Klaus je buran jako jeho přítel Zeman. Babiš, kníže, Filip i další promluvili

10.12.2013 15:23

Exprezident Václav Klaus minulý týden v rozhovoru pro ČT uvedl, že polistopadový režim a politický systém, definovaný tržní ekonomikou a parlamentní pluralistickou demokracií založenou na soutěži politických stran, výsledkem sněmovních voleb skončil a je rozbit a zvítězila tak nepolitická politika.

Klaus je buran jako jeho přítel Zeman. Babiš, kníže, Filip i další promluvili
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman se na Sněžce setkal se svým předchůdcem v úřadu Václavem Klausem

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27897 lidí

„Vše, co se u nás událo v posledních třech, čtyřech letech, je dokladem toho, že skončil polistopadový režim. Skončilo něco, co jsme si nikdy vzájemně pořádně nevydefinovali. Povšechně jsme to označovali za tržní ekonomiku a parlamentní pluralistickou demokracii. Myslím, že tento režim skončil. To je změna, kterou drtivá většina lidí, ač nějak hlasovala ve volbách, nedomyslela, nepochopila a neuvědomila si ji. V mých očích jde samozřejmě o změnu velmi vysoce k horšímu,“ uvedl Klaus.

Název pro nový režim ještě nemá, ale dodal: „Ale je to režim, v němž se některé základní charakteristiky našeho spolužití v této zemi změnily. Pluralitní demokracie je založena jedině na existenci politických stran. A havlistická teorie nepolitické politiky teď konečně dva roky po jeho (Havlově) smrti oslavila své vítězství. Politický systém je u nás výrazným způsobem rozbit.“

Klaus a Zeman spolu na Sněžce:

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, zda s Klausem souhlasí a v případě že ano, tak zda změnu režimu považují za dobrou či špatnou.

Kdyby vše fungovalo, jak má, hnutí ANO by nikdy nevzniklo

„Klaus jen obhajuje dobu, kdy byl politicky aktivní. To, co kritizuje, je důsledek jeho politiky. Kdyby vše fungovalo, jak má, hnutí ANO by nikdy nevzniklo,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda ANO Andrej Babiš.

„Systém je poškozen, ale není ještě rozbitý. Václav Klaus by neměl používat pojmy Václava Havla, kterým rozumí asi jako já severojakutské poezii,“ řekl redakci předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Pan exprezident je mimo mísu. Ve volbách proběhla soutěž demokratických stran a hnutí a v ní samozřejmě uspěly politické strany a hnutí. A v případě nových hnutí s výrazným politickým programem. Přišla změna politiky od stranického a ideologického vidění světa k vidění občanskému. V případě Úsvitu je v parlamentu zastoupena velká politická vize a idea, idea přímé demokracie,“ řekl předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Předseda KSČM Vojtěch Filip říká, že s vyjádřením Václava Klause nesouhlasí. „Je sice pravda, že nepolitická politika, jak ji kdysi prosazoval Václav Havel, posílila, ale zatím nezvítězila a je stále možné udržet pluralitní parlamentní politický režim,“ míní Filip.

I předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek má odlišný názor: „Nemyslím si to. Pouze zažíváme krizi politických stran, ze kterých těží nové subjekty.“

„Pan exprezident vždycky uznával demokracii jen potud, pokud byla v režii jemu blízkých názorových skupin. Dnes je tomu jinak a je to výsledek demokratických voleb, ať se to komu líbí, nebo ne. Jako demokratka ctím vůli voličů,“ řekla místopředsedkyně ČSSD a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Populistická nepolitika založená na nereálných slibech

Podle poslance ODS Adolfa Beznosky výrazným úspěchem ANO a Úsvitu do jisté míry zvítězila populistická nepolitika založená na nereálných slibech a antipolitické rétorice: „Přesto je směšné, že se ANOisté a okamurovci tváří, že politiky nejsou. Jsou a já pevně věřím, že se brzy budou voličům zodpovídat za své nereálné sliby. Úspěch těchto stran však bohužel jde i na vrub standardních politických stran, které svou bratrovražednou válkou, založenou na strategii ´čím hůř, tím líp´, nechaly tyto strany vyrůst.“

„Svůj díl viny však nesou i některá média, která posilovala v občanech pocity frustrace, které byly vodou na mlýn Babišovi a Okamurovi. Neraduji se z tohoto stavu, ale pevně věřím, že ODS se z podzimní porážky poučí a výsledek podzimních voleb nebude znamenat definitivní konec parlamentní demokracie a systému standardních stran,“ dodal Beznoska.   

