Nechte těch špinavostí, udeřili Babiš s Teličkou na Sobotku. A připomněli mu nehezké věci

15.05.2014 13:15

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš i lídr kandidátky ANO do eurovoleb Pavel Telička se ostře ohradili proti tomu, jak premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka komentoval fakt, že Teličkova firma pracovala pro Zdeňka Bakalu.

Nechte těch špinavostí, udeřili Babiš s Teličkou na Sobotku. A připomněli mu nehezké věci
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš a Pavel Telička

„V každém případě to ukazuje, že se pan Telička neztratí a pokaždé se dokáže včas přisát na nějakého miliardáře, ze kterého má osobní prospěch,“ uvedl pro Právo předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Akreditace u Evropské komise

Proti prohlášení Sobotky se Telička ostře ohradil. „Soukromá firma, která poskytovala služby desítkám zahraničních i českých subjektů, si za tyto služby nechala platit, snad s výjimkou některých klientů, jako je třeba kubánská opozice, kde jsme to dělali bez nároku na odměnu. Podnikali jsme ve vysoce konkurenčním prostředí a prostředí, kde právní úprava EU je velmi striktní. Byli jsme akreditováni a registrováni u Evropské komise. To znamená, že sebemenší prohřešek by nás diskvalifikoval na trhu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Pavel Telička.

„To, co je na tom ovšem nejsmutnější, je fakt, že premiér Sobotka doposud celkem věcnou předvolební kampaň odkloňuje do klasických špinavostí, ve kterých se politici takzvaných etablovaných stran dosud pohybovali. Přitom jde o člověka, který si pořídil byt z poslaneckých náhrad podobně jako další předseda sociální demokracie, Stanislav Gross. Čili, ano, my jsme si za naše dobře odvedené služby jako jakákoli jiná firma nechali platit, protože ne každý si může postavit či koupit byt z poslaneckých náhrad ve velmi neprůhledném a netransparentním prostředí, ve kterém se tyto subjekty a politici v minulosti pohybovali,“ dodal Telička.

Pan Bakala byl historicky přisátý na ČSSD a díky ní na OKD hezky vydělal

Předseda ANO Andrej Babiš Sobotkovi připomněl zase jiné věci. „Pan Sobotka zapomněl, že pana Teličku nominovala za eurokomisaře do Bruselu ČSSD, a to po ostudě s panem Kužvartem, který se ani nedomluvil anglicky, takže byl přisátý na ČSSD. Pan Telička dostával odměnu za skutečnou práci pro vícero firem. Pan Bakala byl historicky přisátý na ČSSD a také byl oficiální sponzor ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Takže Telička nebyl jediný, který z něho dobře žil. Bakala měl z čeho rozdávat, když koupil díky sociální demokracii OKD za deset miliard a vytáhnul z nich sto miliard,“ řekl ParlamentnímListům.cz Babiš.

MF Dnes před časem uvedla, že ještě v roce 2006 prý existovala šance na zmaření nevýhodné privatizace OKD, ve které podle současného názoru policistů stát tratil mnoho miliard korun. Odpověď Evropské komisi připravil Sobotkův přítel, advokát Radek Pokorný, jenž současně pracoval i pro Zdeňka Bakalu, který finálně OKD získal. Odpověď Evropské komisi z ministerstva byla na hlavičkovém papíru Bohuslava Sobotky, i když se hájí tím, že dokument podepsal tehdejší náměstek Eduard Janota.

„Předseda vlády Bohuslav Sobotka byl v té době šéfem Ministerstva financí, které prodej navrhlo a realizovalo. Za balík akcií získal stát 4,1 miliardy korun. Podle závěrů auditorů mohla přitom tehdejší vláda dostat od soukromé firmy Karbon Invest šestkrát víc. Zástupci Ernst & Young v roce 2005 ocenili tržní hodnotu státního podílu v OKD na 24 miliard korun. Původní kupní cenu získal kupující na výplatě dividend zpět hned v prvních dvou letech. Vše další je čistý zisk. Posudek, na jehož základě stát prodával, byl natolik vadný, že s jeho autory je dnes vedeno trestní stíhání. Ještě v letech 2010 a 2011 firma vykázala zisk 6,3, respektive 6,1 miliardy korun. Kolik vydělali jednotliví společníci firem, se přesně neví, analytici odhadují, že jen pan Bakala vydělal na koupi OKD 38 miliard. Jisté je, že stát na prodeji OKD desítky miliard korun prodělal,“ uvedlo Ministerstvo financí na začátku dubna.

BXL Consulting a NWR

Právo ve středu napsalo, že od roku 2006 Telička od NWR získal pro svou firmu BXL Consulting 53 milionů korun za poradenskou činnost, dalších zhruba sedm milionů korun dostal od roku 2011 Telička osobně jako plat za práci nevýkonného člena představenstva.

Od prosince 2008 do prosince 2011 byl členem dozorčí rady společnosti RPG byty, Právo říká, že tvrdil, že tuto práci vykonával zadarmo.

Z představenstva NWR Telička v současné době odchází, firma BXL, kterou vlastnil společně s dalším kandidátem hnutí ANO Petrem Ježkem a společností Becker a Poliakoff Consulting, a. s., ukončila činnost na konci loňského roku kvůli Teličkově kandidatuře za hnutí ANO do Bruselu.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…