Kvůli Hegerově reformě zdravotnictví zemře víc lidí. Jde o minuty, bouří Rath

05.03.2012 18:33

Zdravotnická reforma je pro občany České republiky skutečným spasením. Alespoň to tvrdí inzertní příloha, kterou vydal Úřad vlády ČR ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR v deníku Blesk. Kdo se chvalozpěvem připomínajícím masírování předrevolučního Rudého práva prokouše, dozví se hned v úvodu, že nové zákony více chrání práva pacienta a dělají z něj rovnocenného partnera lékaře. Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) se tomu jenom směje.

Kvůli Hegerově reformě zdravotnictví zemře víc lidí. Jde o minuty, bouří Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Větší práva pro pacienty, průhledné platby za léčbu, jasná pravidla pro nadstandard, konec špatných nemocnic – to vše reforma slibuje. Čtenář se navíc dozví i to, co se už pacientům stát nemůže. Například šestačtyřicetiletá paní Jarmila už nebude muset podepsat souhlas s operací, aniž by věděla, jak operace proběhne. Ještě více se může radovat paní Hana (54) z inzertní přílohy. Té odmítli lékaři v nejbližší nemocnici ošetřit zlomenou nohu. Nemocnice zaplatí statisícovou pokutu. Paní Hana z pokuty sice nic neuvidí, ale bude mít zadostiučinění v tom, že nemocnice zaplatí pokutu.

Kvůli sanitkám zemře víc lidí

I další práva pacientů budou prý posílena. Například neslyšící pacient bude mít ze zákona právo na tlumočníka. Před reformou pravděpodobně hrozilo, že dá souhlas s amputací levé nohy místo pravé ruky. A další převratná novinka – lidé s asistenčním psem budou mít u lékaře právo na přítomnost psa. Prostě bomba. Nikdo se prý ani nemusí bát toho, že se prodlouží dojezdová doba sanitek z patnácti na dvacet minut. Pan Lubomír z inzerce (65) může být klidný. Sanitka totiž vždy dorazila včas – 13 minut po zavolání. Podle stínového ministra zdravotnictví ČSSD Davida Ratha zemře kvůli reformě víc lidí. „Zvýšení času povinného příjezdu záchranky k pacientovi z patnácti na dvacet minut, je tragédie. Řeči o třinácti minutách jsou propaganda. Za těch pět minut zemře více pacientů,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz středočeský hejtman.

Spoluúčast pacientů se bude brzy zvyšovat na průměr obvyklý ve vyspělých evropských zemích. Podle ministerstva totiž nepředstavuje pro naprostou většinu českých domácností zásadní položku. Tvoří totiž prý necelá tři procenta všech spotřebních výdajů domácností. Víc lidé prý vydají za alkohol a tabák. Navíc 53 procent nejsou výdaje nutné, ale jsou utraceny například za vitamíny. Ministerstvo zdravotnictví zřejmě podle hejtmana vyhlašuje válku vitamínům.

I třicetikorunový poplatek je pro pacienty podle ministerstva darem z nebes. Díky nim se mohly zavést stropy doplatků na léky a léčbu. U dospělých to je 5000 korun ročně, u dětí a důchodců jen 2500 korun ročně. Pokud to jsou necelá tři procenta výdajů domácností, tak by pak výdaje tříčlenné rodiny, dva dospělí a dítě na zdravotnictví byly 12 500 ročně.

Ať jásají za poplatky

Stínový ministr zdravotnictví David Rath se pamfletu směje. „Je vidět, jak je TOP 09 pokrytecká. Mě kritizují za naši občasnou inzerci, kde lidi informujeme o tom, co je v kraji nového. Teď jejich ministr Heger utratí miliony a chce přesvědčit lidi o blbostech, že mají být šťastní z toho, že platí poplatky, že platí několikanásobně víc za léky a ještě mají jásat nad zrušenými nemocnicemi. Doufám, že ministra za jeho rozhazovačnost zkritizuje funkcionářka TOP 09 a blízká kámoška ministra Kalouska paní Helena Langšádlová,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Rath.

Ani stínová ministryně zdravotnictví za KSČM, Soňa Marková, nemohla věřit svým očím. „I na tomto případě lze dokázat, že Blesk je právem označován za bulvární tisk a také, že se ministerstvo zdravotnictví domnívá, že pacienti jsou hlupáci bez osobních zkušeností a hlavně bez potřeb zdravotní péče. Je na místě se také ptát, kolik tato blesková nehoráznost daňové poplatníky stála,“ uvedla pro ParlamentmiListy.cz poslankyně Marková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…