Méně hlasů pro mandát v krajských volbách? Poslanci řekli ano

20.06.2012 15:56

Kandidátům na krajské zastupitele bude k dosažení mandátu stačit, pokud ve volbách dostanou pět procent přednostních hlasů místo dosavadních deseti procent. Schválila to dnes sněmovna na žádost Senátu. Jde o jednu z norem volebních zákonů, kterou předložila vláda. Normu nyní dostane na stůl k podpisu prezident.

Méně hlasů pro mandát v krajských volbách? Poslanci řekli ano
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Zákon má také umožnit lidem vybírat krajské zastupitele i mimo domovskou obec a upravit hranice senátních obvodů kvůli změnám v počtu jejich obyvatel. Novely mají také zavést zveřejňování oficiálních výsledků všech druhů voleb ve Sbírce zákonů.

Na přijetí normy se musela sněmovna dohodnout se Senátem již proto, aby letošní podzimní volby proběhly podle nového pravidla. Navíc bylo nutné zákon přijmout ještě předtím, než bude vyhlášen termín letošních senátních voleb. Upozornil na to v dolní komoře ministr vnitra Jan Kubice.

Odmítnutí novely by mohlo vést ke zpochybnění regulérnosti senátních voleb vzhledem k tomu, že každý senátor musí zastupovat přibližně stejný počet obyvatel, což je aktuálně v průměru 130 034 lidí, zmínil Kubice.

Senát do normy sjednotil i pravidla takzvaného kroužkování na kandidátních listinách. Díky snížení hranice počtu preferenčních hlasů se totiž před dvěma lety do dolní komory snáze dostali poslanečtí adepti ze zadních pozic na kandidátkách.


   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…