Nelidská zhovadilost. Viděl někdy uprchlíka, rozčílil se český europoslanec po třaskavých slovech Zemana v bulváru. A přidali se další

25.10.2015 18:10

ANKETA Nelidská zhovadilost. To byl nejtvrdší ohlas na slova prezidenta Miloše Zemana z pořadu S prezidentem v Lánech. V něm Miloš Zeman označil děti, které nám ukazují jako typický obrázek běženců, za „živé štíty“ mladých, silných mužů s iPhony, kteří tvoří nejvýznamnější část imigrační vlny, a chtějí v Evropanech vyvolat soucit a pocit viny. ParlamentníListy.cz se ptaly politiků, co si o tomto prezidentově názoru myslí.

Nelidská zhovadilost. Viděl někdy uprchlíka, rozčílil se český europoslanec po třaskavých slovech Zemana v bulváru. A přidali se další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Lánech při rozhovoru pro bulvár

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Prezident Miloš Zeman v neděli před polednem pohovořil s diváky webu Blesk.cz v tradičním pořadu S prezidentem v Lánech a jeho vystoupení opět vzbudilo vášně. Kromě vtipkování na dotaz, kolik bere od ruské ambasády a vysvětlování, proč 28. října neoceňuje své přátelé, ale lidi, kteří něco dokázali, zaujal především svými slovy o imigrantech, kterými v poslední době dráždí určité části veřejného mínění spolehlivě.

Prezident nejprve pozval do českých táborů zástupce OSN, který Českou republiku kritizoval, slovy „shodli jsme se na tom, že je nejlepší pozvat pana komisaře z jeho teplého pelíšku, aby se sám o věci přesvědčil“.

A pak se rozpovídal o uprchlících, mířících do Evropy, a vyjádřil názor, že dominantní část této skupiny tvoří mladí, zdraví muži, kteří „v jedné ruce mají iPad a ve druhé tisíce dolarů nebo eur“. Tito mladí silní muži by podle prezidenta měli zůstávat ve svých zemích a bojovat tam proti tyraniím, před kterými utíkají.

Pak ale prezident dostal dotaz, jak se cítí, když v televizi vidí špinavé, promrzlé a trpící uprchlíky, jdoucí stovky kilometrů, nebo jejich plačící děti. „Samozřejmě, když se člověk dívá na malé děti, které pláčou, tak by byl nelida, kdyby necítil soucit,“ připustil Miloš Zeman. Upozornil však, že odpovědnost za tyto děti mají jejich rodiče, kteří vědí o hrozícím nebezpečí, a přesto své děti posazují do nebezpečných gumových člunů. A vůči nim bychom podle prezidenta měli adresovat své rozhořčení.

Miloš Zeman se však obává, že ukazování těchto vyčerpaných a plačících dětí může být záměr. Soucit vůči nim totiž má být vztažen na všechny běžence, ačkoliv někteří si ho rozhodně nezaslouží. „Slouží tak jako živý štít. Je to jako kdybych řekl, že tím, že vyvolám soucit vůči dětem, přenáším soucit i na ty, kdo se za nimi schovává – a to jsou ti muži s iPhony,“ poznamenal prezdient Zeman.

Pak ještě upozornil, že by Češi neměli zapomínat na slavný pohádkový příběh o jeskyňkách: „Jen dva prstíčky tam strčíme, jen se ohřejeme, hned zase půjdeme,“ připomněl jejich heslo všem, kteří chtějí ochotně a bezhlavě otevírat jakémukoliv běženci.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem na prezidentův názor, že děti vzbuzující soucit plánovaně slouží jako „živé štíty“ ostatním běžencům, aby se Evropa styděla a ochotně je přijala.

Poslanec hnutí Úsvit Marek Černoch dal prezidentovi stoprocentně za pravdu a připomněl, že Úsvit na toto upozorňuje již delší dobu. „Kdo utíká před válkou, zůstane v první zemi, kde mu nebude hrozit nebezpečí. Ty statisícové masy imigrantů, co proudí do Evropy, si ale vybírají cílové země jak z katalogu, kde dostanou největší sociální dávky,“ upozornil. Podle něj se jedná v drtivé většině o nelegální ekonomické migranty, kteří přinášejí do Evropy obrovská bezpečnostní, sociální, ale i zdravotní rizka. „A před tím musíme svou zemi a Evropu chránit,“ dodal Černoch pro ParlamentníListy.cz.

Podle Černochova spolustraníka Martina Lanka se nedá vyloučit, že se jedná o záměr, ale v každém případě to právě takto prakticky funguje. „Je jen otázka, zda je to jen shoda okolností, nebo plán,“ dodal poslanec.

Martin Komárek z hnutí ANO naopak prezidentovi vzkázal, že má špatné informace. „Mrzí mě, že podporuje nálady ve společnosti, které nepomáhají vládě v jejím realistickém úsilí vyřešit nesmírně obtížný problém,“ dodal. Vláda je podle Komárka schopna efektivně bránit národní zájmy a přitom pomáhat těm, kteří to opravdu potřebují.

Místopředseda sněmovny Petr Gazdík nechápe, proč by někdo měl dělat z dětí lidské štíty a jejich prostřednictvím Evropany vydírat. „Nemyslím si, že se to děje,“ dodal. „Problematiku nelegální ekonomické migrace je však skutečně nutné řešit a zdá se, že si to, chvála bohu, uvědomily už i špičky EU,“ dodal.

