Koskuba je zděšen z toho, co stojí za "novinářem" Johnem

03.11.2012 8:28

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Pravidelné komentáře týdne dvou mužů z opačného politického spektra - poslance a sociálního demokrata Jiřího Koskuby a senátora ODS Jaroslava Kubery. Jako vždy se scházejí v názorové aréně, aby představii tentokrát své pohledy na oznámení Radka Johna o návratu do médií, i o možných dopadech a očekáváních závěrů celorepublikového sněmu vládní ODS.

Koskuba je zděšen z toho, co stojí za "novinářem" Johnem
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jiří Koskuba, primář Interního oddělení Nemocnice Na Bulovce

Předseda strany Věci veřejné Radek John se rozhodl informovat občany této země o dění v politice prostřednictvím autorských textů. Rozhodl se přijmout nabídku vydavatelského domu Empresa Media a podepsal autorskou smlouvu. Tím strhl doslova lavinu obav, výčitek, podezření i názorů. Co si o tom myslí Jiří Koskuba a Jaroslav Kubera?

„No jak je vidět, ten Týden, do kterého se říkalo, že nastoupí, z toho už nějakým způsobem vycouval nebo couvá, přišel na to, že ono by to žádnou výhrou nebylo – i když si třeba původně myslel opak. Podobně tomu, dle mého, bude i v jiných médiích. Člověk se prostě musí rozhodnout, čím chce být. Jestli chce být byznysmen, politik nebo novinář – dohromady to prostě nelze propojovat, pokud to nemá vyvolávat podezření. Já si taky dokážu představit, až opustím Senát, že budu chodit někam do rádia, ale dokud sedím v Senátu, prostě vím, že to je nepřípustné,“ reagoval Jaroslav Kubera na první téma. Dodal, že u Radka Johna jeho rozhodnutí vyvolává pochybnosti o tom, zda by v budoucnu nějakým způsobem nezpeněžil informace, které dostal jako poslanec. A to nikoli poslanec řadový, ale takový, který sedí ve významných výborech sledujících bezpečnost státu.

„Nabízí se však také spekulace, zda to neudělal proto, že cítí konec této vlády a je mu jasné, že už by se nikdy takto vysoko nedostal, tak proto se rozhodl vyklízet pole. Pokud tomu tak je, pak je ale evidentní, že to špatně načasoval, s předstihem,“ doplnil ještě senátor Kubera pro ParlamentníListy.cz.

Bouře ve sklenici vody?

„Já si myslím, že se z toho dělá bouře ve sklenici vody. Proč? Je to přeci prosté. Pan John se ve vší úctě stal byť jen papírovým předsedou VV díky tomu, že novinář byl. A novinář známý. Šlo o skvělý tah toho, kdo za projektem VV stál a stojí. Voliče i média, snad s výjimkou těch možná zaplacených, bylo nutno něčím oblbnout. Omlouvám se za to slovo, ale nejlépe vystihuje skutečnou podstatu věci.  Jinak by se totiž tato velká naděje české politické scény, jak znělo dlouho před volbami, složená údajně z bojovníků proti korupci, dinosaurům a za novou politickou kulturu, vůbec nezviditelnila a do sněmovny nikdy nedostala. Jak to pak dopadlo, víme všichni. I ti velmi naivní a dokonce i méně chápaví,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Dodal, že zvláště v naší zemi považuje přitom boj proti korupci a temnému politickému zákulisí za více než potřebný. „Chápu obavy těch, kteří jsou podobným nápadem ohroženi. Nicméně proč zrovinka tolik kraválu, jde-li o pana poslance Johna? Já na jejich místě bych zachoval důstojný klid. Nebo snad pan John ve sněmovně za více než dva roky výkonu svého poslaneckého mandátu s něčím podobným vylezl? To byl dokonce ministr vnitra a vicepremiér. Odpovím za vás – nevylezl. Takže asi nic neví, nic konkrétního nevypátral. Protože kdyby ano, tak by se hrubým způsobem zpronevěřil nejen slibu poslance ČR, svým ústavním funkcím, ale i předvolebním slibům a morálnímu kreditu. No a to by byl průšvih, že? Jeho průšvih a torza VV. Stále jsem nezapomněl, pro co vše svou tlapu zvedli. Jen aby byli u koryta,“ pokračoval dále Koskuba.

