Koho popravit? Spíše koho povýšit do vedení, zaznělo ve štábu komunistů po volebním průšvihu

21.10.2017 17:57

Komunisté zažívají první vážný povolební výprask ve své historii. Jednociferný výsledek totiž nikdo z nich nečekal. „Propad tradičních stran je viditelný nejen v České republice, ale i v celé Evropě. Levice nezabírá a nastupují populisté, kteří nemají řešení. Jenže aktuálně na to občané slyší! Takže co s tím?“ reagoval dnes odpoledne na mizerný výsledek své strany kolem osmi procent místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Podle něj je ale nabíledni, zda ve straně za takový výsledek budou padat hlavy. „Když by starší byli vystřídáni ještě staršími, tak jaké by to bylo řešení? Žádné!“ odvětil na to Dolejš.

Koho popravit? Spíše koho povýšit do vedení, zaznělo ve štábu komunistů po volebním průšvihu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Suverénním vítězem letošních voleb do Poslanecké sněmovny je hnutí ANO Andreje Babiše, které po sečtení výsledků získalo téměř třicet procent hlasů. Výrazně zabodovalo také hnutí Svoboda a demokracie Tomia Okamury a Piráti, zatímco dosud nejsilnější vládní strana ČSSD končí hluboko v poli poražených. Dokonce ani KSČM nijak nebodovala, ačkoliv to již krátce po zavření volebních místností a po prvních výsledcích vypadalo, že bude druhou nejsilnější stranou za ANO, nakonec propadla až pod dvouciferný výsledek k necelým osmi procentům.

„Pravděpodobně i v Čechách bude pravicová vláda, jenže i tak bude energie levice zapotřebí. Je ale pochopitelné, že levice nemůže energii hledat v minulosti, ale v budoucnosti,“ reagoval na to pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Budou ve straně padat hlavy? „Tak to nevím! Bude to na posuzování stranických orgánů, ale není důležité, koho popravit, ale spíše koho povýšit. Protože když starší budou vystřídáni ještě staršími, tak jaké to je řešení? Žádné!“ odvětil Dolejš.

Novináři ve volebním štábu KSČM netrpělivě vyhlíželi stranického předsedu Vojtěcha Filipa. Ten mezi "své" přijel až v půl páté odpoledne.

„Zřejmě výrazně voliče odradila kampaň, která tady byla vedena v osobních útocích, což také znamená vítězství toho, kdo byl podle nich neoprávněně pronásledován a v tomto ohledu KSČM nemohla konkurovat,“ řekl krátce po svém přijezdu Filip hloučku novinářů. Podle něj KSČM trvá na svém programu a svých prioritách.

„Nemáme je proč měnit! Jsme totiž přesvědčeni o tom, že jsme předložili voličům dobrou alternativu pro Českou republiku, ale volič jako suverén rozhodl, že stát bude řídit někdo jiný,“ poznamenal Filip. Nechtěl však specifikovat, co strana bude dělat teď dál. „Já si počkám na konečný výsledek. Je ale samozřejmé, že jsem pro KSČM očekával jiný výsledek,“ dodal. Na dotazy ohledně možné koalice nechtěl však odvětit. Podle něj komunisté budou postupovat jako vždy a tedy budou vést racionální jednání se všemi, kteří do Poslanecké sněmovny vstoupí.

Jak to tak vypadá, tak ale KSČM nemá momentálně recept na to, co udělat, aby se k ní voliči zase vrátili, „My nejsme stranou jednoho muže, KSČM má kolektivní orgány a ty začnou zasedat už dnes. Po zasedání našeho ústředního výboru jistě sdělíme, jaký bude náš další postup,“ dodal Vojtěch Filip s připomínkou, že je příliš brzo na zmínky o nějakých chybách v kampani KSČM.

„Bude to na vyhodnocení analýzy, kterou musíme provést,“ vysvětlil. „To nechte na orgánech naší strany, není to věc, kterou bychom teď řešili,“ doplnil na dotaz, zda někdo z vedení „půjde z kola ven".

Ve volebním štábu KSČM krátce poté zavládlo ticho. Nejužší vedení strany se totiž „odebralo na poradu“.

Dolejš: Jakékoliv zbytečné sentimenty nepomohou!

Na pozdější tiskové konferenci představitelé KSČM poděkovali všem svým voličům, kteří dali hlas jejich kandidátům. „Je zřejmé, že KSCM neuspěla,“ poznamenal poraženě před novináři a televizními štáby stranický předseda Filip. „Z touhy voličů po změně dokázaly tentokrát vytěžit jiné politické subjekty. Co jejich sliby přinesou v praxi, se teprve ukáže,“ zmínil. Podle jeho slov je ale zřejmé, že i s ohledem na výsledek voleb ČSSD, se budou muset levicové strany zamyslet nad tím, co dál.

„Proč lidé nevolí levici? Je to v tom, že vymizela otázka programová,“ má jasno Filip.

Promluvil i stranický místopředseda Jiří Dolejš.

„Mnozí z vás se mne ptali, co jsem viděl jako nejtěžší ve volební kampani. Nejtěžší jsem viděl to, jakým způsobem vrátit do hry soutěž ideí, soutěž programu. A jsem přesvědčen o tom, že budoucnost má jedině ten směr, když se propojí otázky programové a protestní dohromady a když nebudeme couvat před populistickou prázdnotou, ale naopak budeme programové základy rozvíjet v podmínkách 21. století,“ uvedl Dolejš s tím, že toto se komunistům nyní povedlo jen částečně.

Dlouhodobá budoucnost strany se podle něj rozhodně neobejde bez větší energie. „A tu větší energii může přinést pouze mladá generace politiků. Jakékoliv zbytečné sentimenty a ohlížení se zpět nám v tuto chvíli nepomůže. Musíme hledět dopředu a nikoliv zpět!“ doplnil rázně Dolejš.

Stranická tisková mluvčí nakonec všechny pozvala na „třešničkový dort". Pochoutku ozdobenou marcipánovými třešněmi ji pomohli rozkrojit europoslanec Jaromír Kohlíček a dosavadní šéf poslanců Pavel Kováčik. Sladkostí byli odměněni dokonce i všichni přítomní novináři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…