Nečas srovnal TOP 09 s komunisty. Dočkal se tvrdých reakcí

01.07.2012 16:35

Šéf vládního kabinetu Petr Nečas se prý neoprávněně plete do vnitřních záležitostí ostatních koaličních stran a TOP 09 tiše závidí její vnitřní jednotu ve veřejně prezentovaných názorech. Takové reakce si Nečas vysloužil za své prohlášení v diskusním pořadu ČT.

Nečas srovnal TOP 09 s komunisty. Dočkal se tvrdých reakcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí MIroslav Kalousek (TOP 09) vedle premiéra Petra Nečase (ODS) ve sněmovně

Předseda vlády totiž v nedělních Otázkách Václava Moravce naznačil, že KSČM ani TOP 09 nejsou zcela demokratickými stranami. „Nejsme komunisté ani TOP 09 aby o tom, co řekne náčelník, nikdo nesměl pochybovat,“ prohlásil Nečas doslova v reakci na to, že místopředseda Senátu a člen Výkonné rady ODS Přemysl Sobotka odmítl podepsat stranický dokument, který vyjadřuje podporu premiérovi v odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

TOP 09 je prý jednotná a premiér jen závidí

Proti těmto slovům se však razantně ohradili jak komunisté, tak TOP 09. Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík prý chápe, že ODS může vadit jednota TOP 09 a Starostů a stejně tak prý chápe, že by si premiér přál takovou jednotu i ve svém poslaneckém klubu.

„Já jako předseda poslaneckého klubu jsem poslancům nikdy nic nenařizoval. Náš klub je složen ze svéprávných a velmi inteligentních lidí. Je tam patnáct starostů, jedenáct lékařů, šest vysokoškolských učitelů. Těmto lidem ani nelze nic nařizovat, my prostě jednotní jsme a uvažujeme velmi podobně. To nám ODS může opravdu jedině závidět,“ odmítá nařčení šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Ten také navíc odmítá, že by jeho strana tlačila na jmenování Lenky Bradáčové pražskou vrchní státní zástupkyní. „My netlačíme na jedno konkrétní jméno Lenky Bradáčové, v tom se pan premiér hluboce mýlí. Tlačíme na to, aby nebyla ohrožena nezávislost státních zastupitelství a pakliže tady nejvyšší státní zástupce navrhne jedno konkrétní jméno na post vrchní státní zástupkyně a existují tady spekulace o tom, že ministr Pospíšil byl odvolán právě proto, že by jeho návrhu vyhověl, tak my trváme na tom, aby nebyla ohrožena nezávislost a personální požadavky nejvyššího státního zástupce,“ řekl ParlamentnímListům.cz Gazdík.

Nečas je neúspěšný, proto prý ukazuje na ostatní

Lenka Bradáčová prý není žádnou favoritkou TOP 09. „My do toho nemáme co mluvit, jde o rozhodnutí nejvyššího státního zástupce a my pouze chceme, aby bylo respektováno,“ doplnil.

Svému stranickému kolegovi pak přizvukuje i poslankyně Helena Langšádlová, podle níž je zcela běžné, že lidé mají na řadu věcí stejné názory. „V TOP 09 máme na různé otázky velmi rozmanité názory a diskusi vedeme. Pan premiér vůbec nemusí mít obavy, že bychom nediskutovali. Samozřejmě, že pokud se v politické straně sejdou lidé nad nějakým programem a kteří mají podobná ideová východiska, tak zkrátka mají na spoustu věcí podobné názory,“ konstatovala pro redakci poslankyně TOP 09.

Proti slovům premiéra Nečase na vnitřní fungování své strany se důrazně ohradil i šéf komunistů Vojtěch Filip. „Je evidentní, že pan premiér nesledoval náš sjezd ani celkově dění v naší straně, a to jeho prohlášení je opravdu trapné. Při svých neúspěších si neustále pomáhá poukazováním na někoho jiného,“ míní předseda KSČM. Ten takové tvrzení navíc považuje za populistickou narážku, která nemá se skutečností nic společného.

Neštěkáme, jak náčelník kýve. Jsme loajální

Poslanec TOP 09 Daniel Korte se nejen ohradil proti premiérovu nařčení, ale podivil se i nad tím, co Petra Nečase opravňuje komentovat interní záležitosti jiné strany. „K móresům v ODS se nijak nevyjadřuji a nevím, co pana premiéra opravňuje vyjadřovat se k vnitřním věcem v TOP 09. Nevím ani, kde bere informaci, že poslušně štěkáme, jak náčelník kýve. Nic takového jsem nikdy nezažil a nevím, o čem mluví. Vyjadřuje to jakousi nervozitu pana premiéra,“ řekl pro server ParlamentníchListů.cz Korte.

Premiér si podle něho plete loajalitu s poslušností. „My se samozřejmě na příslušném stranickém grémiu případně shádáme tak, že emoce tryskají a řveme na sebe, ale v okamžiku, kdy se přijme usnesení, tak je věcí stranické loajality toto usnesení hájit, přestože jsem tu věc nezastával. V případě, že by mi to vadilo tak, že v té věci nemohu být loajální či nemohu být loajální vůbec, tak prostě z té strany odejdu, pokud by to bylo něco zásadního,“ dodal poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…