Kubera varuje Babiše před zlým koncem

08.02.2014 11:26

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Pravidelně se tu setkávají každý týden dva muži opačného politického spektra v názorové aréně komentářů uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera. Jinak tomu není ani tentokrát. Témata jsou dvě. Snaha o odchod Vojtěcha Filipa z postu místopředsedy Poslanecké sněmovny a posilování hnutí ANO.

Kubera varuje Babiše před zlým koncem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Zemřel bývalý komunistický funkcionář Vasil Bilak. Poté, co k jeho smrti promluvil místopředseda Poslanecké sněmovny, komunista Vojtěch Filip, rozčílilo to zejména poslance ODS natolik, že volali po jeho odvolání z jedné z nejvyšších funkcí ve sněmovně. Jak oba muži vnímají osobně tyto snahy? Jsou na místě?

DALŚÍ KOMENTÁŘE TÝDNŮ ČTĚTE ZDE

„Měl jsem možnost pana dr. Filipa osobně poznat. Ač věkem ano, názorově jsme každý někde hodně jinde. Ale bylo by chybou jej považovat za neschopného, amatérského politika. Opak je pravdou. Je velmi inteligentní šéf strany. Už jenom z pohledu nás ‚oranžových‘ musím říci – bohužel. Proto se nechce věřit, že jeho komentář k úmrtí s. Bilaka byl toliko ‚nešťastný‘. Rudý pan místopředseda sněmovny totiž rozhodně nepatří mezi ty, co bez rozmyslu plácají pitomosti. Na to ve Sněmovní 4 máme jiné kádry. On vždy ví, co mluví. Jenže tohle vše vlastně není zrovna pochvala, spíše přitěžující okolnost, je mi líto. Nelze se potom divit, že zvláště přeživší sněmovní trosečníci z bývalé vládní koalice reagují, jak reagují. Nejen proto, že potřebují strhnout pozornost.  Je-li nouze nejvyšší, vždy vytáhnou do pole s antikomunismem. V tomto případě však dostali od soudruhů samotných tučné sousto naservírované přímo na stříbrném tácu. Co je moc, to je prostě příliš. Zřejmý důvod mají. Kritizovat je za to rozhodně nehodlám. Tentokrát dokonce rozumím. Ačkoliv od vycinkaného listopadu uteklo skoro čtvrtstoletí, na mnohé se zapomíná. KSČM prostě očividně nesepsala nějaké to nové Poučení z krizového vývoje v roce 1989. A když, tak blbé. Jinak by si ho pan Filip jistě nastudoval. Nejhorší variantou pak je, jestli to s jistými normalizačními názory u některých soudruhů není jako s tou špínou v památné reklamě. Co byla zažraná,“ uvedl ve svém komentáři Jiří Koskuba.

Jak dodal, každý národ by si měl udržovat a chránit svou paměť. „Říká se tomu historie. Pochopitelně ničím a nikým nepřekrucovanou. Jedině tak se lze vyhnout mnoha hloupým, zkresleným a čistě tendenčním pohledům na minulost. Tím i přiblblým výrokům. Třeba vidět v husitech náhle zase jenom lapky, je hloupé. Ani kdyby šlo o pohled na ně přímo hledím křižácké helmice. Jenže to nám král Zikmund či Vlach Pippo Spano už nepotvrdí. Rovněž posílat pana prezidenta dr. Beneše před haagský tribunál asi také není  to ‚pravé ořechové‘. 2. světovou válku totiž vyvolal a prohrál někdo jiný. Těžko to okecat. Také noční vstup vojsk v srpnu roku 1968 do ČSSR  byl a zůstane okupací. Ušmudlaná pozvánka od pár strejdů to nijak neomlouvá. Jak tehdy ještě v Československu za účelem údajné obrany socialismu, tak ani dnes od jiných bambulů a jinam. Byť pro změnu pod rouškou ochrany demokracie. Na to by se, jen tak mimochodem, při kritice pana Filipa také zapomínat nemělo,“ pokračoval dál v tématu Koskuba.  

Kubera: Obava, kam vlastně směřujeme

Podle senátora Jaroslava Kubery je matematicky asi nemožné požadavek tohoto typu prosadit. „Ovšem chápu, že se v některých lidech po projevu pana Filipa projevil strach z toho, kam vlastně směřujeme. To, kam až se vše může zvrtnout, asi nikdo odhadnout v tuto chvíli neumí - proto obavám rozumím," reagoval pro ParlamentníListy.cz..