Přiznal, že ani jemu ale nepřipadá morální, aby se zneužívaly parlamentní funkce pro vlastní obohacení a slávu. „Je skutečně morálně skřípající spojení novinářské profese kupř. s členstvím v Mandátním a imunitním výboru PS PČR. Jeho jednání je totiž neveřejné a nesmíme tam ani my poslanci-nečlenové. To pomíjím v určitých případech Výbor pro bezpečnost či stálou Komisi pro činnost GIBS, kde kolega John rovněž působí. Bohužel, morálka není v dnešní době tou hlavní požadovanou vlastností. Nejen u politiků. Je to sice chyba, ale je to tak. Slušní mají smůlu, hodnotí se úspěch. Bohužel, úspěch znamená pro mnohé vyvolené jen prachy a moc. Nesouhlasím s tím, ale je to tak. Láska a pravda nezvítězila nad lží a nenávistí. Zatím jsme jen přejmenovali jedno letiště…“ konstatoval Koskuba ve svém komentáři uplynulých dnů.

Háček – psát se dá, ale zadarmo…

Podotkl zároveň, že však není obhájcem Radka Johna a ani jím být nechce.

„I mě totiž moc a moc zklamal. Přitom sněmovna samotná má prostředky, jak kulantně naznačovaný střet zájmů vyřešit při zachování jeho poslaneckého mandátu. Pak ať pan John o té jím zmiňované špíně klidně píše! Dluží to všem, dokonce už dávno mohl. Třeba právě zde, na ParlamentníchListech.cz. Jsem mu dokonce vděčný, že si prý v souvislosti přímo se mnou této možnosti všimnul. Dávno mohl i on, navíc profesionál. Jenže to má jeden malinkatý háček. Ono to je zadarmo. Pak si však položme otázku, zda-li je pro něj tento háček až tak malinký,“ pokračoval dál Koskuba.

Přiznal pak, že se něčeho přece jen v těchto souvislostech bojí, byť jde o spekulaci.

“Minulý týden jsem mluvil, s odvoláním na agenturu JPP (jedna paní povídala, pozn. red.) o údajně připravovaném přesunu několika zbývajících poslanců VV. Jen tak mimochodem - pan Štovíček již přeběhl a má vrátit uniformu. To je první. Budete-li moc oškliví na pana Johna (a on je, jak jako lékař mohu ve sněmovně posoudit, už velmi a velmi unavený), nemusí tu všeobecnou kritiku zvládnout. Zvláště když jen tak moc touží po té možnosti konečně sdělovat tu pravdu. Nic víc. Vzdá se pod tlakem mandátu. Bude to ke všemu vypadat čestně. Nu a nastoupí nám za VV zvolený náhradník pan ministr Jankovský. Ministr za nějakou tu partu zvanou LIDEM. Co nikdy nekandidovala. To by však byl druhý, že? Mám pokračovat?“ nastínil možný další vývoj Jiří Koskuba.

K tomu pak poznamenal, že je mu to líto, ale že si opravdu přeje pád právě této vlády. „Proto se nedivte, že mně děsí cokoliv, co by jej mohlo oddálit. Ale tu skutečnou vysokou hru hrají jiní a jinde. Jak jsem řekl, kdo, proč a hlavně za co, to nevím. Nicméně zneklidní mne cokoliv, co byť jen smrdí pravděpodobností. A neříkejte mi, že by tohle fakt nikdo nečekal…Já prostě veverákům po tom všem nevěřím a věřit nebudu. Je mi líto,“ uzavřel první téma komentáře týdne pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Kubera: Pozor, abychom za rok nevzpomínali na zesnulou ODS

Od občanských demokratů odpadávají členové – někdy i takoví, kteří byli ze stranou spojeni dlouhá léta. O tom, že strana, která se o tomto víkendu schází na důležitém kongresu, prochází krizí, se hovoří otevřeně již dlouho. Jak na to vše má nahlížet občan?

„Sám jsem velmi napjatý z toho, co kongres ODS přinese, to přiznávám, stejně jako to, že si absolutně netroufnu ty závěry, které vyplynou, odhadnout. Jelikož však máme období dušiček, tedy svátku zesnulých, nezbývá, než si přát, abychom za rok touto dobou neslavili spolu s těmi zesnulými, i zesnulou ODS,“ poznamenal lakonicky na dané téma pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.

