Klaus bilancuje, Rath také: Má za sebou rok kleptomanie a ostudy

08.03.2012 5:58

Prezident Václav Klaus absolvoval každoroční bilanční rozhovor pro TV Nova a čeká ho v následujícím dni autogramiáda k dalšímu dílu jeho knižní série. Nová kniha ponese již tradiční název podle počtu roků, po které Václav Klaus zastává prezidentskou funkci, tedy Rok devátý. A co si o jeho prezidentování v roce devátém myslí někteří čeští politici?

Klaus bilancuje, Rath také: Má za sebou rok kleptomanie a ostudy
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Tento rok je zároveň pro Václava Klause do určité míry i rokem nad jiné bilančním. Zbývá pár měsíců do konce jeho prezidentování a jeho nástupce bude volen přímo. Právě do přímé volby svého nástupce se jistě bude Václav Klaus angažovat.

A právě snaha prezidenta zasahovat do politických bojů je jedním z hlavních důvodů, proč jej mnozí, zejména opoziční politici kritizují.

Klaus ztrácí nadhled a chce jen provokovat, bojí se Dolejš

„Řekl bych, že s časem se u něj vytrácí státnický nadhled a sílí snaha provokovat vyhraněnými názory. Umění odejít a sebekritika nebude jeho doména,“ obává se komunista Jiří Dolejš.

Vadí mu především právě Klausova snaha zasahovat do dalšího politického boje a postupná absence nadstranickosti, kterou Václav Klaus se svým nástupem do funkce sliboval.

Sociální demokraté jsou ještě tvrdší. „Klausův uplynulý rok je rokem kleptomanie a ostudy. Kleptomanie spočívá v ukradení drahé propisky a přímý přenos této scénky je jednou z našich největších mezinárodních ostud,“ vzpomíná pro ParlamentníListy.cz středočeský hejtman David Rath.

Zaorálek si schovává peprná slova na později

Dvorní kritik Václava Klause Lubomír Zaorálek, který na prezidentskou kancelář dlouhodobě doráží kvůli sporným prezidentským milostem, se ParlamentnímListům.cz odmítl k devátému roku prezidentova funkčního období vyjádřit, dokud neuslyší Klausův projev.

Ale mezi politiky nemá Václav Klaus jen odpůrce. Kromě tradičně loajální a věrné ODS našel prezident řadu obdivovatelů mezi poslanci Věcí veřejných.

„Pan prezident je nejvýraznější postavou české polistopadové politiky. Jeho ekonomické reformy na začátku devadesátých let položily základy naší prosperity. Pana prezidenta bude hodnotit historie. Každopádně jeho předpovědi ohledně vývoje eurozóny se v tuto dobu bohužel naplňují,“ obdivuje Václava Klause poslanec Michal Babák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…