Kardinál Duka kázal o nenávisti. Uštvali jsme nebohou Ivetu Bartošovou, dodal Schwarzenberg. Lhaní, manipulace, bezohlednost, doplnili další

24.03.2015 15:35

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka v sobotním kázání před Pochodem pro život kritizoval společenskou situaci v naší zemi a negativní roli médií.

Kardinál Duka kázal o nenávisti. Uštvali jsme nebohou Ivetu Bartošovou, dodal Schwarzenberg. Lhaní, manipulace, bezohlednost, doplnili další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

V sobotu 21. března se v Praze uskutečnil XV. Národní pochod pro život, který pořádalo Hnutí Pro život, jež bojuje proti potratům. V rámci akce pontifikální mši svatou v kostele sv. Jiljí v Husově ulici sloužil Dominik Duka, který zde měl i kázání.

Arcibiskup Duka mimo jiné řekl: "Neříkejte, že jsme zemí, kde kvete demokracie a úcta k člověku. Sdělovací prostředky nás učí, že nejdůležitější je vyvolávat skandály, nenávist a pomluvy. Jaký je výsledek? Zcela rozhádaná společnost, kde jeden druhého nenávidí!“

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o těchto slovech hlavního představitele církve v českých zemích myslí. Drtivá většina politiků napříč politickým spektrem s kardinálem souhlasila.

Zhoršují se mezilidské vztahy

"Myslím si, že v tom je mnoho pravdy,“ reagoval předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

"Do valné míry má pan kardinál pravdu. Bohužel pozoruji pokračující bulvarizaci českého tisku. O tom nebudiž pochyby. Největší potěšení je dávat zprávy o skandálech. Některé lidi pak doslova uštveme, jako to byla nebohá Bartošová a tak dále. Byl bych šťastnější, kdybychom tu měli zodpovědnější novináře a vydavatele. Máme i zodpovědné novináře. Ale částečně je vydavatelé kvůli zisku tlačí do bulváru a bohužel tomu část tisku podlehla,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

"V podstatě souhlasím. Bohužel,“ uvedl místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil.

"Podle mých zkušeností i zkušeností řady občanů se zhoršují mezilidské vztahy, a to jak v osobním životě, tak v zaměstnání. Souhlasím s panem kardinálem, že svůj díl odpovědnosti na tomto stavu mají sdělovací prostředky. Nicméně daleko větší podíl nese rodinná výchova a vzdělávací systém. Osobně jsem přesvědčen, že i církevní organizace a neziskový sektor mohou přispívat k tolik potřebné změně k lepšímu. A je škoda, že sama katolická církev nevyužila možnosti dohody se státem na zvýšení transparentnosti a snížení finančních kompenzací v rámci smlouvy a zákona k církevním restitucím. A to přesto, že drtivá většina občanů naší země tyto změny požadovala,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

"Myslím si, že jsme demokratickou zemí a úcta k člověku je hodnotou, kterou uznáváme. Nevidím to tedy tak pesimisticky jako pan kardinál. Rovněž bych za negativními společenskými jevy nehledal pouze média,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Pan kardinál Duka má pravdu. Ano, média klouzají po povrchu. Nezajímá je, co kdo říká, ale kdo to říká. Zmizela debata o idejích – dehonestujeme jejich nositele, v lepším případě je ignorujeme. Pochod pro život proběhl bez valného mediálního ohlasu. Kdyby pochodovali gayové, je to zpráva číslo jedna. A v tom je skutečně problém. V tom, kdo ovládá mediální prostor,“ upozorňuje poslanec Tomio Okamura.

Nad slušností, morálkou, tolerancí a úctou zvítězily peníze, bezohlednost a lež

"Musím říci, že v tomto s panem kardinálem Dukou souhlasím. Úloha mainstreamových sdělovacích prostředků je velmi podivná. Ve společnosti, kde jediným měřítkem úspěchu za každou cenu jsou peníze, není objektivní informace v jejich zájmu, protože ta neprodává,“ míní poslanec KSČM Vojtěch Adam.

"Má pravdu, velkou pravdu,“ reagoval stručně poslanec ANO Bronislav Schwarz.

