Neuhnula. Ostatní přestali, Kalouskova poslankyně, jež před lety urazila důchodce, stále vyplácí z eráru svého syna. Toto nám k tomu řekla

17.10.2017 20:32

Rodinní příslušníci coby zaměstnanci poslanců se v médiích probírali mnohokrát. Fenomén, který též často kritizuje veřejnost, stále úplně nevymizel. Patrně nejviditelnějším příkladem je poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková, která už několik let takto z veřejných peněz platí svého syna Roberta. A to až do konce volebního období, jak ukazuje web sněmovny. Hájí se tím, že mu platí pouze tisícovku měsíčně.

Neuhnula. Ostatní přestali, Kalouskova poslankyně, jež před lety urazila důchodce, stále vyplácí z eráru svého syna. Toto nám k tomu řekla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gabriela Pecková

Některé západoevropské parlamenty svým poslancům přímo zakazují, aby členy své rodiny zaměstnali. Český parlament o tom sice několikrát diskutoval, ale nikdy se k zákazu neodhodlal. Poslanci si teoreticky mohou zaměstnat celé své příbuzenstvo.

Nicméně poté, co byla tato praxe v minulosti opakovaně terčem kritiky, od ní většina poslanců buď zcela upustila, anebo ji obchází.

Ve sněmovních kuloárech se za „celkem běžné“ považuje, když třeba rodinný příslušník reálně vykonává práci, ale oficiálně plat bere někdo jiný, kdo z něj následně většinu předá tomu, kdo práci skutečně vykonává.

Případů poslanců, kteří jako asistenty platili své děti či manželky, bylo dříve víc. Později od toho pod tlakem kritiky upustili.

Existuje jediná výjimka, poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková. Dalších 199 členů dolní komory parlamentu tímto způsobem blízkého člena rodiny nezaměstnává, alespoň soudě podle oficiálního seznamu asistentů na webu Poslanecké sněmovny.

ParlamentníListy.cz pochopitelně poslankyni Gabrielu Peckovou oslovily s dotazem, zda v zaměstnávání syna nespatřuje problém a zda v případě, že bude znovu zvolena, bude v této praxi pokračovat.

„Pokud byste věděl o někom jiném, kdo by mi pomohl skloubit náročnou agendu národního parlamentu s agendou Rady Evropy za tisíc korun měsíčně s vysokoškolským legislativním vzděláním, budu o tom vážně uvažovat,“ reagovala Gabriela Pecková na otázku ParlamentníchListů.cz.

Gabriela Pecková patřila spíše k méně výraznějším poslaneckým tvářím. Do širšího povědomí veřejnosti a médií se dostala v květnu 2012, kdy na plénu sněmovny během obhajoby vládního návrhu na zpomalení valorizace penzí prohlásila, že se tomu důchodci přizpůsobí, protože se mnozí z nich narodili za války, a jsou tedy zvyklí na daleko horší životní podmínky.

Mezi tehdy opozičními poslanci z řad ČSSD a KSČM vyvolaly výroky Peckové bouřlivé reakce. „To je naprosté dno. Naprosté dno té žumpy, do které jsme se dostali. Pokud se tady paní zpravodajka odvolávala na obsah duše, nechtěl bych znát obsah její duše, pokud něco takového může říct. Odvolávat se v dnešní době, v dnešní Evropě na to, že někteří lidé pamatují válku, takže se musejí smířit s válečnými poměry, to je prostě nesmysl,“ rozohnil se tehdejší poslanec sociální demokracie Stanislav Křeček, dnes zástupce ombudsmanky.

Jedním z posledních veřejných vyjádření poslankyně Peckové je kritika prezidenta Zemana za jeho vystoupení na plénu Rady Evropy ve Štrasburku na téma Krymu. Pecková totiž český parlament zastupuje v Parlamentním shromáždění Rady Evropy a ve Štrasburku se po Zemanově projevu fotila s cedulí „Czech Republic is not Zeman“.

Fotku s tímto nápisem zveřejnila poslankyně na svém facebookovém profilu a dodala k tomu, že tím ihned zaujala přítomná ukrajinská média. „Byla u toho také ukrajinská média, která to ihned převzala, a už jsem asi hvězdou ve všech ukrajinských novinách a televizích,“ uvedla a přidala k tomu své moto „jedu pecky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…