Koskuba: Hra, do jejíž pravidel málokdo vidí

„To je hra, která se hraje na naprosto jiném hřišti. Tam nepatřím a nechodím ani jako divák. Ostatně to hlavní se stejně neděje na trávníku či ledě. Ale úplně jinde. Mohu tedy jenom spekulovat. Už jsme o tom ostatně mluvili. Tady jistě nejde jen o nějaké 1 procento daně přidané hodnoty (DPH), hraje se podstatně o víc. Byť neznám pravdu, nezbývá mi, než v současnosti tzv. rebelům fandit. Ať už jsou jejich skutečné cíle jakékoliv. Nevydrží-li spor uvnitř ODS, vláda nepadne. Je totiž smutné, že mnozí musí nejprve padnout na tlamu, aby si všimli, že dělají chyby. Já se však bojím, že se nepoučí a pan Nečas bude vládnout dál. To pak vskutku nebude jenom jejich problém. To je problém nás všech,“ uvedl sociálnědemokratický poslanec.

Připomněl pak to, že se mimochodem už zažil název „rebelové“. A ptá se, proč?

„Vždyť ODS tvrdí a má v názvu, že je strana demokratická. Nu a poslanec má hlasovat podle svého vědomí a svědomí. To je ostatně v Ústavě ČR.  Stejně je zvláštní, že Ústavní soud zhatil volby v roce 2009 jen v zájmu délky výkonu mandátu (rozuměj platu) s. Melčáka. Přitom tzv. závazná hlasování klubů politických stran toleruje. Principu závazného hlasování s ohledem na náš volební systém rozumím. Ale pak je mi divné, že když někdo z poslaneckého klubu té či oné strany, za kterou byl zvolen, vystoupí, nemusí se vzdát mandátu. Natož aby byl poslancem za stranu, která vůbec volena nebyla, neboť ani neexistovala,“ konstatoval dál Koskuba.

O tom, co už není strategie, ale arogance…

Zdůraznil, že neví, je-li dobře, že jsou soudci až tak moc nezávislí. „Možná je to správné, ale dobré ne. I oni dělají chyby. Nicméně dějinami nejen zapomenutý, ale jistě ani nezaznamenaný Melčák je ještě maličkost. Proti tomu, když třeba „nezávislý“ soudce propustí předčasně polepšeného vraha a ten za 24 hodin zabije pět lidí. Nebo ani neuvalí na gaunera vazbu a udá starostu, který s tím logicky nesouhlasí. Ale to jsem odbočil. Snažím se ale jen o pohled obyčejného občana. Tím jsem ostatně dlouhá léta byl, bez ohledu na nějaký mandát jsem a zase budu. Proto se přiznám, že mám raději termín slušný občan. To totiž vůbec nezáleží na nějakých mandátech a titulech před jménem nebo za ním. Na rozdíl od nich se to taky nedá koupit. Ale já ať tak, nebo tak, nic víc nevím. Přiznávám však, že jako obyčejný občan a řadový poslanec jsem byl moc naštvaný, když nás modří ptáci svolali v úterý do sněmovny a pak to za 10 minut kvůli svým sporům utnuli. To už není strategie, to je neskonalá arogance až tupost. Nechť mi pan Stanjura promine,“ sdělil Koskuba ve svém komentáři.

Koskuba: Mně jede do sněmovny tramvaj, ale co ti s druhého konce republiky?

„Copak já. Mně jede zpět do špitálu a domů tramvaj či metro, ale lidé se do sněmovny sjíždí z celé republiky. Poslanci, jejich spolupracovníci i samotní zaměstnanci sněmovny, policisté. Nic nebránilo tomu, abychom v úterý a třeba ve středu neprojednali nekonfliktní zákony. Dokonce jsme s tím i počítali a tolerovali bychom jejich vyžádané volno v závěru týdne. Oni nám oranžovým též kdysi vyšli vstříc. Ale co je moc, to je příliš, oni jsou již naprosto rozložení. Myslel jsem, že doba, kdy i parlament musel čekat na usnesení sjezdu strany, je už dávno za námi. Asi jsem se zmýlil. Možná se dočkáme již příští úterý nejen páně Stanjurových návrhů na jednání i po 19., 21. ale i 24. hodině. Jak tento modrý stachanovec s oblibou často, teče-li jim do bot, nejen k mé neradosti činí,“ pokračoval dál Koskuba.

A závěrem poznamenal již jen to: kdo ví. „Třeba se i v úterý ve sněmovně rozvine modrý transparent s textem: Usnesení kongresu ODS splníme! Kupředu pravá, zpátky ni krok! Dovolte mi proto ještě jednou poděkovat voličům za to, že v Senátu nemají většinu, natož pak ústavní. Já se totiž vracet k vedoucí úloze strany nechci,“ uzavřel komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…