"Poslal jsem panu kardinálovi SMS, ve které jsem poděkoval za toto výstižné zhodnocení, kam se naše společnost za 25 let po revoluci dostala. Nad slušností, morálkou, tolerancí a úctou zvítězily peníze, bezohlednost a lež. Pokud se nevrátí do našeho chování elementární základy morálky a slušnosti, pak nemáme šanci, aby se naše země rozvíjela tak, aby byl využit tvůrčí potenciál našich lidí, který je velký a který je nyní udušen. Sečteno podtrženo socialismus a jeho hodnotový systém byl v roce 1989 poražen a nebyl nahrazen novým adekvátním systémem využívajícím potenciál občanů naší země,“ řekl předseda SPO a senátor Jan Veleba.  

"S panem kardinálem mohu souhlasit. Bohužel ta pravda je vždy silně subjektivní a to, že se názory často vydávají za pravdy, je důvodem toho stavu. Je to smutné, ale je to tak. Obroda společnosti se ale musí odehrát. Jak to ale bude? To je otázka,“ uvedl poslanec Petr Adam zvolený za Úsvit.

"Souhlasím. Málo si vážíme dosažené úrovně života u nás, málo si vážíme svobody slova a dosažené demokracie, o které se našim předkům ani nesnilo. Odtrháváme se od přírodních zákonů, pojem rodina je v troskách, dětem vládnou sociální sítě, bulvár je to jediné, co zajímá většinu lidí. Ale médiím bych to tolik nevyčítal. Za vším je konkrétní člověk. Doba komunismu naši společnost poznamenala víc, než jsme si ochotni připustit,“ upozornil poslanec ODS Petr Bendl.

V celé Evropě nabývají sil tendence ničící lidskou důstojnost

"Demokracie není anarchie a přináší odpovědnost. A té si musí být vědom každý sám za sebe. Demokracie je záruka, že vás nikdo za vaše názory nebude upalovat jako církev ve středověku, nebo věšet a střílet jako za nacistů či komunistů. Sdělovací prostředky jsou odrazem společnosti. Pokud bude mít bulvár denně nejvyšší distribuci a prodejnost tisku, neměli by si lidé stěžovat na to, že jsou naštvaní. A církev je mimo jiné také součástí naší společnosti, takže neexistuje – to oni, my ne! Vždycky je třeba začít u sebe. Například s revizí svých činů a důsledků těchto činů. A to platí i pro církev i pro jednotlivce,“ uvedla poslankyně ANO Radka Maxová.

Podle místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitky Chalánkové úcta k důstojnosti každého člověka je základem, na kterém musí stát každé společenství, jež chce mít budoucnost: "Je pravdou, že v naší zemi, ale i v celé Evropě nabývají sil tendence, které toto postupně popírají a ničí. Střežit důstojnost každého člověka musí každý z nás, každý na svém místě. A působit i na sdělovací prostředky, aby takto působily.“

„Duka má pravdu. Můj syn si nekoupil televizi, aby od toho byli vnuci ochráněni. Ale ani Duka s tím nic nenadělá,“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

"Demokracie je nejsložitější způsob vládnutí a musí se na ní stále pracovat. Více slušnosti, ochoty naslouchat druhým i úcty člověka k člověku by nám skutečně prospělo. Církev i média by měly pomáhat pozitivní klima ve společnosti vytvářet,“ myslí si poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

"S panem kardinálem naprosto souhlasím. V médiích chybí často novinářům 3 P – pokora, profesionalita a připravenost. Nejsmutnější je pro mě to, že i veřejnoprávní televize se chová jako bulvár a její zpravodajství není objektivní a vyvážené. Proto také vznikla petice občanů, kterou prezentovali na zasedání volebního výboru pro média,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

"Dominik Duka má pravdu, že naše společnost je rozhádaná a je rozeštvaná. Ale zapomíná dodat, že na tomto rozeštvání společnosti se také podílí i římskokatolická církev,“ řekl europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

