Nechutné svinstvo! Kníže, Kalousek i Filip promluvili o hnusném šmírování Nečase a Nagyové

22.05.2014 14:10

ANKETA MF Dnes ve čtvrtek zveřejnila další odposlechy z policejního spisu ke kauze Nagyová. Nyní se jednalo také o velmi osobní a intimní komunikaci mezi tehdejším premiérem Petrem Nečasem a tehdejší šéfkou jeho kabinetu a milenkou Janou Nagyovou. Řada politiků ale považuje zveřejňování tak intimních věcí za hnus a podle některých došlo i k porušení zákona.

Nechutné svinstvo! Kníže, Kalousek i Filip promluvili o hnusném šmírování Nečase a Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

„Janulko, lásko, není to tak,“ psal například Nečas Nagyové. „Já chyby dělat nechci, nemám na to čas. Spoustu jsem ho utratila s tebou. Myslela jsem, že už jsi opustil tu maloměstskou pózu pantáty, ale zřejmě mi chceš v krizi, aspoň mně, dokazovat, kým jsi. To nemusíš, já ti pomáhala se tam dostat a udržet,“ odepsala mu kupříkladu v SMS Nagyová. „Janulko, hádat se kvůli práci je to poslední, co potřebujeme,“ psal také Nečas.

Petr Nečas ve vyjádření pro MF Dnes označil celou věc za dehonestaci. ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co říkají tomu, že MF Dnes zveřejnila také intimní komunikaci mezi Petrem Nečasem a Janou Nagyovou typu „Janulko, lásko“ a zda je to na místě.

Politici napříč politickým spektrem ale často uvádí, že zveřejnění takových věcí už je hodně za hranou, je to hnus, bulvarizace MF Dnes a mohlo dojít i k porušení zákona, a to i přesto, že jsou často odpůrci Nečase a Nagyové. Podle některých jde o snahu ovlivnit volby.

Policisty i MF Dnes je potřeba nakopat do...

Předseda hnutí ANO a majitel MF Dnes Andrej Babiš na dotaz redakce nereagoval. 

„Bohudík nemám čas sledovat cizí intimní komunikaci. Principiálně platí, že pakliže se jedná o uplácení či politické trafiky, veřejnost má právo se dozvědět pravdu. Jinak by měla platit zásada, že i politik je občan se všemi právy včetně práva na osobní soukromí,“ míní předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

„Dle mého názoru je to opravdové svinstvo, neboť každý člověk má právo na své vlastní soukromí. Ti policajti, kteří ty odposlechy pustili, i ti, kteří to uveřejnili, ty je nutno nakopat do příslušných částí těla,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Považuji to za neetické a důkaz úplné bulvárnosti daného média,“ reagoval předseda KSČM, místopředseda sněmovny a poslanec Vojtěch Filip.

Ohavné šmírování i trestný čin

„Je to nepřípustné – a přestože Nečasovi a Nečasové-Nagyové nijak nefandím, respektive očekávám spravedlivý soud, doporučil bych podat trestní oznámení pro trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby dle § 329 trestního zákoníku, když prvotní informace musí pocházet od konkrétní osoby z orgánů činných v trestním řízení, tedy policejního orgánu, státních zástupců či soudu, nebo od osob vyhodnocujících odposlechy, tedy policistů z Útvaru zvláštních činností,“ říká předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl, který byl v minulosti státním zástupcem a prvním náměstkem policejního prezidenta.

„Je to ukázka bulvárního nevkusu. Přijde mi to stejné, jako by se někdo na někoho díval klíčovou dírkou do koupelny. Rozumím tomu, že takoví voyeři jsou, ale že to těm voyerům zprostředkovává seriózní médium, pokládám za ohavné,“ řekl redakci předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Je to otázka vkusu a taktu. Rozdíl mezi investigativním a bulvárním přístupem. Pokud jde o zveřejňování intimních věcí na veřejnosti, tak se jedná o druhý případ,“ míní předseda KDU-ČSL a vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„S ohledem nejen na obsah, nýbrž i načasování říkám, že toto médium by se mělo přejmenovat na MF Hnus,“ reagoval místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

„Souhlasím s panem Nečasem, že se jedná o dehonestaci. V honbě za senzací zřejmě české sdělovací prostředky neznají hranic. Ale připomínám, že nejde pouze o morálku a etiku, ale při zveřejňování přepisů z policejních odposlechů či spisů jde o trestný čin. Ale to novinářům zřejmě nevadí,“ zlobí se místopředseda poslaneckého klubu Antonín Seďa.

Dehonestace Petra Nečase i ODS

„Úniky informací do médií jsou velký problém – je to námět pro inspekci,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Pokládám to celé za policejně politickou dehonestaci nejen Petra Nečase, ale celé ODS. Není náhodou, že úniky jsou týden před volbami a v deníku vlastněném předsedou jiné politické strany. Evidentně dochází k porušení řady zákonů nejen orgány činnými v trestním řízení, ale i novináři. Věřím, že tyto trestné činy budou vyšetřeny a potrestány,“ říká poslanec ODS Marek Benda.