„Přítel prezidenta Zemana je buran. Svůj k svému,“ reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Že je tady dlouhodobá snaha eliminovat dvě nejsilnější politické strany, je fakt. U ODS se to již podařilo, na ČSSD se intenzivně pracuje,“ míní místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

„Trh bez intervencí neexistoval ani za Klause, krize politické reprezentace tradičních stran a vzestup možných populistů není specifikem České republiky. Ale odchodem osobností 90. let z politiky nekončí. Spor Klaus versus Havel je také passé,“ domnívá se místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Špatně nastavený volební zákon neumožňuje vládnutí

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi nepolitická politika neexistuje. Základním problém je podle něho špatně nastavený volební zákon neumožňující vítězi voleb sestavit funkční vládní koalici s přibližně shodným politickým programem a který rovněž diskvalifikuje předvolební koalice.

„To, že politické strany nedokáží prosadit svůj program, způsobuje podporu různým hnutím. Demokratický politický systém garantovaný Ústavou je pak oklešťován a stagnuje. Zároveň si uvědomuji odpovědnost politiků za současnou situaci,“ vysvětluje příčiny nynějšího stavu Seďa.

„Parlamentní demokracie je dle Ústavy ČR založena na volné soutěži politických stran a tato soutěž programů je poněkud narušena subjekty s velmi omezenými a hlavně populistickými pseudoprogramy, s jednoduchým návrhem řešení problémů. Podle mě blízká budoucnost ukáže určitou prázdnotu těchto uskupení. Na druhou stranu částečné selhání tradičních politických stran těmto seskupením umožnilo úspěch již ve druhých volbách po sobě. Jen čitelné strany s programem jsou budoucností parlamentní demokracie a touto cestou musíme jít,“ říká místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Pokud se ten typ politiky, o němž Václav Klaus hovoří, uzavřel jeho novoroční amnestií, tak by to bylo dobře. Tak tomu bohužel není. Ani mě netěší nástup nesystémových, obtížně čitelných subjektů, ale dělítko dělám mezi poctivou a nepoctivou politikou, nikoli mezi politikou politickou a nepolitickou,“ říká předseda STAN a poslanec Petr Gazdík.

„Václavu Klausovi bych oponoval tím, do jaké míry byla, či nebyla politikou opoziční smlouva pánů Klause a Zemana. Každé volby mají nějaký výsledek, který je nutné akceptovat, ať se mi líbí, či nelíbí. A kdo umí pracovat pouze s vítěznou pozicí, a nikoli s prohrou, nemá v politice co pohledávat. Výhru i prohru musíme dokázat unést. Je to možná někdy těžké, ale je to základ demokracie,“ myslí si senátor Miroslav Krejča.

Češi si asi chtějí nabít ústa

Europoslanec ODS Hynek Fajmon s Klausem v zásadě souhlasí: „Zvítězila nepolitická politika spojená s velkým byznysem. Během nadcházejících měsíců se tato nová reprezentace bude muset veřejnosti přiznat, co skutečně hodlá dělat.“

„Doufám, že tradiční politický systém zcela rozbit není. Jeho rehabilitace je však odvislá od pozdní sebereflexe všech bývalých vládních politických stran a jejich schopnosti sebeočisty a získání důvěry u tradičních voličů. Sice už je pozdě, ale reparát je možný a žádoucí,“ domnívá se poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„To, že lidé sází na podivné marketingové projekty, je krajně nebezpečné pro tuto zemi a demokracii. Ale Češi si asi chtějí nabít ústa. Samozřejmě si za to mohou politické strany hodně samy. Ale lidé možná ani netuší, že ze strany některých novinářů jsou do skepse účelově směřováni. S Klausem souhlasím, jen mám problém, že tam zase posunuje heslo z doby prezidenta Havla. Dnešní problém je jiný a s definováním pozice občanské společnosti nemá nic společného. Havel by určitě nechtěl Babiše či Okamuru. Každý soudný člověk si spočítá, že tudy cesta ke stabilní a prosperující demokracii nevede. Ale život ukáže,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Máme jen to, co bylo zvoleno

„Polistopadový režim, jak ho definoval Václav Klaus, neskončil, ale končí. Pokud nebudou mít politické strany samočisticí mechanismus, tak je dobře, že skončí,“ myslí si senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

„Řekl bych, že tento systém zatím nezanikl ani de facto, ani de iure. To, co se stalo, je zatím to, že v Poslanecké sněmovně mají většinu subjekty, které jsou buď proti takovému systému (KSČM), nebo k tomu mají náběh. Nevím, jestli je úplně přesné udávat jako vítěze nepolitickou politiku. Je to spíše ohrožení standardní demokracie populismem a extremismem. Něčím ještě horším, než je nepolitická politika. Změna je to určitě k horšímu,“ uvádí poslanec ODS Martin Novotný.

