Nenecháme si diktovat šílené aktivisty... Jak se koalici při volbě Rady ČT rozpadla hlasovací mašina. Jen u nás

25.03.2022 4:43 | Komentář

Sněmovna tento týden k překvapení mnohých nezvolila všech šest nových členů Rady ČT. Podle všeho prý totiž padla původní dohoda pětikoalice a pomyslné vidle to volby hodili hlavně poslanci ODS. Důvod? „Nenecháme si diktovat od TOP 09, koho volit,“ dozvěděli jsme se. Z kuloárů zaznělo, co mělo v debatě k volbě radních probíhat na klubu občanských demokratů. Vládní pětikoalice zde zřejmě poprvé výrazně narazila na vnitřní rozdíly.

Nenecháme si diktovat šílené aktivisty... Jak se koalici při volbě Rady ČT rozpadla hlasovací mašina. Jen u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Poslanci ve středu k velkému překvapení zvolili pouze jediného člena Rady ČT. V prvním kole uspěl Ilja Racek. Dalších pět nových radních pouze postoupilo do druhého kola a Poslanecká sněmovna se k volbě vrátí nejspíš v příštím týdnu. Vyvolává to otázky o možných neshodách uvnitř pětikoalice, kde původně dohody o šesti favoritech byly uzavřeny. Změnilo se něco? Jak se ukazuje, nejspíš se změnilo dost, hlavně ze strany ODS.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

Po středeční schůzi Sněmovny, na které bylo v plánu kompletně dovolit Radu České televize, přišlo překvapení. Ze šesti nových radních totiž poslanci byli schopni vybrat pouze jediného.

Vládní pětikoalice vedená premiérem Petrem Fialou má v dolní komoře většinu 108 hlasů. Dlouho očekávané doplnění kontrolního orgánu veřejnoprávní televize se však nekonalo.

ParlamentníListy.cz již minulý týden přinesly výsledky pátrání a z několika zdrojů uvedly, že dohoda pětikoalice na zvolení šesti členů Rady ČT je následující: Zdeněk Šarapatka, Monika MacDonagh-Pajerová, Jiří Padevět, Ilja Racek, Ivana Denčevová a Zbigniew Czendlik.

Rada sice měla být doplněna už dávno, ale během mandátu Babišovy vlády jakékoli snahy o volbu nových radních blokovala tehdejší opozice, dnešní vláda. Poslanecká sněmovna tak v předchozím složení před volbami nebyla schopna volbu nových radních provést, přestože již byli v prvním kole vybráni kandidáti, ze kterých mělo plénum rozhodovat. Opozice to ale blokovala celé měsíce a de facto tak neumožnila vládní většině plnit své ústavní pravomoci. 

Netřeba připomínat výroky některých představitelů KDU-ČSL, TOP 09 či Starostů a nezávislých, že Poslanecké sněmovně nedovolí zvolit do Rady ČT kandidáty, kteří nemají „ty správné“ názory na fungování České televize.

Po volbách se všechno změnilo; pětikoalice SPOLU a STAN s Piráty získala většinu a došlo na nový „konkurz“. Sněmovna vyzvala občanské spolky, aby navrhly nové kandidáty na 6 volných míst v Radě ČT a sněmovní volební (mediální) výbor provedl první kolo výběru; z několika desítek adeptů zvolil 18 kandidátů, ze kterých mají brzy poslanci vybrat šest nových radních (na každé volné místo se vybírá ze tří kandidátů).

Nyní už k tomu, co se stalo ve středu a proč z domluvených šesti nominantů prošel pouze Ilja Racek. Hlasů ke zvolení celé šestice bylo dost, ve chvíli volby měla pětikoalice v sále dostatek svých poslanců, aby přehlasovala opozici. Jenže do předchozí dohody podle informací PL hodili vidle mnozí poslanci ODS.

„Hlasů měli dost, ale nebyli dohodnutí, ty předchozí uzavřené dohody padly. Důvod je vcelku bizarní. Řada poslanců ODS totiž zjistila obsah dohody a konkrétní jména až dávno potom, co bylo vše upečené. Ten seznam šesti favoritů byl totiž dílem především TOP 09 a premiérova poradce pro média Michala Klímy. Zbytku to předložili jako hotovou věc,“ popisuje redakci vývoj událostí zdroj ze sněmovních kuloárů.

Na zasedání poslaneckého klubu občanských demokratů prý zavládl šok. „Padl tam dotaz, kteří z těch kandidátů jsou tzv. jejich. No a když bylo řečeno, že k ‚jejich‘ lidem patří pouze paní Dančevová, dost lidí pěkně čumělo. Říct lidem ze spíše konzervativního křídla strany, že jejich ‚vlastní‘ kandidátkou do Rady ČT je žena, která svým smýšlením je nalevo od Karla Marxe... někteří se prý dost smáli. V důsledku to pak vedlo k tomu, že se podařilo na plénu zvolit pouze Racka a zbytek neprošel. Chtít po ODS, aby volila lidi typu Šarapatka nebo Pajerová, to je jako výsměch. Někdo tam říkal, že nominanti jsou buď lidi, o kterých ODS neví vůbec nic, anebo o nich ví dost a jsou to jen ‚strašlivý věci‘. Takže v tom máte celé vysvětlení, proč byl zvolen pouze jediný kandidát. Opravdu si nenecháme nadiktovat šílené aktivisty a oblíbence TOP 09,“ uzavírá náš zdroj ze Sněmovny s tím, že v kuloárech se tou dobou pohyboval i šéf ČT Petr Dvořák. 

Jak poslanci volili? Pro doplnění volného místa po Haně Lipovské byla v prvním kole vyřazena Karolína Rezková, ale zvolen nebyl nikdo. Do druhého kola postoupil Daniel Váňa a Zdeněk Šarapatka. Zajímavé je, že Šarapatka získal od poslanců dokonce o dva hlasy méně než Váňa, což si bývalý radní nenechal líbit a na svém facebookovém profilu bil na poplach, že nezávislost ČT je stále v ohrožení.

Při volbě zbylých pěti radních byl zvolen Ilja Racek. Vyřazeni byli: Luboš Beniak, Daniel Kolský, Jan Mikuláštík, Tomáš Řehák, Nikolaj Savický a Jiří Voráč. Do druhého kola postoupili: Petr Brozda, Jan Novák, Michal Schuster, Radek Žádník, Monika Pajerová, Jiří Padevět, Zbygniew Czendlik a Ivana Denčevová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…