Podle jeho kolegyně Heleny Langšádlové z TOP 09 jsou mezi běženci zastoupeny obě skupiny a našim úkolem je pomoci těm, kteří přicházejí z oblastí válek. „Těm bychom měli pomoci, jak v Evropě, tak v bezpečných zemích mimo ni,“ dodala. Pokud jde o ekonomické migranty, ti by podle Lanšádlové měli být zachyceni na hranicích a navráceni.

Europoslance Jaromíra Štětinu však Zemanova slova o dětech jako živých štítech přímo nadzvihla. „Děti jako živý štít? Viděl Zeman někdy nějakého uprchlíka? Viděl někdy válku zblízka? Asi ne, jinak by nemohl vypustit takovou nelidskou zhovadilost z úst,“ rozčílil se na svém Facebooku bruselský zástupce TOP 09.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Europoslanec KDU- ČSL Tomáš Zdechovský poznamenal, že prezident Zeman má nejspíše k dispozici informace od bezpečnostních složek, na jejichž základě k těmto názorům dospěl. On sám však takové informace nemá, takže je nemůže komentovat. Na druhou stranu však skutečně viděl uprchlické tábory, a může si proto udělat vlastní názor. „Podle mě jsou skutečně rodiny s dětmi minoritou, převažují svobodní muži. To je nezpochybnitelný fakt, který potvrzuje i agentura Frontex,“ dodal europoslanec.

Okamura: Milionová armáda se nás valí dobýt. A EU naprosto selhává...

Předseda Strany přímé demokracie Tomio Okamura připomněl statistiku zjištěnou maďarským prezidentem, podle které je mezi imigranty v kolonce „muži od 18 do 40 let“ plných 79 procent.  „Jde tedy o milionovou armádu, která se valí dobýt Evropu,“ doplnil Okamura.

A pokračoval: „I náš „spojenec“, turecký prezident Erdogan, prohlásil že demokracie je jen vlak, který nás doveze k cíli. A mešity jsou naše bajonety a věřící naši vojáci,“ dokončil citát tureckého prezidenta. Ten podle Okamury také přiznává, že neexistuje nic jako „umírněný islám“, protože islám je jen jeden. A jakékoliv pokusy o přizpůsobení migrantů západní společnosti mají být podle něj interpretovány jako zločin proti lidskosti.  

„Pochod milionů muslimů do Evropy je nepokrytou kolonizací Evropy. Čelíme největšímu ohrožení evropské civilizace od druhé světové války. A je strašné, jak v momentě nejtěžšího ohrožení absolutně selhala Evropská unie. Její špičky jsou slepé a hluché a vedou do zkázy celý kontinent,“ zakončil Okamura.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se jedná pouze o část pravdy. Nesmíme prý také zapomínat, že na území Iráku a Sýrie stále vede krutou válku teroristická organizace Islámský stát. „Mimochodem, i bývalý britský premiér Tony Blair řekl, že tato organizace je důsledkem nesmyslné války v zálivu,“ dodal Filip.

Poslanec Milan Šarapatka, znalec muslimského světa, který působil jako český velvyslanec v několika muslimských zemích, zastává podle svých zkušeností názor, že ekonomických migrantů bude mezi běženci drtivá většina, až 95 procent.

„Jim jde výhradně o lepší ekonomické podmínky k životu a nehrozí jim takové nebezpečí, aby byli dle platného azylového práva kandidáty na udělení politického azylu. S rozšiřujícím se seznamem tzv. bezpečných zemí  se jejich šance na udělení azylu ještě sníží,“ dodává Šarapatka. K současné vlně migrantů podle něj přispělo nepochopitelné chování některých evropských zemí, zejména Německa.

Pokud jde o prezentaci běženecké krize v médiích, souhlasí Šarapatka s prezidentem. „Jsou nám předkládány srdceryvné lidské tragédie, mám na mysli například obrázky utonulého syrského chlapce, jako bychom měli být, tím že statisícům imigrantů neotvíráme náruč jako Němci, těmi, kdo tragédie zavinil. Mají nás přimět k ještě větší vstřícnosti vůči všem  imigrantům bez rozdílu, přičemž, v tomto konkrétním tragickém případě to byl dokonce vlastní otec, kdo chlapce přivedl  na smrt,“ dodává.

A pokud jde o „mladé muže s iPhony“, je to prý skutečně tak, že odcházejí do Evropy, zatímco své rodiny nechávají v bídě. V tomto směru prý jejich chování absolutně nechápe.

Poslanec Karel Fiedler z Úsvitu připomněl, že válečný uprchlík má nárok na svůj statut pouze v první neválčící zemi, kam vstoupí po svém uprchnutí z válečné zóny. „Ve všech dalších zemích, do kterých vstupuje, obzvláště čím více jich po jeho migrační trase je, se vlastně stává už migrantem ekonomickým,“ dodal. Pokud prý putuje Evropou, aniž by měl cestu zajištěnou, vystavuje bezdůvodným útrapám sebe i svou rodinu, pokud ji vede s sebou.  

„Jejich migrační pouť do Německa, Británie, nebo severských zemí je nevynucená. Souhlasím s panem prezidentem, že jejich počínání je tak často na hranici sociálního vydírání. Kdyby EU a OSN splnily beze zbytku svou humanitární úlohu hned na okrajích konfliktu nebo hranici EU, k tomuto by nedocházelo. Jenže EU i OSN svoje úlohy samy dlouhodobě nezvládají a ještě nás neoprávněně kritizují,“ dodal poslanec.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…