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby změny politického systému patrné jsou. „Zda je to dobře, nebo zase špatně, se za krátký čas ukáže. Víc ze mě nedostanete – sloužím totiž v barvách rodící se koalice. Byť jde o složitý porod tříhlavého tvora koncem pánevním, navíc s pupečníkem omotaným kolem zvláště toho oranžového krku. Máme jen to, co bylo zvoleno. Z toho, co volit bylo vůbec možné. Nelíbí se mi to, přiznávám. Na zatracování je však času dost,“ řekl poslanec Koskuba.

„Spíše mám pocit, že zvítězila politika populistická a protestní bez konstruktivního řešení,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„S výrokem Václava Klause o rozbití politického systému parlamentní demokracie a tržní ekonomiky nemohu souhlasit. Lidé v předčasných volbách, které byly vyvolány kontinuálním rozkladem Nečasovy vlády, během jejíhož vládnutí bylo obviněno rekordní množství politiků a vyměněn rekordní počet ministrů a jejíž skandály vyvrcholily kauzou s paní Nagyovou, rozhodli, že především dosavadní politický establishment nemá jejich důvěru. Nejedná se o vítězství ´nepolitické politiky´, ale o vyjádření nesouhlasu voličů se směřováním české politické scény generující velké koalice postavené na přeběhlících, svírané desítkami kauz a zázračným zbohatnutím mnoha politiků napojených na záhadné firmy dlouhodobě předražující státní zakázky,“ uvedl poslanec Úsvitu Marek Černoch.

„Právě začalo probíhat další vyšetřování, tentokrát ve společnostech ČEZ a Lesy ČR. Lidé především chtějí, aby politická reprezentace řídila stát ku prospěchu občanů a aby stát zajišťoval lidem standardní servis. Pokud kontinuálně docházelo k obohacování určitých skupin napojených na stranické aparáty, do jejichž nitra prorostly, pak lidé zcela pochopitelně vyjádřili volbou touhu po změně, a to naprosto demokraticky,“ dodal Černoch.  

Protistranická takzvaná nepolitická politika vítězí na celé čáře

Senátor ODS Milan Pešák uvedl, že mu nezbývá, než s prezidentem Klausem opět plně souhlasit. Protistranická takzvaná nepolitická politika vítězí dle něho na celé čáře. Bylo to patrné nejen ve volbách do sněmovny 2013, ale naplno také ve volbách do krajských zastupitelstev v roce 2012. A kdo chtěl, mohl to prý vidět i ve volbách do sněmovny v roce 2010, kde se poprvé prosadil „podnikatelský“ projekt Věcí veřejných.

„A dlužno dodat, že ani TOP 09 v té době nebyla zcela standardní stranou, která by měla své orgány na úrovni všech krajů, natož větších měst či obcí. Vítězství takzvané nepolitické politiky a omezování pluralitní demokracie považuji za jednoznačně špatné. Zejména proto, že něco, co fungovalo (možná ne ideálně, ale fungovalo), ničíme a nemáme čím to nahradit. A v naší politice, v řízení státu zůstává jen cosi velmi vágního, co nemá směr, sílu a nepomáhá to, jak je vidět, ani ekonomice. Tak to je a nezakryjí to ani rádoby silná slova nově zvolených byznysmenů. Boj s korupcí způsobil, že není možné bez rizika soudního popotahování vypsat žádnou veřejnou zakázku, politici i ředitelé firem se bojí nebo alespoň zdráhají učinit rozhodnutí, což se zvláště v době hospodářské krize promítá do ekonomické stagnace či dokonce poklesu. A právě tady se pak otevírá ten pravý prostor pro opravdovou ekonomickou i politickou korupci,“ vysvětluje senátor.

„Pak může beztrestně státní zástupce svrhnout vládu, kriminalizovat standardní politické dohody (viz případ exposlance Tluchoře) atd. A ani po mně nechtějte, abych někdy řekl, že tu někdo krade či tuneluje - po omezení poslanecké a senátorské imunity nestojím o to, abych po skončení svého mandátu utrácel své rodinné peníze v soudních sporech s těmi, kteří na to mají, neboť si nakradli. Ano, i to je důsledkem onoho tažení proti politikům standardních politických stran. A já nemůžu věřit, že ti, kdo tyto návrhy zákonů, proti nimž jsem vždy vytrvale hlasoval, předkládali, to nevěděli. Znamenalo by to totiž, že jsou buď naprosto hloupí a naivní - a z toho bych je neobviňoval - nebo dobře věděli, jak zlikvidovat opoziční hlasy. Máme, co jsme si většinově, byť na základě jisté manipulace, vybrali. A já jen doufám, že tím nevytváříme prostor pro nějakého asociálního siláka, který řekne `Já tu konečně udělám pořádek`, čímž většinově vyhraje volby,“ uzavřel senátor Pešák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…