„Ve standardní demokracii, jako je Británie, znamenalo zveřejnění soukromých hovorů konec významných novin. Že to v České republice musí lidé strpět – a nemusí se to týkat jen politiků – a dokonce považovat za normální, je k zamyšlení nad tím, co si vlastně pod pojmem demokracie v České republice představujeme,“ varuje místopředsedkyně ČSSD a první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

„Je to hnus a trapné. Ať už je soud. A ať už média dají těm lidem pokoj. Už je to za čarou,“ říká místopředseda poslaneckého klubu František Laudát.

„Pro mě je děsivý únik odposlechů do médií a bulvární zveřejnění soukromého rozhovoru bez souvislosti s údajnou kauzou. Kde je slušnost dnes již pro mě pseudoseriózního média?“ vyjádřil se místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Že se v České republice všechno vykecá, víme. Ale že MF Dnes klesne na úroveň bulváru, bych nečekala,“ uvedla poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Mediální poprava a ohrožení svobod i demokracie nejsou veřejným zájmem

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše je zveřejnění osobní komunikace kohokoli nevkusné. „V poslední době jsou média posedlá zveřejňováním různých odposlechů a elektronické komunikace, a to mnohdy vytržené z kontextu. Nechci konkrétně posuzovat případ pana Nečase, ale tímto způsobem může být řada lidí skutečně dehonestována a mediálně popravovaná. Třeba i na zakázku. Pokud bude tento trend pokračovat, tak mám vážnou obavu z toho, že může postupně dojít k částečnému omezení občanských práv a svobod v naší zemi. Narušování soukromí lidé různými odposlechy a špiclováním ze strany represivních složek státu a různých soukromých bezpečnostních agentur a jejich následné zveřejňování se stává u nás a ve světě trendem a morem současné doby. Stačí připomenout například odposlechy některých evropských politiků, včetně německé kancléřky, bezpečnostními složkami USA. Pro demokracii je tento stav alarmující, protože ohrožuje samu její podstatu,“ vysvětluje poslanec.

Dle názoru poslankyně TOP 09 Markéty Adamové je zveřejnění takovýchto odposlechů den před volbami za hranou. „Veřejný zájem, o kterém MF Dnes mluví, by byl naplněn, pokud by se jednalo o naprosto neodkladné a pro případ fatální záležitosti. Nicméně to, že byl vztah paní Nagyové a tehdejšího premiéra Nečase intimní, již víme dávno. Tyto odposlechy nepřinesly nic zásadně nového pro tento případ. Proto o nějakém veřejném zájmu nelze hovořit. MF Dnes zveřejněním den před volbami přímo neférově napadá ODS, voliči si se jménem Nečas jistě spojí tuto stranu, přestože na její jednání v eurovolbách nemá Nečas vliv. Ptejme se tedy vedení MF Dnes, proč se rozhodlo zveřejnit odposlechy den před volbami,“ dodala.

Lidská likvidace

„Noviny Agrofertu dělají předvolební dehonestaci soupeře na pravici – ODS. Zveřejňování odposlechů je trestné. A to, co jsem dnes četl, i nechutné,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„O MF Dnes platí staré známé přísloví – jaký pán, takový krám,“ reagoval poslanec ODS Pavel Blažek.

„Je to naprosto nevhodné. Svědčí to o bulvarizaci MF Dnes,“ míní poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Úniky odposlechů do médií obecně odsuzuji a tento jev nesvědčí o dobré práci Policie ČR a státních zastupitelství, kteří jej dostatečně neřeší,“ říká poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Již delší dobu je zjevné, že nejde o vyšetřování, ale o společenskou a lidskou likvidaci. Je to hanba naší spravedlnosti,“ myslí si senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Zveřejňování intimností je krajně nevkusné

„Je-li z poloviny pravda, co o uvedené dvojici vychází najevo, je to ostudné, ne-li tristní až obludné. To však neznamená, že schvaluji takovouhle formu mediální dehonestace. Prostě tak jako nemá úroveň česká vrcholná politika, naprosto podobně jsou na tom nadutá, k jiným kritická média. Pan prezident má holt pravdu. Celá společnost zhrubla, až zblbla. Dosti smutná naše vizitka po 25 letech demokracie. Kdyby nejen pan expremiér byl po usvědčení s poctami popraven, neprotestoval bych. Spíše by podobná tvrdost zemi pomohla. Ale zveřejňování intimností je krajně nevkusné. Láska a pravda dosud nevítězí. Zatím furt dostává na pr...! Je mi líto,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Obecně platí, že soukromé hovory nemůže nikdo zveřejňovat. MF Dnes se určitě odvolá na veřejný zájem. V případě několika SMS to tak zřejmě bylo, ale některé SMS čistě soukromé roviny zveřejnit neměla. Je to už přes čáru,“ myslí si místopředseda STAN a poslanec Stanislav Polčák.

MF Dnes tvrdí, že předseda vlády Petr Nečas nebyl tím, kdo v zemi skutečně vládl. Informace z policejního spisu, které deník zveřejnil, podle MF Dnes ukazují, že ho i díky intimnímu vztahu zcela ovládala ředitelka jeho kanceláře a současně milenka Jana Nagyová. Příkladem je prý její nátlak na Nečase kvůli tomu, že nedokázal na začátku roku 2013 v grémiu ODS prosadit bývalého šéfa vojenských zpravodajců Ondreje Páleníka na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. MF Dnes tvrdí, že Nagyová přitom Páleníkovi, který jí předtím pomohl se sledováním manželky Nečase Radky, funkci slíbila a chování premiéra ji proto rozlítilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…