Michal Hašek ke krajským volbám: I hlasy komunistů jsou hlasy levici

13.09.2012 21:30

ROZHOVOR Obvinění Davida Ratha z korupce nejvíce uškodilo ČSSD a politické body na něm vydělávají komunisté. Místopředseda strany Michal Hašek je z toho sice traumatizován, ale na rozdíl od vládní koalice v kauze CASA říká, že se v těchto případech má postupovat způsobem padni komu padni.

Michal Hašek ke krajským volbám: I hlasy komunistů jsou hlasy levici
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Už nějakou dobu volají i vaši členové po odkmotřštění sociální demokracie. Mluví se o tom, že Rathova kauza by se mohla opakovat i na jiných krajích ovládaných ČSSD. Co vy na to?

Nejdřív je třeba říct, že politiku dělají lidé. Žádný politik nepředstavuje celou stranu. Průměr v každé politické straně odpovídá průměru ve společnosti. Jsou tam idealisté, lidé entuziastičtí a možná i pár těch, co více hledí na osobní prospěch, než na něco jiného. Tomu nikdy nezabráníte. Nicméně sociální demokracie, na rozdíl od vládních stran, před takovými případy nestrká hlavu do písku. Politik ČSSD obviněný z trestného činu policií je vedením strany vždy vyzván, aby se vzdal všech veřejných funkcí. Vedení ČSSD je v tom poměrně razantní a reaguje rychle. Je pravda, že mě velmi traumatizuje dopad kauzy Rath na krajské volby. Ten je evidentní. Jsem přesvědčen, že v krajských koalicích spravujeme jednotlivé regiony zodpovědně. Mnohem zodpovědněji, než politici pravicových stran a jejich centrální vlády. Vždyť jsme nastoupili v době vlády Topolánka, pak zažili úřednickou vládu Fischera a teď se dva roky potýkáme s Nečasovým kabinetem. Jsme uprostřed studené války mezi totální pravicovou vládou a často levicovými vedeními krajů. Když dojde či došlo k nějakým pochybením, jde o individuální věc. Souhlasím s názorem Miloše Zemana, že takové případy by se měly řešit padni komu padni. Pokud se ukáže, že někdo spáchal trestný čin, tak bez ohledu na to, koho se to týká, musí být věc důsledně vyšetřena. Takový člověk pak musí v politice osobně skončit a nést spravedlivý trest.

Nebojíte se, že soud s Rathem začne před krajskými volbami a on tak straně uškodí ještě víc?

Víte, je řada lidí, co si myslí, že zatčení Davida Ratha v době před krajskými volbami nebyla náhoda. Interpretace v rámci veřejnosti jsou různé. Nicméně policie některé případy v rámci trestního řízení zadokumentovány má. Zda je vinen nebo ne, ať rozhodne nezávislý soud. Názor každého politika je jen jeho názorem, ale nesmí suplovat soud. Chápu, že se tento proces velmi líbí koalici, protože překryl řadu jejích problémů. Totální škrty a tak dále. Nyní se však v plné nahotě ukazuje, že vláda neumí sestavit vyrovnaný rozpočet, připravuje další brutální škrty a vrší se jí problémy s evropskými fondy. V těchto případech jde o systémové problémy, což jsou větší problémy, než individuální selhání jakéhokoliv politika z jedné politické strany.

Nicméně do ČSSD si právě kvůli tomu kopnul i ministr Kalousek, když prohlásil, že u jejích hejtmanů existují pochybnosti ohledně čerpání dotací…

Jedná se o regionální operační programy. Kalousek jako ministr financí a politický profesionál dobře ví, že regionální operační programy nemají nic společného s kraji a hejtmany z pohledu fungování krajských samospráv. Fungují takzvané regiony soudržnosti, což jsou samostatné právnické osoby. O těchto věcech tedy rozhodují výbory regionálních rad, v nichž někde jsou hejtmani, jinde ne. Ale nikde nerozhoduje hejtman sám. Vždy jde o společný verdikt. Kalousek mistrně maskuje, že to, co je Česku vyčítáno Evropskou komisí, je velmi špatný kontrolní auditní systém, který podléhá pod ministerstvo financí. Projekty, které byly námi, nebo našimi předchůdci realizovány, měl tento systém kontrolovat. Když Kalousek ukazuje prstem na hejtmany a říká, tam je problém, tak mlží, protože nemá v pořádku auditní systém. V krajích těch projektů za x let proběhly tisíce. Na všech dělali konkrétní lidé. Ne u všech si mohu stoprocentně myslet, že to dělali jen s nejpoctivějšími úmysly postavit něco nového a vytvořit nová pracovní místa. Kde jsou pochybnosti, ať je to vyšetřeno.

Nevidíte růst preferenčních hlasů komunistů jako selhání ČSSD?

Sociální demokracie musí udělat vše pro to, aby v těchto podzimních volbách získala zpět voliče, které v posledních měsících hlavně kvůli kauze Rath ztratila. Je to hlavní úkol volební kampaně. Platí to, že i hlasy komunistů jsou hlasy levici. Otázka však je, jestli to jsou hlasy, které do vedení krajů nemohou přivést jiné koalice, které by oslabily ČSSD. A pokud bude součet levicových a levostředových subjektů pod padesát procent, tak se lehce může v krajích opakovat scénář parlamentních voleb z roku 2010. Pravicové strany, i když nezvítězí v krajských volbách, pak budou mít své hejtmany a své krajské vlády. Lidé s tím už mají svou zkušenost a věřím, že se nenechají napálit takovými podivnými projekty, jako byly Věci veřejné či TOP 09. Lidé si to pamatují víc, než pánové Schwarzenberg či Kalousek předpokládají. A proto doufám, že občané ČSSD, jako alternativě vůči centrální vládě a solidnímu správci veřejných věcí na úrovni regionů v minulých třech letech, své hlasy dají.

Půjdete s komunisty do koalice?

Je předčasné o koalicích rozhodovat za voliče. Karty budou rozdány v krajských volbách. Sociální demokracie se bude ohledně hledání koaličních partnerů na regionální úrovni dívat na programovou blízkost. Zhodnotí i dosavadní vládnutí se stávajícími partnery. Jít dopodrobna, je předčasné.

Šéf strany Národní socialisté – levice 21. století Jiří Paroubek kdysi prohlásil, že předsedou ČSSD by měl být David Rath. Neměl by nyní napsat knihu s podobným názvem jako Miloš Zeman, tedy Jak jsem se mýlil v politice?

To je jeho věc, včetně argumentů, které k takovému prohlášení měl. Na to se ptejte jeho. Nevidím důvod, abych mu jako místopředseda ČSSD dělal reklamu. Je předsedou konkurenční politické strany, každý má možnost poslechnout si jeho názory, respektive názory jeho manželky a každý ať si z toho udělá obrázek.

Takže je podle vás Petra Paroubková centrálním mozkem rodiny Paroubkových?

Co jsem chtěl říct, jsem řekl. Tohle nemíním nijak dál komentovat.

Před volbami se vždy tahá na politiky špína. Necítíte, že by vám někdo chodil za zády, fotografoval či sbíral o vás kompromitující informace?

To bych vypadal jako člověk, co trpí paranoiou. Ono by se to dalo odbýt takovým tím starým známým ironickým rčením: „Nejsem paranoidní, což neznamená, že po mně nejdou.“ Kdyby se někdo těmto aktivitám věnoval, tak asi budou na hraně zákona, takže si bude zahrávat. Já ale takhle neuvažuju. Abych ráno vstával se strachem, tak to ne. Normálně pracuju a věřím, že to tak dělá většina lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…