ANO posiluje, předbíhá i ČSSD

Další průzkum veřejného mínění napovídá, že by se v současné době, pokud by byly volby, nejvíce dařilo ANO na úkor ČSSD. Co by měla udělat ČSSD, pokud bude chtít tento poměr a trend zvrátit?

„Všechno zdánlivě složité bývá velmi prosté. Jenom to vidět. Musíme se prostě změnit. Být konkrétní, struční a srozumitelní. Rozumíme zdánlivě všemu. Vytrvale slibujeme mnohým mnohé. Od mladých rodin s dětmi, přes studenty, zaměstnance, odboráře, nezaměstnané, handicapované až po seniory. Budou školky, nebude školné, a to ani na univerzitách, zrušíme veškeré poplatky v nemocnicích, policisté budou v ulicích, kriminálníci ve fešáckých kriminálech. Všichni zaměstnaní budou všemožně chránění, a to i před zaslouženou výpovědí. Dokonce i skuteční povaleči budou na dostatečné podpoře. A o svátcích - ve jménu zákona – bude ve velkých soukromých obchodech zavřeno….. Existují, pravda, i výjimky. Živnostníci jsou něco jako paraziti. Místo úspor hodláme daně zvyšovat do nekonečna. Též Brusel, náš vzor! Kupodivu pak dostaneme pouhý milion hlasů! Ve vší úctě, něco tady nesedí. Početně to nějak nevychází. Byť, uznávám, rudí z našeho oranžového volebního perníčku vždy něco udloubnou. Nejen však oni. I miliardář je pro vysloveně chudé přijatelnější. Asi rádi sní,“ poznamenal poslanec Koskuba.

Připomněl také heslo: Moudrému napověz. „Musí však o nápovědu stát. My se zatím k volebnímu debaklu čelem nepostavili. Takže nechtějte po mně, prosím, abych vylézal s nějakým zaručeným receptem. Nejsem ‚předseda z povolání‘ jako třeba pan Fico u sousedů za řekou Moravou. A i kdybych byl a recept měl, neřekl bych vám ho. Přestože se u nás mluví mnoho a rádo. Též o otevřené, přímé demokracii. Mít vlastní názor se sice povoluje. Ale říkat jej nahlas? No to snad ne! Jeden dnes totiž neví, kdo, kde a proč ho hned někdo označí za zemanovce, pučistu nebo rebela. Takže zatím co se my, pro jistotu opakovaně prolustrovaní, dohadujeme, kde a co povinně podepsat, jak naplnit sebezvláštnější doporučení grémia, pan Babiš boduje. Proti našim stabilně obsazovaným ‚spíkrům‘ mluví krátce, jednoduše, až možná nechutně prostě. Často tak, bez urážky, i vypadá. Dokonce přiznává, že něco neví. Jak neprofesionální, řekli by naši vůdci. Jenomže tento, letitým pobytem v parlamentním skleníku poněkud pokřivený, pohled našich ‚vyvolených‘ má jednu dosti podstatnou vadu. Jemu lidé rozumí. A přibývají. Našim kafemlejnkům však čím dál méně. Nebude - čistě náhodou - porucha na našem přijímači?“ uzavřel komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz sociálnědemokratický poslanec.

Kubera: Zatím ještě stále doznívá předvolební kampaň, ale realita se blíží a ukáže

Jaroslav Kubera zdůraznil, že jakékoli průzkumy veřejného mínění mohou být někdy dokonce víc kontraproduktivní - jako příklad uvedl ankety a průzkumy toho, jaký politik je nejoblíbenější. „To někdy může být jako polibek smrti. Samozřejmě to nechci zcela zlehčovat, ale pravdou je, že v těchto dnech se stále ještě lidé rozhodují při nějakém dotazování podle toho, co slyšeli v předvolební kampani. Ta kampaň ale již skončila, a tak budou mít možnost porovnat i to, jak vše bude probíhat v reálu - nyní třeba na těch ministerstvech, na která usedli lidé z hnutí ANO. V těch kampaních lze naslibovat mnohé, ale když teď bude muset dojít na činy, uvidíme,jak bude možné ty sliby dodržovat a zda to nějak zase změní i rovnováhu sympatií voličů k nějakým stranám," konstatoval senátor.

Podle něj je škoda, že se lidé i média stále více řídí a zabývají věcmi banálními, zatímco těm vážným se věnuje jen okrajový zlomek času. Do této kategorie by pak zařadil dopis premiéra Bohuslava Sobotky ke jmenování vlády či právě zmiňované průzkumy veřejného mínění.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…