Kšeftaření s pozicemi a fízlování v hnutí Andreje Babiše? Členové promluvili, „zlý muž“ Faltýnek se jim vysmál

08.07.2014 20:54

Dokonalý obraz spasitelů, kteří očistí zem od neřestí, dostává šrámy. ParlamentníListy.cz získaly informace o tom, jak se kupují místa na kandidátkách v hnutí ANO. Většina lidí, kteří tyto zprávy poskytli, ale chce zůstat v anonymitě. Jak říkají, bojí se tak zvaných „Babišových fízlů“. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek se zatím nařčeními baví a přikládá je zhrzenosti některých kandidátů do komunálních voleb, kteří se neprosadili.

Kšeftaření s pozicemi a fízlování v hnutí Andreje Babiše? Členové promluvili, „zlý muž“ Faltýnek se jim vysmál
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš s Jaroslavem Faltýnkem

Anketa

Zdeněk Zbořil nevylučuje, že by Babiš s Kalouskem v budoucnu mohli vytvořit vládní koalici. Co si o tom myslíte?

hlasovalo: 1483 lidí

Pochybnosti o spravedlivém sestavování kandidátek v Praze vyvolal exprimátor Jan Kasl. Ten měl být původně lídrem, ale pak se nesnesl s předsedkyní hnutí v metropoli Radmilou Kleslovou, které vyčítal její minulé členství v ČSSD a kontakty s vlivným podnikatelem Tomášem Hrdličkou. Kaslovi pro změnu zatápěli někteří členové pražského hnutí kvůli tomu, že údajně není týmovým hráčem a chce mít kolem sebe jen své lidi.

„Dospělo to do stavu, kdy kandidátku do pražského zastupitelstva nesestavuje Andrej Babiš, ale šéfka pražské organizace ANO Radmila Kleslová. Kdo bude ochoten spolupracovat s jejími kmotry, ten se na kandidátku dostane. Připadá mi to šílené,“ popsal současný stav Kasl.

Toto tvrzení má Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu hnutí ANO, za naprostou lež. „Je to nesmysl. Já rozumím určité zhrzenosti a naštvanosti pana Kasla, ale to, co říká, jsou všechno nesmysly. Hnutí nezná, nebyl vevnitř. To jsou věci ve stylu jedna paní povídala v kombinaci se zhrzeností a naštvaností,“ reagoval Faltýnek. „Pan Babiš v rámci komunálních voleb má prioritu, a tou je kandidátka Prahy,“ dodal.

O reakci na vyjádření exprimátora Kasla požádaly ParlamentníListy.cz také předsedkyni hnutí v Praze, bohužel nebyla dostupná na telefonu ani nereagovala na SMS.

Kdo zaplatí víc, dostane prý lepší pozici na kandidátce

Naše redakce získala za dva měsíce ovšem hned ze šesti zdrojů od Šumperka po Karlovy Vary znepokojující informace z dění v hnutí ANO. Na kandidátce v Karlových Varech a Plzni se údajně podílí jak někteří zemanovci, tak členové ODS nebo ČSSD.

Jeden karlovarský politik ANO, který si přál zůstat v anonymitě, situaci pojmenoval takto: „Babiš, ani nikdo další, není schopen zvládnout veškerou agendu. Takže někde se do ANO dostávají celé organizované buňky. Nejprve se tento trend mnoho z nás snažilo blokovat, ale posléze jsme vše nechali být. Proč? Protože nosí peníze na kampaň a je to výhodné pro všechny strany. Dostanete se pak vysoko na kandidátku a prostě si pozici jakoby zaplatíte.“ Předsedové regionálních buněk nařčení odmítají. Stejně se vyjádřil i Faltýnek, který reagoval smíchem. Podobně jako jejich kolegové z Karlových Varů se ale vyjádřili i politici ze střední Moravy, východních nebo západních Čech. „Když dáte peníze, budete výš, ano, to jsem slyšel.“ Faltýnek takové praktiky odmítá: „Je to absurdní. My jsme transparentně před volbami vyzvali občany a podnikatele a ptali jsme se, zda mají zájem podpořit náš program s tím, že pokud přispějí, zveřejníme je na webu. Kupování míst na kandidátce je nesmysl. To jsme slyšeli u jiných stran, ale nebudu jmenovat, protože to může být také výmysl.“  

Kandidáti se mohou bleskově změnit

Jenže na to, jak rychle se může změnit pořadí na kandidátce, upozorňuje někdejší předseda ANO v Hradci Králové Jan Hýsek. Ten připomíná situaci před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny. „Byla to oficiální kandidátní listina odsouhlasená celým krajem. A potom jednou, pozdě v noci, jsem z té kandidátní listiny i s většinou hradeckých kolegů prostě zmizel. Dnes již víme, že si tu noční kandidátní listinu napsali společně dnes již poslanci za hnutí ANO Martina Berdychová a Pavel Plzák,“ tvrdí Hýsek. Poslanec Plzák jeho slova ale odmítnul. Šéfka ANO v Hradci Králové Eva Matyášová pak dodala: „To vše, co se dělo před parlamentními volbami, je již dávná minulost a my z královéhradecké oblasti se již k ní nehodláme vracet.“

ANO má údajně strach z Babišových „fízlů“

Zajímali jsme se také o situaci ve Svitavách, Pardubicích nebo Havlíčkově Brodě. Hned dva členové hnutí nám nezávisle na sobě sdělili totéž: „Babiš to tady neřeší, takže už jsou rozdělená místa na radnici.“ Oslovení také upozorňovali na strach z Andreje Babiše a jeho údajných „fízlů“, kteří mají prověřovat informace o nových tvářích v hnutí. K těm má prý patřit například i šéf poslanců ANO Faltýnek, kterého ParlamentníListy.cz požádaly o reakci. „Nemám pocit, že by ze mě měl někdo strach, spíš naopak, snažím se se všemi normálními lidmi komunikovat,“ odpověděl na dotaz, který ho evidentně pobavil. „Snažíme se lidi prověřovat, a pokud zjistíme nějaký problém, tak se snažíme toho člověka vyřadit,“ dodal.

MUDr. Jan Hýsek

  • DOMA
  • EET je zjevně zbytečný zákon. Proč ho MFČR tak moc chce?
  • mimo zastupitelskou funkci

Pochybnosti kolem konkrétních jmen na kandidátkách

Každopádně na pochybnosti o jednotlivých kandidátech se bude muset ANO připravit. Podle našich informací se v Karlových Varech v režii ČSSD a ODS připravila kandidátka, které mají stínovat Svobodní. V jižních Čechách figuruje poslanec Úsvitu a někdejší kůň Víta Bárty Karel Pražák. Podezřelé informace se dostávají ven v souvislosti se členem předsednictva hnutí Janem Heřmanským, který bude kandidovat ve Svitavách. Ten za minulého režimu působil v textilním podniku Vigona a měl údajně informovat StB o dění uvnitř.

reklama

autor: Tomáš A. Nový, dan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…