A nejhorší je pasení se na prostém lidském neštěstí

"Má naprostou pravdu. Nevím, zda pracovníci médií zvažují dopady svého jednání. Lhaní a manipulace, zamlčování podstatných věcí. A nejhorší je pasení se na prostém lidském neštěstí. Stačí jen vidět hudbou podbarvené lidské tragédie v televizi,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Myslím, že pan kardinál má plnou pravdu. Demokracie v naší zemi žel nekvete jednak proto, že systém standardních politických stran s demokratickými strukturami a schopností samočisticího procesu je převálcováván stranami vůdcovského typu, druhak proto, že rovnováha pilířů demokracie je v naší zemi vychýlena ve směru represivních složek a soudní moci. A média tomuto vychýlení velmi snažně napomáhají.  Média, aby zaujala stále otrlejší konzumenty, potřebují stále více skandálů a negativních zpráv. Vždyť kdy jste naposledy slyšeli nějakou dobrou či pozitivní zprávu z politiky či o politicích? A většina politiků se těmto trendům přizpůsobuje. Vymýšlí stále víc a větších nesmyslů v naději, že zaujmou, budou znovu zvoleni a prodlouží si tak svůj politický život. To se však zdaleka vždy nepodaří a délka politického života se zkracuje. Potřebujeme politiky stále nové, nezkažené, se zářnou budoucností, a tak dostáváme politiky nové, nezkušené, ale rychlé a úderné, po nichž zůstává stále větší spoušť,“ upozorňuje senátor ODS Milan Pešák.

"Myslím, že vystihl pocity mnoha lidí žijících v České republice. Zbytečné útočení a neustále negativní nálady jsou zbytečné. Proč musíme pořád spolu válčit a nadávat si? Myslím, že bychom se od jiných národů měli učit svornosti a táhnutí za jeden provaz,“ míní europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

"To jsou slova hodná arcibiskupa pražského. Souhlasím a opakovaně se to ve své nevýznamnosti snažím naznačit. Ale i změnit. A to je to nejdůležitější. Každý, kdo chce totéž a něco pro to udělá, se hodí. Budu jedině rád, když se církev efektivně připojí,“ pochválil otce kardinála poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

"Má pravdu a je jeho pracovní povinností na to upozornit,“ uvedl senátor KDU-ČSL Stanislav Juránek.

"Pan kardinál má tentokrát naprostou pravdu. Těším se, že těch pravd bude víc a budu s panem kardinálem moci souhlasit, jako například rád souhlasím s papežem Františkem,“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

"S tím lze souhlasit,“ reagoval stručně na Dukova slova poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Současná krize světa je krize rodiny

Kardinál Duka se během kázání vyjádřil i k jiným věcem. "Svoboda je nedělitelná a svoboda nemůže existovat bez přátelství a bez lásky. Jinak je k ničemu. Pak to není svoboda. Jaká může být svoboda sáhnout na život bezbranného nenarozeného?“ vymezil se během kázání proti potratům Dominik Duka. "Slovo je největší zbraň. Slovo může postavit na nohy a slovo také zabíjí. Kolik lidí se zhroutilo, kolik lidí si sáhlo na vlastní život, protože pomluvy a dehonestace je dohnala k takovému kroku. A to prý je svoboda,“ zlobil se arcibiskup.

Také nepřímo zmínil islám: "Neexistuje jiné náboženství, skutečné náboženství (kromě křesťanství), které by chápalo Boha jako otce. Jestliže jsme v současné době otřeseni, co se děje, jestliže nechápeme, proč je možné chápat za vrchol hrdinství a náboženský projev vraždění dětí, žen a bezbranných. Zbabělé vraždění! Pak protože tito vrazi nikdy Boha neoslovili slovem 'Otče'. Nikdy nemají pocit, že jsou Božími dětmi. Jsou jeho sluhy a otroky. Pouze tři skutečnosti: Otec, matka a dítě skutečně vedou ze současné krize celého světa. Protože v tom případě se nemohu na druhého dívat jako na nepřítele.“  

Společenská krize je dle něho spojena s krizí rodiny. "Současná krize světa se rovná krize církve? Musíme si odpovědět, že to je skutečně krize tvoření životů. Je to krize, která nemůže poklesnout níž. Protože pod dnem té současné krize již nic není, je pouze smrt. Naše křesťanství, naše církev nemůže existovat bez rodiny. Náboženství, víra v Boha nemůže existovat bez rodiny. Protože se nemůžete pomodlit základní modlitbu, kterou nás naučil Pán Ježíš, Otčenáš, nemůžete přistupovat s láskou k Matce Boží, jestliže nevíte, že je to matka. Abychom neskončili ve společnosti, kde mateřství se považuje za zátěž, zbytečnost,“ uvedl Duka.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…