Letní hádka ODS a TOPky pokračuje: Kníže zabásnil, jiní byli ostřejší

03.08.2012 9:23

Poslance TOP 09 rozzlobil místopředseda ODS Pavel Drobil. Ten totiž v sobotním rozhovoru pro Právo naznačil, že ODS možná doplácí na to, že je vůči koaličním partnerům až příliš loajální, což se bohužel nedá vždy říci o oněch koaličních partnerech.

Letní hádka ODS a TOPky pokračuje: Kníže zabásnil, jiní byli ostřejší
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předsedové pravicových stran - Karel Schwarzenberg a Petr Nečas

ODS by měla být podle něho možná hlasitější. „Možná, že bude ODS muset zauvažovat, jestli není vůči ostatním koaličním stranám až příliš loajální. Jestli nemáme některé věci říkat víc nahlas. Vždy to byla ODS, která když něco v koalici dohodla, držela ústa a krok. Tím se odlišuje od jiných politických stran, které neměly nebo nemají nejlepší koaliční chování,“ řekl Drobil. ParlamentníListy.cz informovaly, že podobný názor jako Drobil má celá řada předáků ODS.

„Ano, souhlasím s tím, co řekl kolega Drobil. Někdy se vůči našim koaličním partnerům v koalici chováme až příliš slušně. Občas to chce přitvrdit. Oni si také neberou servítky,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

Sobě ježek kadeřav

Koaličním partnerům ODS se ale Drobilovo prohlášení příliš nelíbí, i když poslanci Lidem jsou smířlivější. „Sobě ježek kadeřav,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a vicepremiér Karel Schwarzenberg, který si libuje v pořekadlech. Tato fráze znamená, že ježek je přesvědčen, že je kudrnatý, že má krasně zvlněné vlasy, ne bodliny, přeneseně tedy, že člověk si o sobě myslí, že je lepší, než to odpovídá skutečnosti.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík Drobila neocenil. „Řekl bych, že má pan místopředseda skvělý smysl pro letní humor. Jeho vyjádření je spíše začátkem soubojů uvnitř ODS před podzimním kongresem než koaliční realitou,“ uvedl Gazdík.

ODS by neměla plkat

„Myslím, že říkat názory jednotlivých stran v koalici nahlas a trvat na jejich dodržování je zcela správné. Pan místopředseda ODS Drobil jistě z dlouholeté politické praxe ví, že jen jasně specifikované dohody a vyžadování jejich dodržování, je možná cesta k úspěchu koalice,“ uvedl neoficiální předseda neoficiálního poslaneckého klubu Lidem Martin Vacek.

Místopředseda poslaneckého klubu František Laudát reagoval naplno: „Vláda je už tak dost sužována rozmíškami. Tak jen ať ještě někdo více podpaluje. ODS by měla mít ambici věci měnit, ne o nich plkat. Na to je dost opozičních blábolistů.“

„Pokud vím, všichni koaliční partneři musí leckde ustupovat a hledat kompromis. A každý z nich má vždy pocit, že právě on ustupuje nejvíce,“ uvedl místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

TOP 09 také ustupuje

Místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková míní, že jasnější odpověď na Drobilovo prohlášení by mohli dát vyjednávači, kteří reprezentují koaliční strany při jednání K 9. „Mám zcela jasně doložitelné případy, kdy TOP 09 ustoupila i tehdy, kdy tak nebylo ze strany TOP 09 předpokládáno – například povinnost rozkrytí struktury subdodovatelů u veřejných zakázek. Vše je o jednání. Pocit pana místopředsedy Drobila nepovažuji za oprávněný,“ vysvětlila poslankyně.

„Pokud pan místopředseda Drobil má na mysli to, že v koalici budou názory řečeny vždy jednoznačně, hlasitě a srozumitelně a veškeré dohody v rámci koalice se budou dodržovat a koalice bude postupovat jednotně, nemám nic proti jeho vyjádření a naprosto s ním souhlasím,“ říká poslankyně LIDEM Dagmar Navrátilová.

„Hoši by si to měli vyříkat mezi sebou, a neřešit tyto věci přes média,“ míní poslankyně Starostů a nezávislých Ludmila Bubeníková.

Ukázka síly

„Pan místopředseda Drobil má jistě právo na svoje názory. Avšak je-li to jakýsi pokus o ukázku síly, tak se zrovna od něj míjí účinkem,“ reagoval Václav Kubata.

„Pokud ODS dodržovala koaliční dohody, pak o TOP 09 to platí dvojnásob,“ uvedl poslanec TOP 09 Rom Kostřica.

„Nejsem členem vyjednávacího týmu ani vedení TOP 09, ale z jednání našeho poslaneckého klubu vím, že k dosažení kompromisu jsou nutné ústupky obou koaličních stran, ne tedy pouze ODS,“ míní poslanec TOP 09 Rudolf Chlad. Poslankyně Patricie Kotalíková pouze uvedla, že Drobilův názor nesdílí.

Koaliční kočkování

Nedávno koaliční partnery z ODS zase poškádlil Karel Schwarzenberg, když uvedl v souvislosti s kauzou CASA a tím, jak se k ní staví ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, že ODS velice tiše a šikovně přikládá polínka do hranice, protože by byla samozřejmě ráda, kdyby Mirka Kalouska teď hned slavnostně upálila.

To ODS rozzlobilo. „Pan Schwarzenberg je v TOP 09 pouhým medvědem, kterého vodí na řetěze jeho medvědář, pan Kalousek. Výroky poslední doby snad jasně ukáží i nejzarytějším fandům starého pána, že žádnou novou kvalitu v politice nepředstavuje,“ reagoval tehdy pro ParlamentníListy.cz šéf europoslanců ODS a člen grémia strany Jan Zahradil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…