My vám nebudeme líbat prsten! Petr Fiala nebyl zvolen do vedení Sněmovny a začalo se křičet

24.11.2017 12:17

Petr Fiala (ODS) nebyl ani napodruhé zvolen místopředsedou Poslanecké sněmovny. Jako jediný z kandidátů. Piráti, SPD, komunisté i ČSSD svého zástupce ve vedení Poslanecké sněmovny mají. A to i navzdory tomu, že se všechny strany v Poslanecké sněmovně zaklínají nutností ctít poměrné zastoupení. U ODS však toto poměrné zastoupení nikdo nectí. Demokratický blok proto ostatním kolegům vzkazuje, že ANO, SPD a komunisté asi ctí demokracii jen tehdy, když jim poníženě „líbáte prsten“.

My vám nebudeme líbat prsten! Petr Fiala nebyl zvolen do vedení Sněmovny a začalo se křičet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Za časů italské mafie bývalo zvykem chodit za nejvyšším šéfem políbit mu prsten a pak teprve dojde na další jednání. Demokratický blok ODS, STAN, lidovců a TOP 09  tvrdí, že taktiku poníženého „líbání prstenu“ dnes vyžaduje rodící se silový blok Andreje Babiše (ANO), Tomia Okamury (SPD) a Vojtěcha Filipa (KSČM).

Těsně po volbách přitom všechny sněmovní strany tvrdily, že budou ctít poměrné zastoupení. Zdálo se tedy jasné, že v pořadí druhá nejsilnější strana voleb – ODS – bude mít místopředsedu Poslanecké sněmovny. Kdyby pro předsedu ODS Petra Fialu hlasovali jen poslanci ANO a ODS, Fiala by se předsedou Sněmovny jasně stal, protože obě strany mají 103 křesel z 200, což je většina. Fiala však 101 a více hlasů nedostal ani v prvním kole volby, ani v kole druhém. Hlasování je sice tajné, ale ukázalo se, že poměrné zastoupení není možná pro hnutí ANO a některé další strany tak důležité, jak tvrdí.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek ve Sněmovně pronesl slova o tom, že se místopředsedou stane jen ten, kdo se pokloní onomu silovému bloku ANO, SPD a komunistů. Tomio Okamura toto prohlášení uvedl na pravou míru. „My jsme pro pana Fialu nehlasovali, protože nás nepřišel požádat o podporu,“ řekl Okamura. Bez ohledu na tolikrát zmiňované poměrné zastoupení politických sil ve Sněmovně. „Ano, takže ctíte v SPD poměrné zastoupení, pokud vám někdo políbí prsten. Děkuji, že jste nám to tady jasně řekl, a že ho ctíte tedy jenom někdy. Podmínkou je ctít, poklonit se a políbit prsten. Jste tedy demokrat jenom někdy,“ odpověděl Okamurovi Bělobrádek.

Na následné tiskové konferenci oznámil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, že občanští demokraté podobný vývoj tak trochu očekávali. Přesto se prý před hnutím ANO, komunisty a SPD neskloní.  

K nezvolení Petra Fialy se kriticky vyjádřili i Piráti. Předseda strany Ivan Bartoš oznámil, že Piráti hlasovali pro Petra Fialu a pokud pro něj hlasoval i již zmíněný Demokratický blok, tak už do počtu zbývají jen hnutí ANO, SPD a komunisté, kteří Fialu nepodpořili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…