Nějak jí to nejde. Taková postarší paní, prostě. Strana přivezla lidem známou umělkyni a takto to dopadlo

10.10.2014 10:25

Zřejmě nejbohatší politické uskupení v Mostě, které v minulých volbách jako jediné v republice dosáhlo politického monopolu s více jak padesátiprocentním vítězstvím hlasů, ještě ve čtvrtek před volbami vsadilo na megazábavný mítink. Na něm se mimo jiné podepisovala petice a pomlouvala zpěvačka Bára Basiková.

Nějak jí to nejde. Taková postarší paní, prostě. Strana přivezla lidem známou umělkyni a takto to dopadlo
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Zpěvačka Bára Basiková

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Na pódium nejdříve chodí muži a ženy, kteří vyhráli ve facebookové soutěži. Měli se fotit s proprietami kandidujícího uskupení. Dostávají dárkové koše z rukou kandidátů. Na dražší dárky, včetně auta, si ale zájemci budou muset ještě zhruba dvě hodiny počkat. To se bude losovat až na konci akce.

Hned jak modrý tým sestoupil z pódia, poté co ústy kandidáta na primátora Jana Syrového ze Sdružení Mostečané Mostu (SMM) přivítal stovky návštěvníků na mosteckém náměstí, utvořil hlouček a diskutoval nad jakýmsi lejstrem. Na otázku, copak to dostali za dopis, odpověděl kandidát na primátora: „Ále, zase nějaké oznámení od soudu.“ Zřejmě v rámci kauzy Severočechů.cz, nadregionální odnože mosteckého sdružení, z kterých se nyní před volbami stali až nepříčetní političtí rivalové.

Dobří hosté, ale ten zvuk…

Mikrofon si na půl hodiny přebírá zpěvačka Bára Basiková. Radost z toho, o čem se mluvilo mezi lidmi v davu, by příliš neměla. Moc se jí totiž nepovedl začátek. Nejsou slyšet konce vět. „Nějak jí to nejde. To to nevytáhne, ty vejšky, nebo je to technikou?“ koukají po sobě lidé. Že by byla nastydlá, se předem neomluvila, proto lidé tápou, proč jim to tak skřípe v uších. „Ale jinak ji mám ráda,“ říká jedna z žen. „No, ale mohla se na to lépe obléknout. Nebude dobře vypadat na fotkách,“ zaznělo. Zpěvačka přišla v riflích s ohrnutými nohavicemi, přes sebe má šedý svetr a celou dobu na očích tmavé brýle. „Taková postarší paní prostě,“ ohodnotil ji muž vedle.

Přesto si umělkyně stále může hýčkat fanoušky. I po ne příliš luxusním výkonu na ni čekají příznivci s kartou na podpis a přáním se s ní vyfotografovat.

Diváci mohou slyšet i kapelu Maxim Turbulenc. Nejvíce se čeká na losování auta. To získal David Linhart z Mostu. Došel si pro velký klíč i pro samotný osobní automobil.

Podepisovala se petice

Ve volební kanceláři u náměstí během hudebních vystoupení stojí rodiny fronty na tašky s dárky. Také zde mohou podepsat petici za převzetí nemocnice v Mostě pod správu statutárního města. To je jedno z hlavních volebních témat, se kterým jsou v rozporu se svým někdejším mecenášem, multimilionářem Jiřím Zelenkou, který spolu s dětskou lékařkou Alenou Dernerovou a exprimátorem a poslancem Vlastimilem Vozkou dnes kandidují proti nim, a to pod hlavičkou Severočeši Most. Těm se vyjmutí nemocnice ze správy Krajské zdravotní, pod kterou spadá několik nemocnic, nezamlouvá. Je to dle nich dnes již nereálné a nevýhodné. Navíc se jejich zástupci jako krajští zastupitelé zasadili o rekonstrukci tohoto zdravotnického zařízení, která právě probíhá.

Došlo i na pahýly

Sdružení Mostečané Mostu, přestože není celorepublikově tolik známé jako tradiční politické značky, v minulých volbách v severočeském městě získalo přes padesát procent všech hlasů. Jako jediné v republice tak v podstatě dosáhlo stavu, kdy pro vládnutí na radnici nepotřebovalo koaličního partnera. Letos se podle ohlasů veřejnosti takový monopol pro modré sdružení neočekává. Jedním z důvodů je právě rozkol ve sdružení, kvůli kterému „skokanka roku“ lékařka Dernerová zřejmě přetáhne řadu preferenčních hlasů ke „svým“ Severočechům.cz. Stejně jako poslanec Vlastimil Vozka, ještě nedávno primátor, proti jehož sesazení se ozývali hlasitě například senioři. Severočeši Most přitom do kampaně nešli s rozsáhlými mítinky, v nichž se losují drahé dárky, což zde před lety podnikatel Jiří Zelenka zavedl. Tehdy dal sdružení, s kterým je dnes v rozkolu, na kampaň kolem 40 milionů korun.

Navíc kandidují nové strany a uskupení. V Mostě je jich celkem čtrnáct. Letos se zde vedou i velmi agresivní antikampaně. Při jedné z nich, kde byla náměstkyně Hana Jeníčková (SMM) zobrazena ve velmi nelichotivé podobě, došlo nikoli na přelepování hanlivých plakátů, ale rovnou na podříznutí celých kovových billboardů, z nichž zbyly jen pahýly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…