Nazývám to sračkou. Velkou sračkou, rozjel se Faltýnek ve sněmovně o Čapím hnízdě. Pak předčítal Kalouskovi, co kdysi řekl o vydávání Parkanové

19.01.2018 12:55

Poslanci se začali dnes dohadovat o tom, zda vydají premiéra Andreje Babiše (ANO) a prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda. Hodinu a půl po začátku schůze začala ale atmosféra v jednacím sále Sněmovny houstnout. Proč? Kvůli tomu, že premiér Andrej Babiš na svou obhajobu řekl, že se v České republice dá objednat trestní stíhání. Poslanci se pak následně dohadovali o nezávislosti státního zastupitelství. „Já panu premiérovi rozumím. Zažil jsem, kdy si na kraj přijelo pro dva papíry 300 policistů. A výsledkem je, že nikdo dodnes není obžalovaný a obviněný,“ poznamenal k tomu třeba místopředseda poslanců ČSSD Jan Birke.

Nazývám to sračkou. Velkou sračkou, rozjel se Faltýnek ve sněmovně o Čapím hnízdě. Pak předčítal Kalouskovi, co kdysi řekl o vydávání Parkanové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek

Poslanci pokračují v dohadech o tom, zda vydají nebo nevydají premiéra Andreje Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda. Babiš i Faltýnek byli obviněni už před říjnovými sněmovními volbami pro podezření z dotačního podvodu a Babiš také z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Vinu popírají, stíhání má podle nich politické motivy.

Po vystoupení premiéra Andreje Babiše vystoupila zpravodajka Kateřina Valachová (ČSSD) s otevřeným protestem proti útoku na státní zástupce, jehož se měl dopustit právě Babiš. „Doufám, že v tom nehodláte pokračovat,“ vyzvala poslance.

Neměla ale pravdu. Třeba poslanec a exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nařčení Babiše, že se v České republice dá objednat trestní stíhání, popíral a tvrdil, že už ODS resort spravedlnosti dávno neřídí. „Jestliže říkáte, že v této zemi je možné objednat si trestní stíhání, tak musím zdůraznit, že už čtyři roky máte odpovědnost za policii a státní zastupitelství i za soudnictví. A co jste udělali, aby to nebylo možné? Nic!“ atakoval Babiše Blažek.

Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek (KDU-ČSL) vůči Babišovi uvedl, že dnes používá jako argumenty jen to, co se mu hodí. „Taky jste se tady obořil na europoslance Zdechovského a řekl jste, že je to největší udavač. Pokud se panu europoslanci neomluvíte, tak pro mne budete zbabělec!“ hřímal Bartošek.

„Já panu premiérovi rozumím. Zažil jsem měsíc před volbami, když si na Královéhradecký kraj přijelo 300 policistů pro dva papíry, večer odjeli a pak řekli: my se vám ozveme. A neozvali. Nikdo není dodnes obžalovaný a obviněný! Já sám jako starosta jsem strávil osmihodinové výslechy, že jsem otrávil půlku republiky arzénem. Dnes je prostě národním sportem, kdokoliv večer sedne k počítači, tak napíše trestní oznámení a pak to na něj spadne,“ řekl Birke a dodal: „Nikdo si pak od takového člověka nevezme ani kůrku a ten je pak zlikvidovaný. Mně házeli pytle s olejem na fasádu. Chci jen říci, že je to šílené, v čem žijeme!“ dodal Birke, který je také místopředsedou ČSSD.

Babiše se zastal i komunista Zdeněk Ondráček. „Ono není tak neobvyklé, aby policisté zahájili na někoho trestní stíhání... Pokud bych mohl vykonávat činnost šéfa komise pro kontrolu GIBS, tak bych přinesl k tomu i důkazy,“ poznamenal.

Faltýnek: Je to sračka!

Šéf poslanců ANO Jan Faltýnek zopakoval, že zvedne ruku pro své vydání. „Prvním důvodem je, že jsem nic nezákonného neudělal, proto se nebudu schovávat za poslaneckou imunitu,“ řekl a kauzu nazval „sračkou“. „Budu hlasovat pro své vydání, i když to nazývám sračkou, a to velkou sračkou,“ zdůraznil.

Podle něj je jeho obvinění v kauze Čapí hnízdo naprosto nepodložené a naprostý nesmysl. Faltýnek také prohlásil, že nehodlá poslance přesvědčovat, aby hlasovali proti jeho vydání, i když je i podle něj kauza na oba „objednaná“.

Rozhovořil se i o tom, jak jej třeba policisté obvinili z toho, že neudělal výběrové řízení na prodej akcií. „Já jsem se snažil policistům vysvětlit, že to mají popleteno se státní firmou. Policie tvrdí, že ten prodej byl fiktivní, ale tady jde o protimluv,“ uvedl Faltýnek a poslancům vysvětloval argumenty pro své stanovisko, že nic nezákonného neudělal.

Faltýnek se hojně odkazoval k případům stíhání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) za kauzu CASA a rozhodnutí bývalého primátora Bohuslava Svobody (ODS). K tomu kromě jiného předčítal, co ve Sněmovně řekl nynější šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. To se ale Kalouska dotklo.

„Je tady podezření, že někdo ukradl padesát milionů. A o tom, jestli se jednalo o trestný čin, má rozhodnout jen nezávislý soud. Mezi kriminalizací kolektivních politických rozhodnutí a soukromým obohacováním je hranice v mém svědomí, kterou budu držet dál,“ zdůraznil ve faktické poznámce šéf poslanců TOP 09 Kalousek.

Loni v září dolní komora oba poslance v kauze padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo ke stíhání vydala. Rozhodla zhruba po sedmihodinové, často bouřlivé debatě. Nyní poslanci posuzují novou policejní žádost, protože Babiš a Faltýnek obhajobou poslaneckého mandátu v říjnových volbách nabyli imunitu v plném rozsahu.

Policie v případu obvinila i dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…