy pro děti; hudebniny, tištěné nebo ručně psané, též vázané nebo ilustrované. Sazba se ale nebude vztahovat na zboží, kde reklama přesahuje 50 procent plochy.

Jak poznamenala ČTK, náměstkyně ministra financí Simona Hornochová v neděli připustila, že od roku 2016 by mohly být opět jen dvě sazby DPH. Současná sazba 15 procent by se snížila na deset procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…