Návrat exprezidenta Klause do politiky? Schwarzenberg se rozpálil: Oba Klausové jsou v české politice potřební jako pazdeří v p...

19.03.2019 20:04

ANKETA Měl by se Václav Klaus starší vrátit do aktivní politiky, jak naznačil v rozhovoru pro Blesk poté, co jeho politické dítě, ODS, vyloučila jeho vlastního syna? Zeptali jsme se politiků všech sněmovních stran. Z ODS nereagoval nikdo. Většina ostatních se na takovou variantu dívá spíše skepticky, jiní by to viděli dokonce jako pohromu.

Návrat exprezidenta Klause do politiky? Schwarzenberg se rozpálil: Oba Klausové jsou v české politice potřební jako pazdeří v p...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Exprezident Václav Klaus a poslanec Václav Klaus ml. na Vítkově při příležitosti výročí vzniku Československa

Bývalého prezidenta a otce zakladatele ODS Václava Klause pořádně naštvalo jednání jeho někdejší strany, která vyloučila poslance a jeho syna Václava Klause mladšího. Exprezident v rozhovoru pro Blesk uvedl, že by kvůli tomu dokonce uvažoval o návratu do aktivní politiky.

"Já myslím, že to vyloučení mohlo být až tři týdny dřív. Kdyby přišlo, tak bych stihl buď sám, nebo spolu s ním nějaký takový subjekt založit (termín pro podání kandidátních listin hnutí či stran je dnes, pozn. red.). Ale za dva tři dny se to stihnout nedalo,” sdělil bulvárnímu deníku Klaus, že byl tak naštvaný, že by se coby euroskeptik zúčastnil i eurovoleb, ale nestihne se to, ale není všem dnům konec.

ParlamentníListy.cz se zeptaly v rámci ankety poslanců napříč politickým spektrem, co o případném návratu Klause staršího soudí a zda by takový comeback byl pro naši zemi žádoucí či potřebný.

Anketa

Kdo v posledních letech nejvíc uškodil ODS?

23%
71%
2%
hlasovalo: 14240 lidí

“Oba, otec i syn jsou v české politice potřební jako pazdeří v p...... peřině,” sdělil redakci čestný šéf TOP 09, poslanec a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

První vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že Česká republika je demokratická země a každý občan, včetně exprezidenta Klause se může politicky angažovat. 

“Já s Václavem Klausem starším politicky nesouhlasím, mám i v paměti jeho velmi kontroverzní prezidentskou amnestii, tudíž se nedá čekat, že by mně osobně nějak jeho případný návrat do politiky oslovil,” dodal Hamáček.

"Je na každém jak zváží své pokračování nebo znovu působení v politice. Václav Klaus starší pořád bude mít problém s amnestií při odchodu z funkce," myslí si předseda KSČM Vojtěch Filip

Podle šéfa SPD a místopředsedy sněmovny Tomia Okamury je to jejich soukromá věc. “Ale to, že ODS pana Fialy, který je probruselský federalista, není v souladu s názory obou Václavů Klausů, je zřejmé - a prezident Klaus víceméně vyjádřil jen své zoufalství ze situace, která je schopna ho donutit, aby se vrátil do aktivní politiky - naštěstí alternativa k probruselské ODS tu je - je to SPD,” sdělil Okamura.

“Pro boha jen to ne! Nebo chceme zase divočinu privatizace devadesátých let?” reagovala europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

Zda by byl návrat exprezidenta Klause, případně i v tandemu s jeho synem, žádoucí podle svých slov opravdu netuší europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL. “Myslím, že pokud chce někdo kandidovat, tak by měl svou kandidaturu oznámit hodně dopředu. Myslím, že o obou Václavech Klausech ještě uslyšíme!” míní.

Patrik Nacher, poslanec hnutí ANO, konstatoval, že takovou věc mu nepřísluší komentovat. “Co bych ale chtěl podtrhnout, zvláště s přihlédnutím k blížícím se volbám do EP, je, že jsme opravdu v téměř každém zákonu omezováni evropskými normami, nařízeními, vyhláškami, ustanoveními. Ta úroveň harmonizace je neuvěřitelná a dusí národní státy a jejich specifičnosti. Na větu - toto nemůžeme, protože to nařizuje evropská legislativa - už začínám být alergický,” konstatoval Nacher.

"Václav Klaus starší přece nikdy z politiky neodešel, byl prezident ČR a to už je doživotní úděl. Nic mu nebránilo kandidovat ve volbách do EP například za jemu oblíbené německé AfD. Ale nikdo mu neodpáře hříchy divoké privatizace a amnestie, a z mého pohledu již nic nového českým, moravským a slezským občanům nepřinese,” myslí si místopředseda poslanců KSČM Leo Luzar.

Návrat do aktivního politického života bývalého prezidenta by se nezamlouval ani šéfovi poslaneckého klubu Pirátů Jakubu Michálkovi. “Kdyby Václavové Klausové odjeli do Bruselu, bylo by to velké štěstí pro Českou republiku,” uvedl pirátský předák.

“Zoufalí lidé dělají zoufalé činy,” konstatoval stručně předseda lidovců a bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Zcela odlišný tón v odpovědi zvolil europoslanec ČSSD, profesor Jan Keller. “Samozřejmě, že by to bylo dobře. Radost z toho by měla především ODS. Základem její ideologie je přece přesvědčení, že čím více konkurence, tím lépe. Konkurence zvyšuje kvalitu a zaručuje efektivitu systému. To zpětně pomáhá i samotné ODS, aby byla ještě lepší a pro občany přínosnější. Tedy pokud je to vůbec ještě možné,” dodal profesor Keller.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…